Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023

Nυρεμβέργη: "Μίκης Θεοδωράκης, ο Προμηθέας της ποίησης"

Γονείς εκπαιδευτικοί , μαθητές και πλήθος κόσμου της ελληνικής παροικίας της Νυρεμβέργης τίμησαν τον Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο "Μίκης Θεοδωράκης, ο Προμηθέας της ποίησης"

Σε μία ξεχωριστή βραδιά, πλημμυρισμένη από ποιητικό και μουσικό λόγο αλλά και έντονη συγκίνηση, όπως άρμοζε, πραγματοποιήθηκε στη Νυρεμβέργη το Σάββατο 4 Μαρτίου η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο «Μίκης Θεοδωράκης, ο Προμηθέας της ποίησης», τιμώντας τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη για την ανεκτίμητη προσφορά του στην ελληνική τέχνη και τον ελληνικό λαό.

Η εκδήλωση ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας ανέμεσα στο ελληνικό Γυμνάσιο Νυρεμβέργης και το μουσικό σχολείο Μυτιλήνης πλαισιωμένη απο χορωδιακό και ορχηστρικό σύνολο 35 μαθητών και εκπαιδευτικών με τη σύμπραξη δυο μουσικών της ελληνικής παροικίας.
Η συναυλία τελούσε υπό την αιγίδα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και της Ελληνικής Κοινότητας Νυρεμβέργης.


Η αίθουσα γέμισε από ανθρώπους όλων των ηλικιών οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους το κεντρικό μότο της εκδήλωσης, με τα λόγια του ίδιου του Θεοδωράκη: «Πιστεύουμε στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. (…) Οραματιζόμαστε ένα φωτεινό Αύριο γεμάτο σκαλωσιές και τραγούδια, γεμάτο ανθρωπιά, πολιτισμό και δημιουργία!».               


Η μουσική γέφυρα που στήθηκε ανάμεσα στα δύο σχολεία απέδειξε με τον πιο δημιουργικό τρόπο ότι το σχολείο μπορεί να λειτουργήσει ως κιβωτός διατήρησης του ελληνικού πολιτισμού και να συμβάλει στην επαφή και τη συνοχή του ελληνισμού ανά τον κόσμο.

Η συναυλία-αφιέρωμα έκλεισε με βίντεο στο οποίο ο Θεοδωράκης τραγουδά τη Ρωμιοσύνη του Γιάννη Ρίτσου και πλαισιώνεται από τους μουσικούς και τους χορωδούς επί σκηνής, με τον στίχο «τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις» να αποτυπώνεται βαθιά στις ψυχές των θεατών.

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ν. Δ. Κωνσταντάτος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.