Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

tagesspiegel: «Είναι όλα μόνο φήμες;»

«Τα μάρμαρα του Παρθενώνα παραμένουν προς το παρόν στο Βρετανικό Μουσείο»

Τagesspiegel: Η Υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας Michelle Donelan τόνισε σε μεγάλη συνέντευξή της στο BBC ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Τα Γλυπτά ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου -σύμφωνα με την Υπουργό- φροντίζονται εδώ και πολύ καιρό και έχει καταστεί δυνατή η πρόσβαση σε αυτά. Το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, από την άλλη πλευρά, δεν θέλει να αναγνωρίσει δικαίωμα ιδιοκτησίας στο Βρετανικό Μουσείο.

Το Δεκέμβριο του περασμένου έτους ορισμένες εφημερίδες έγραψαν ότι τα Μάρμαρα θα μπορούσαν να επιστραφούν. Αφορμή ήταν οι συνομιλίες υψηλόβαθμων Ελλήνων αξιωματούχων με τον George Osborne, επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου του Βρετανικού Μουσείου. Η ε/φ Τα Νέα ανέφερε μάλιστα ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονταν ήδη σε «προχωρημένο στάδιο».

Πλέον όμως η Donelan τόνισε ότι το Μουσείο δεν προτίθεται να επιστρέψει τα έργα Τέχνης στην Ελλάδα. Η Υπουργός εξέφρασε την ανησυχία πως αυτού του είδους η επιστροφή θα έθετε υπό αμφισβήτηση το σύνολο των έργων Τέχνης του Μουσείου και θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες σε σχέση με περαιτέρω αξιώσεις αποκατάστασης.

Επί του παρόντος, το Βρετανικό Μουσείο απαγορεύεται εκ του νόμου να επιστρέψει οριστικά τα έργα Τέχνης στην Ελλάδα, ενώ δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η μεταβολή του νομικού πλαισίου. Ωστόσο, υπήρχε η εικασία ότι τα Γλυπτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Αθήνα με δανεισμό, με αντάλλαγμα ιδιαίτερα αρχαία αντικείμενα που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ εκτός Ελλάδας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.