Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας: Εκδηλώσεις για Γενοκτονία

Σύλλογος Ποντίων Μονάχου, Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας, Διαρκής Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ,


Δελτίο Τύπου,

Μόναχο,  21.05.2023

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της 19.05.2023, στο ελληνορθόδοξο ενοριακό κέντρο Αγίων Πάντων Μονάχου, οικουμενικό μνημόσυνο θυμάτων της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού κατά την περίοδο 1914-1923 στην Ανατολία.

Η τελετή διοργανώθηκε από τους Συλλόγους Ποντίων Βαυαρίας και τη Διαρκή Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ, με οικοδεσπότη τον Σύλλογο Ποντίων Μονάχου.

Η έναρξη της εκδήλωσης, την οποία συντόνισε o δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του κεντρικού συμβουλίου χριστιανών της Ανατολίας στη Γερμανία κ. Simon Jacob, έγινε με το μελωδικό αρμένικο μοιρολόι ``der Kranich``-``το γερανοπούλι`` , το οποίο επέδωσε κατανυκτικά η κα Anna Ghazaryan.

Στο ίδιο κλίμα αναπέμφθηκαν προσευχές των κ.κ Zaven Asa και Nina Sargon, εκπροσώπων της Αρμενικής-Αποστολικής Εκκλησίας και Ασσυριακής Εκκλησίας της Ανατολίας αντίστοιχα.

Ακόλουθα και με αφορμή το ιωβηλαίο των 75 ετών από την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αλλά και των 100 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, σχετικοί χαιρετισμοί απευθύνθηκαν από τον εκπρόσωπο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Μόναχο κ. Γκουλούση Βασίλειο, 

την κα Gülseren Demirel βουλεύτρια του κόμματος Bündnis 90-die Grünen στο κοινοβούλιο της Βαυαρίας όπως κ` εκπρόσωπο του ιδίου φορέα σε θέματα ενσωμάτωσης, ασύλου και προσφυγιάς,  την κα Dr. Evelyne Menges μέλος του κόμματος CSU, όπως και δημοτική σύμβουλο πόλης Μονάχου και την κα Janet Abraham, μέλος της Επιτροπής Μονάχου για τη γενοκτονία των Ασσυρίων.

Το πέρας των χαιρετισμών ακολούθησε επιμνημόσυνη Θ. Λειτουργία στη γερμανική γλώσσα, με τη χοροστασία του πανοσιολογιότατου αρχιμανδρίτη ενορίας Αγίων Πάντων Μονάχου π. Γεωργίου Σιώμου, ενώ την επιμνημόσυνη εκδήλωση αποφώνησε με χαιρετισμό και ευχαριστίες στους παρεβρισκόμενους, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου κ. Χαράλαμπος Φωτιάδης.

Η εκδήλωση, η οποία έκλεισε με την κατάθεση στεφάνου στο μνημείο θυμάτων γενοκτονίας ποντιακού ελληνισμού στον αύλιο χώρο του ενοριακού κέντρου Αγίων Πάντων από τον Γενικό Πρόξενο Μονάχου και την εκπρόσωπο της Διαρκούς Επιτροιπής για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ κα Αναστασία Κασαπίδου- Ντικ, πλαισιώθηκε μουσικά από τη χορωδία του ελληνικού Λυκείου Μονάχου, με σολίστα ποντιακής λύρας τον νεαρό Πέτρο Τσιτιρίδη.

Φιλόξενες γι` ακόμη μία φορά αποδείχθηκαν οι συμμετοχές των κυριών του ΣΠ Μονάχου ``οι παρχαρομάνες``, οι οποίες φρόντισαν για τον πλούσιο μπουφέ εδεσμάτων που απόλαυσαν οι δεκάδες παρεβρισκόμενοι στην τελετή. 

Παρασκευάσματα της κουζίνας του ποντιακού ελληνισμού και όχι μόνον, στα οποία συνεισέφεραν με πρόθυμη αργατία τους και οι κυρίες των υπόλοιπων ποντιακών συλλόγων της Βαυαρίας.

Χαρακτηριστικό χρώμα περηφάνιας στην όλη διαδικασία της τελετής, έδωσαν νεαρά μέλη των τμημάτων νεολαίας των ΣΠ Βαυαρίας με τα αναπεπταμένα λάβαρα των σωματείων τους.

Στην εκδήλωση παραστάθηκε επίσης, ως εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Παιδείας και συντονίστρια ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης νότιας Γερμανίας και Αυστρίας, η κα Μπέση Σπυριδούλα, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του αποδήμου ελληνισμού στο Μόναχο.

Οι διοργανωτές φορείς, με τη σκόπιμη επιλογή τέλεσης του οικουμενικού μνημοσύνου την αυτή ημέρα μνήμης της 19ης Μάη και όχι κάποια διαφορετική, σημειώνουν την αναγκαιότητα απαρέγκλιτης ημερολογιακής σήμανσης του γεγονότος αφενός και αφετέρου τη θεσμοποίηση κεντρικής εθιμικής ημερίδας στις πρωτεύουσες των κρατιδίων Γερμανίας, ως πρακτική πλέον επικοινωνιακή και υψηλού συμβολισμού παρακαταθήκη μέλλοντος.

Η 19η Μάη ας ανακαλεί όχι μόνο την αναφορά στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, αλλά και τη διαρκή εγρήγορσή μας τανάντι κάθε μορφής εθνικιστικής βίας και θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.

Ας συμβολίζει την αλληλεγγύη μας στους λαούς που χάνουν πατρίδες και θυματοποιούνται ακόμη και σήμερα ως βορά αλλότριων γεωπολιτικών συμφερόντων.

Στα περιεχόμενα της εκδήλωσης να σημειωθεί και η υπερθετική ανταπόκριση των βαυαρικών πολιτικών φορέων που συμμετείχαν σε αυτή, για την υποτήριξη αιτήματος ανέγερσης από το Δήμο Μονάχου ιδιαίτερου μνημείου αναφοράς στους χριστιανικούς πληθυσμούς της Ανατολίας, οι οποίοι υπέστησαν γενοκτονικές πρακτικές στις αρχές του 20ου αιώνα. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας.

(Άουγκσμπουργκ, Λάουφ, Μονάχου, Νταχάου, Νυρεμβέργης, Τάουφκίρχεν)

Διαρκής Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.