Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

29 χρόνια Ένωση Ελλήνων Επιστημόνων Βάδης Βυρτεμβέργης

Του Κώστα Καρρά 

Ιδρύθηκε το 1994 στις31 Ιανουαρίου. Ένας επιστημονικός σύλλογος πρέπει να είναι ενσωματωμένος σε έναν μεγάλο μαζικό φορέα. Με την ίδρυση του ΣΑΕ το 1995 η ΕΕΕΔ.ΒΒ έγινε μέλος στο δίκτυο επιστημόνων. 

Την ίδια χρονιά (1995) έγινε και η εφεύρεση του ίντερνετ. Έτσι εκπληρώθηκαν οι δύο βασικές προϋποθέσεις για την ενότητα του απανταχού ελληνισμού. Δυστυχώς το ΣΑΕ σταμάτησε να λειτουργεί. Η ΕΕΕΔ.ΒΒ προσπάθησε και μέχρι σήμερα αγωνίζεται για την επανεκκίνηση του ΣΑΕ. Οι μέχρι σήμερα  ελληνικές κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν ήθελαν να ενώσουν τον Ελληνισμό. Με την αδρανοποιηση του ΣΑΕ αδρανοποιήθηκαν σχεδόν όλοι οι ελληνικοί σύλλογοι και Ομοσπονδίες του εξωτερικού. Η μοναδική ελπίδα είναι οι επόμενες εθνικές εκλογές.

Η δημοκρατία, η ατομική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δηλαδή τα βασικά στοιχεία του ελληνικού (=ευρωπαϊκού, =δυτικού) πολιτισμού συνεχώς παραβιάζονται και σε πολλές χώρες έχουν ήδη αντικατασταθεί με αντιδημοκρατικά συστήματα. Όλος ο δημοκρατικός κόσμος αγωνίζεται για την διασφάλιση του ελληνικού πολιτισμού. Εμείς οι Έλληνες πρέπει να κάνουμε κάτι παραπάνω. Γιατί η Δημοκρατία είναι δικό μας «κορίτσι». Και αυτό το "κάτι παραπάνω" θα το καταφέρουμε όταν φτιάξουμε ένα δραστήριο ΣΑΕ. Ένα δραστήριο ΣΑΕ σημαίνει δραστήριες ελληνικές Κοινότητες και δραστήριους ελληνικούς συλλόγους. Σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος πρέπει να διαθέτει χρήματα. Κοινότητες χωρίς χρήματα δεν μπορούν να επιζήσουν στις πολύπλοκες και πολυεθνικές κοινωνίες. 

Μπορεί στα πρώτα χρόνια της μετανάστευσης η διοργάνωση μιας κάποιας εκδήλωσης πχ. το κόψιμο της βασιλόπιτας να γέμιζε μια μεγάλη αίθουσα με ανθρώπους από όλες τις ηλικίες, σήμερα ενας γέροντας θα κόψει την βασιλόπιτα και ένας άλλος γέροντας θα κερδίσει το φλουρί. Γι αυτό και η ΕΕΕΔ.ΒΒ περιμένει με αγωνία τις επόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Ένας νέος Υφυπουργός Εξωτερικών με στόχο την δραστηριοποίηση του ΣΑΕ θα ήταν το καλύτερο δώρο στα 30χρονα της ΕΕΕΔ.ΒΒ που ξεκινάνε με την αυριανή ημέρα. Έναν ενωμένο ελληνισμό χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η Ελλάδα, η Ευρώπη κσι όλος ο κόσμος. Για αυτήν την ενότητα αγωνίζεται η ΕΕΕΔ.ΒΒ. Με άλλα λόγια για την σωτηρία της Δημοκρατίας.

Εύχομαι και ελπίζω η νέα ελληνική κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτό το τεράστιο ανθρώπινο ελληνικό δυναμικό που είναι διασκορπισμένο σε όλα τα μέρη της Γης. Η ΕΕΕΔ.ΒΒ είναι και θα επιδιώξει να παραμείνει ένας επιστημονικός σύλλογος. Και θα συνεχίσει επίσης να κάνει κριτική σε ελληνικές Κοινότητες που δεν σέβονται τις δημοκρατικές διαδικασίες.

Για το ΔΣ της ΕΕΕΔ.ΒΒ.

Κώστας Καρράς

Οι φωτογραφίες είναι από εκδήλωση στο χώρο της Ελληνικής Κοινότητας Στουτγάρδης με θ΄'εμα τη ψήφο του Απόδημου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.