Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Γερμανία: Δημοσκόπηση δείχνει το AfD σε ίδια ποσοστά με SPD

Deutsche Welle: «Στροφή προς τη Δεξιά στη Γερμανία; Το AfD έχει την ίδια δύναμη με το SPD»

Στην περιοδική δημοσκόπηση "Deutschlandtrend" που διενεργείται για λογαριασμό της δημόσιας τηλεόρασης ARD, ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων αμφιβάλλουν για το ότι η Γερμανία είναι σε καλά χέρια με τη σημερινή κυβέρνηση συνασπισμού, ενώ μόνο το ένα πέμπτο των Γερμανών έχει καλή άποψη για την κυβέρνηση. 

Από τη δυσαρέσκεια αυτή με τον κυβερνητικό συνασπισμό επωφελείται κυρίως η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) όπου το δεξιό-λαϊκιστικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 18% -αύξηση κατά 2% σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη σφυγμομέτρηση- ποσοστό που το φέρνει στη δεύτερη θέση μαζί με το SPD, πίσω από την αντιπολιτευόμενη Ένωση CDU/CSU, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί την πρώτη δύναμη με ποσοστό 29%. 

Οι δε Πράσινοι υποχωρούν κι άλλο, φτάνοντας στο 15%, το χειρότερο ποσοστό από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2021. Το κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP) παραμένει στο 7%, ενώ το κόμμα Die Linke με βάση την τρέχουσα δημοσκόπηση δεν θα κατάφερνε να εισέλθει στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο.

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ότι η στροφή των ψηφοφόρων προς το AfD συνιστά κυρίως μια μορφή διαμαρτυρίας προς τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς στην πλειοψηφία τους (67%) οι υποστηρικτές του εν λόγω κόμματος δήλωσαν ότι επιλέγουν το AfD πρωτίστως εξαιτίας της απογοήτευσής τους με τα άλλα κόμματα, ενώ μόνο το 32% δηλώνει ότι πρόσκειται στο AfD. Μεταξύ των θεμάτων που έχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιλογή του AfD συγκαταλέγεται η μετανάστευση, ενώ για το 46% των ερωτηθέντων βαρύνουσα σημασία έχει η τρέχουσα συζήτηση για το περιβάλλον και την ενέργεια και για το 43% τα θέματα της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά την Ουκρανία και τη συζήτηση περί προμήθειας γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου Eurofighter στο Κίεβο, μόνο το 28% τάσσεται υπέρ ενώ το 64% είναι αντίθετο με αυτή την προοπτική.

Τέλος, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 55% των πολιτών θεωρούν ανεπαρκείς τις διπλωματικές προσπάθειες της Γερμανίας για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι μπορούν να επεκταθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.