Ο Γ. Χρυσουλάκης επισκέφτηκε το Κογκό για τον εορτασμό της εθνικής επετείου και των 100 χρόνων της ελληνικής κοινότητας Λουμπουμπάσι
Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Λουμπουμπάσι και τον εορτασμό των 100 χρόνων της ακμάζουσας ελληνικής κοινότητας του Κονγκό συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Χρυσουλάκης.Μιλώντας στην εορταστική εκδήλωση για τα 100 χρόνια της ελληνικής κοινότητας Λουμπουμπάσι (1923-2023), ο γενικός γραμματέας τόνισε ότι η εκδήλωση σηματοδοτεί τη γόνιμη και εποικοδομητική συνύπαρξη και τη φιλοξενία των συμπατριωτών μας στη Λ.Δ. του Κονγκό για έναν ολόκληρο αιώνα, με συνεχή και αδιάλειπτη παρουσία. Επισημαίνοντας ότι η ελληνική κοινότητα του Λουμπουμπάσι είναι μία από τις παλαιότερες, πλέον σημαντικές και δυναμικές ελληνικές κοινότητες του κόσμου, ο κ. Χρυσουλάκης απηύθυνε τα εύσημα και τις ευχαριστίες του στο «δραστήριο και ικανότατο πρόεδρό της», Γιώργο Ψαρομμάτη, «για τις άοκνες προσπάθειές του που έχουν ως αποτέλεσμα η ελληνική κοινότητα να ευημερεί και να ακμάζει», ενώ έκανε μνεία και σε όλους τους διατελέσαντες προέδρους της κοινότητας «για το σπουδαίο έργο τους». Όπως σημείωσε ο κ. Χρυσουλάκης, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών στηρίζει με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο τους ομογενείς μας, σε κάθε γωνιά της γης. Οι Έλληνες του εξωτερικού είναι φορείς και φάροι του ελληνικού πολιτισμού και των οικουμενικών, πανανθρώπινων, διαχρονικών αξιών που αυτός πρεσβεύει, προσέθεσε.
Περαιτέρω, εξέφρασε τη συγκίνησή του, καθώς, όπως σημείωσε, μια μικρή Ελλάδα ζει και αγωνίζεται, διαπρέπει και ακμάζει. Τόνισε ότι το έργο που επιτελούν η ελληνική κοινότητα και τα ελληνικά σχολεία για τον Ελληνισμό είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμο, καθώς διατηρούν ζωντανό το ελληνικό πνεύμα, τις προαιώνιες ελληνικές αξίες και προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο την εικόνα της χώρας μας στην αφρικανική ήπειρο. Μετά το πέρας της Πατριαρχικής Θείας Λειτουργίας τελέστηκε δοξολογία για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου και ο κ. Χρυσουλάκης κατέθεσε στεφάνι προς τιμήν των Ηρώων του 1821.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, ο Γ. Χρυσουλάκης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας, Γιώργο Ψαρομμάτη και επισκέφθηκε το ελληνικό σχολείο της περιοχής, όπου συζήτησε με μαθητές και εκπαιδευτικούς τρόπους ενίσχυσης του εκπαιδευτικού έργου. Επίσης, γνωστοποιείται πως είχε συνεργασία με τον μητροπολίτη Κινσάσας, Θεοδόσιο, με θέμα την ενίσχυση των ελληνικών σχολείων και του Ορφανοτροφείου της μητρόπολης Κινσάσας, ενώ πραγματοποίησε επίσκεψη σε ελληνικές επιχειρήσεις, όπου συναντήθηκε με Έλληνες εργαζόμενους. Παράλληλα, όπως γίνεται γνωστό, στο περιθώριο των εκδηλώσεων ο κ. Χρυσουλάκης είχε γόνιμες συναντήσεις με τον κυβερνήτη της Άνω Κατάνγκας, Jacques Kyabula Katwe, με τον οποίο συμφώνησαν για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και τον δήμαρχο Λουμπουμπάσι, Martin Kazembe Shula.Επιπλέον, ο γενικός γραμματέας υποδέχθηκε στο Λουμπουμπάσι τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β’, ο οποίος χοροστάτησε στις λειτουργίες που τελέστηκαν στον Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, καθώς και τη Δ’ Στάση Χαιρετισμών, συλλειτουργούντος του μητροπολίτη Κατάνγκας Μελέτιου, ο οποίος βραβεύτηκε για το πολυετές έργο του και τα 50 χρόνια της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Κονγκό.
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται πως ο κυβερνήτης της Ανω Κατάνγκας, Jacques Kyabula Katwe, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση, επισήμανε ότι η ελληνική κοινότητα κατέχει μια εξέχουσα θέση και τα μέλη της είναι ενσωματωμένα με επιτυχία στην τοπική κοινωνία.
Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Θεόδωρος Β’, η πρέσβης της Ελλάδας στη Λ.Δ. του Κονγκό, Καλλιόπη Ντούτη, ο επίτιμος γενικός πρόξενος της Ελλάδας στο Λουμπουμπάσι, Γεράσιμος Ντούνης, ο υπουργός Εσωτερικών και ο υπουργός Πολιτισμού της τοπικής κυβέρνησης, τοπικοί αξιωματούχοι του Λουμπουμπάσι, ο συντονιστής εκπαίδευσης των Σχολείων της Νότιας Αφρικής, Γεώργιος Βλάχος και πολυάριθμα μέλη της ελληνικής παροικίας.
Τέλος, γνωστοποιείται ότι στις εκδηλώσεις που πλαισίωσαν τον εορτασμό συμμετείχαν μαθητές και εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έφεραν σε επαφή τους επίσημους προσκεκλημένους και τους παρευρισκόμενους με την ελληνική παράδοση και παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο και λαϊκούς και δημοτικούς χορούς με τη συμμετοχή και άλλων μαθητές από σχολεία της πόλης του Λουμπουμπάσι. Ακολούθησε μαθητική παρέλαση σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας και έντονης συναισθηματικής φόρτισης, την οποία παρακολούθησε ο γενικός γραμματέας που συνεχάρη θερμά τους συμμετέχοντες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.