Δευτέρα 17 Απριλίου 2023

Η αληθινή ιστορία πίσω από τον «Σαλονικιό» του Διονυσίου

Σε κανέναν δεν μπορούσε να πάει το μυαλό ακούγοντας το τραγούδι για το ποιος είναι ο «Σαλονικιός». Ένας άνθρωπος τρόμος και φόβος στη νύχτα, ποιος ήταν ο πραγματικός «Σαλονικιός».

Πόσες φορές δεν έχει τύχει να αναρωτηθείς σε ποιον απευθύνεται ένα γνωστό τραγούδι; Εάν η αναφορά ενός συγκεκριμένου ανθρώπου έχει να κάνει με κάποιο υπαρκτό πρόσωπο, ή αν γεννήθηκε εξ ολοκλήρου στο μυαλό του στιχουργού;

Ο «Σαλονικιός» του Διονυσίου μας περιγράφει στους στίχους έναν άνδρα γλεντζέ, από αυτούς που χαρακτήριζαν την νύχτα της δεκαετίας του ’70, όμως η αλήθεια βρίσκεται πολύ πιο μακριά.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70, οι θαμώνες των νυχτερινών κέντρων της συμπρωτεύουσας έτρεμαν στην θέα ενός γοητευτικού γενειοφόρου άνδρα, ο οποίος σε κάθε εμφάνιση του καθιστούσε σαφές πως μαζί του δεν θες να μπλέξεις. Ακουμπώντας το όπλο του στο τραπέζι πριν ακόμα δώσει την παραγγελία του, δεν άφηνε περιθώρια λάθους στον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να του συμπεριφερθείς.

Ο Γιάννης Γκουλιόβας, γεννημένος στο Κόλλινδρο Πιερίας, ξεκίνησε τη μακρά πορεία του στην παρανομία το 1965, όταν έκλεψε μια μοτοσυκλέτα. Οι επισκέψεις του στο αναμορφωτήριο ήταν συνεχείς και λίγο αργότερα «μπήκε» στον σκληρό πυρήνα της νύχτας ως προστάτης και νταβατζής. Λίγο πριν κλείσει τα 30 του χρόνια και έχοντας «μαυρίσει» το ποινικό του μητρώο, κυκλοφορούσε με πανάκριβα αμάξια και 2 νεαρές πόρvες που είχε υπό την προστασία του. Ήταν γνωστές ως οι «παλλακίδες» του και τις εκμεταλλευόταν με κάθε τρόπο.

Η αστυνομία τον παρακολουθούσε καθώς ήταν γνώριμος της και τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορούνταν δεν μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία, μαστροπεία, εκβιασμοί, κλοπές, φθορά ξένης περιουσίας, επικίνδυνες σωματικές βλάβες και αντίσταση κατά της αρχής.

Μια από τις ιστορίες που εξάπλωσαν την φήμη του, ήταν η σχέση του με την διάσημη τραγουδίστρια της εποχής Μπέμπα Μπλανς. Ένα βράδυ η τραγουδίστρια βρέθηκε στο Αστυνομικό τμήμα ζητώντας από τον αστυνομικό υπηρεσίας να της επιτρέψει να διανυκτερεύσει για λίγα βράδια στο τμήμα, μιας και φοβόταν για τη ζωή της.

Το τραγούδι: https://youtu.be/Ae-gtqM4c0U


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.