Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Ρεκόρ στις δημοσκοπήσεις για το ακροδεξιό AfD

Το ακροδεξιό κόμμα σκαρφαλώνει στο 19,5%, μισή μονάδα παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα -και επίδοση-ρεκόρ. Αυτό προκύπτει από τις νέες Τάσεις της Κοινής Γνώμης του Ινστιτούτου INSA για λογαριασμό της BILD.

Ιδιαίτερα εκρηκτικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι το AfD δεν έχει επί του παρόντος καν εξαντλήσει την πιθανή δεξαμενή ψηφοφόρων του. Συνολικά το 28,5% των Γερμανών μπορεί να φανταστεί ότι θα ψηφίσει το κόμμα που χαρακτηρίζεται από την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος ως ύποπτο για ακροδεξιά εξτρεμιστική δράση.

Την ώρα που το AfD συνεχίζει την ανοδική του πορεία, οι Πράσινοι συνεχίζουν να χάνουν την εύνοια των ψηφοφόρων. Το κόμμα συγκεντρώνει μόλις το 13% και χάνει μισή ποσοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Το CDU/CSU παραμένει μακράν η ισχυρότερη δύναμη, αυξάνοντας κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τις δυνάμεις της (στο 27%).

Εν τω μεταξύ, το FDP χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και πέφτει στο 8%. Αλλά και το Die Linke (4,5%) έχασε μισή ποσοστιαία μονάδα και δεν περνά το εκλογικό όριο του 5%.

Τα τρία κόμματα του τρέχοντος κυβερνητικού συνασπισμού συγκεντρώνουν μόνο 41% και δεν θα επιτύγχαναν κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν διεξάγονταν την Κυριακή εκλογές.

Ο επικεφαλής του INSA, Hermann Binkert, δήλωσε στη BILD: «Η κυβέρνηση τιμωρείται αυτή τη στιγμή από τους ψηφοφόρους. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης CDU/CSU και AfD επωφελούνται. Δεν θα είναι δυνατόν να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς και ενάντια στους Χριστιανοδημοκράτες. Η κοινοβουλευτική επιβίωση του Die Linke βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.