Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

«Η Ελλάδα μετατρέπει το "μαύρο χρήμα" σε φορολογικά έσοδα -με τη βοήθεια μίας λοταρίας»

Handelsblatt:«Η Ελλάδα μετατρέπει το "μαύρο χρήμα" σε φορολογικά έσοδα -με τη βοήθεια μίας λοταρίας»

«Με τη φορολοταρία, οι ελληνικές φορολογικές αρχές στρέφουν τους καταναλωτές προς τη διεκπεραίωση των πληρωμών τους με κάρτα. Το τυχερό παιχνίδι φαίνεται να αποδίδει οικονομικά για το ελληνικό κράτος»

Σε λίγες ημέρες θα γυρίσει στην Ελλάδα ο εικονικός τροχός της λοταρίας. Τότε θα φανεί ποιος θα λάβει χρήματα από το Υπουργείο Οικονομικών αυτόν τον μήνα. Το κύριο έπαθλο είναι 50.000 ευρώ. Πέντε νικητές θα λάβουν από 20.000 ευρώ ο καθένας. Επιπλέον, θα κληρωθούν 50 λαχνοί των 5.000 ευρώ, ενώ 500 φορολογούμενοι θα λάβουν από 1.000 ευρώ. «Φορολοταρία» ονομάζεται το παιχνίδι. Για το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών οι κληρώσεις κοστίζουν 10,8 εκ. ευρώ ετησίως –με την προσδοκία ότι θα εισπραχθούν πολλαπλάσια χρήματα στο τέλος.

Στόχος της φορολοταρίας είναι να γίνουν πιο ελκυστικές οι πληρωμές με κάρτα και έτσι να καταπολεμηθεί η παραοικονομία. Στην Ελλάδα, το «μαύρο χρήμα» υπολογίζεται σε 22% του επίσημου ΑΕΠ. Οι πληρωμές με κάρτα, από την άλλη πλευρά, είναι εύκολο να καταγραφούν από τις φορολογικές αρχές, καθώς όλα τα τερματικά για κάρτες στην Ελλάδα πρέπει να είναι σε πραγματικό χρόνο δικτυωμένα με τις οικονομικές αρχές.

Όποιος πληρώνει με πλαστικό χρήμα παίρνει αυτόματα μέρος στις μηνιαίες κληρώσεις. Για κάθε ευρώ που ξοδεύει κανείς με την κάρτα, λαμβάνει κανείς από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ένα μοναδικό αριθμό για την κλήρωση. Τα κέρδη από την φορολοταρία είναι αφορολόγητα.

Ωστόσο, οι πιθανότητες νίκης είναι μηδαμινές. Το 2022, ο όγκος των πληρωμών με κάρτα ανήλθε σε περίπου 3,3 δισ. ευρώ μηνιαίως. Αυτό αντιστοιχεί σε αντίστοιχο αριθμό λαχνών –αλλά μόνο 556 από αυτούς κληρώνονται.

Σε κάθε περίπτωση, η φορολοταρία φαίνεται πως ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Υπουργού Οικονομικών. Το Α’ Τρίμηνο του 2023, ο όγκος των πληρωμών με κάρτα αυξήθηκε κατά 18%. Σε σύγκριση με το 2019, ήταν αυξημένος κατά σχεδόν 60%. Εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι η αυξημένη χρήση καρτών το 2023 θα οδηγήσει σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα ύψους 1 δις ευρώ -μια καλή απόδοση σε σχέση με τα σχεδόν 11 εκ. ευρώ, τα οποία το κράτος υποχρεούται να πληρώσει στους νικητές της φορολοταρίας.

Gerd Höhler


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.