Δημοσίευμα της Verena Schälter (ARD) αναφέρεται στην άμεση βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία μετά τον καταστροφικό σεισμό, κάνοντας λόγο για επαναπροσέγγιση των δύο χωρών, που παραμέρισαν τις προστριβές δεκαετιών, ενώ παρατηρεί ότι αίσθηση προκάλεσε ο εναγκαλισμός του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, με τον Τούρκο ομόλογό του, Mevlüt Cavusoglu, οι οποίοι συναντήθηκαν στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας.
Κατά την τελευταία τους συνάντηση, υπενθυμίζει η ανταποκρίτρια, είχε προκληθεί επεισόδιο, καθώς στην κοινή τους συνέντευξη Τύπου διατυπώθηκαν εκατέρωθεν κατηγορίες. Τώρα ωστόσο, εξαιτίας του σεισμού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την άμεση παροχή βοήθειας, δεδομένου ότι η χώρα ήταν μία από τις πρώτες που έσπευσαν να συνδράμουν τις πληγείσες περιοχές της ΝΑ Τουρκίας, ενώ και ο ελληνικός λαός επέδειξε αλληλεγγύη. Μιλώντας στο ARD ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε ότι δεν τέθηκε ποτέ υπό συζήτηση το αν θα προσφέρει άμεσα βοήθεια η Ελλάδα στην Τουρκία: «Για όλους όσοι γνωρίζουν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση ήταν σαφές ότι θα ήμασταν οι πρώτοι που θα σπεύδαμε να βοηθήσουμε τους γείτονές μας», επεσήμανε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι σε μια τέτοια καταστροφή όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.
Η ανταποκρίτρια σημειώνει ότι μέχρι πρότινος δεν υπήρχαν ενδείξεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών, και εστιάζει στις ελληνο-τουρκικές διενέξεις και τις πρόσφατες απειλές του Τούρκου Προέδρου, Erdogan, σε βάρος της Ελλάδας. Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Φίλης, πολιτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, κάνει λόγο για πολύ τεταμένο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών, υπογραμμίζει όμως ότι δεν ανέμενε τίποτα διαφορετικό από την ελληνική κυβέρνηση.
Η ανταπόκριση υπενθυμίζει στη συνέχεια τα γεγονότα του 1999, που, όπως εξηγεί ο κ. Φίλης, ήταν το έναυσμα για την επονομαζόμενη διπλωματία των σεισμών, η οποία οδήγησε σε βελτίωση του κλίματος και στην προσπάθεια Ελλάδας και Τουρκίας τα επόμενα χρόνια να αποκαταστήσουν τη μεταξύ τους εμπιστοσύνη, ώσπου από το 2016 και έπειτα ο Erdogan επέλεξε μια όλο και πιο εχθρική ρητορική έναντι της Ελλάδας. Μένει να φανεί αν και στην παρούσα συγκυρία θα υπάρξει αποκλιμάκωση, παρατηρεί η δημοσιογράφος, επισημαίνοντας ότι επίκεινται εκλογές και στις δύο χώρες και κυρίως ο Erdogan στο παρελθόν έχει εκμεταλλευτεί τις προστριβές με την Αθήνα προκειμένου να συσπειρώσει τους εθνικιστές. Παρόλα αυτά, όπως τονίζει ο κ. Φίλης, λαμβάνοντας υπόψη το πολύ θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί αυτή τη στιγμή, θα ήταν επιζήμιο για τον ίδιο τον Τούρκο Πρόεδρο αν άρχιζε και πάλι να απειλεί την Ελλάδα, για αυτό και είναι πολύ πιθανό πράγματι να υπάρξει αποκλιμάκωση, χωρίς πάντως να διαφαίνονται μακροπρόθεσμες λύσεις σε βασικά θέματα αντιπαράθεσης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.