ARD-tagesschau: «Παρά το γερμανικό Νόμο για τις Εφοδιαστικές Αλυσίδες: Εκμετάλλευση στον παράδεισο των διακοπών;»
«Η περίοδος των διακοπών έχει ξεκινήσει για πολλούς Γερμανούς. Σύμφωνα με έρευνα της εκπομπής "Report Mainz", οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία σε τουριστικά θέρετρα υποφέρουν από τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Ο γερμανικός Νόμος για τις Εφοδιαστικές Αλυσίδες είχε ως στόχο να αποτρέψει αυτές τις καταστάσεις»
Το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων του SWR, David Meiländer και Philipp Reichert, το οποίο προβλήθηκε εχθές στις 21:45 τοπική ώρα ως βίντεο στο πλαίσιο της εκπομπής Ερευνητικής Δημοσιογραφίας του ARD «Report Mainz», αναφέρει, μεταξύ άλλων:
Μέρος της καθημερινής ρουτίνας της Ισπανίδας Julia μετά τη δουλειά της ως καμαριέρας στην Τενερίφη είναι να καταναλώνει παυσίπονα. Υποφέρει παντού και παίρνει τα πάντα. «Δεν αντέχω αλλιώς», λέει η 30χρονη. «Ο πόνος είναι πάντα παρών: Στα χέρια, στην πλάτη, στα πόδια μου. Είναι τόσο ισχυρός, ώστε με ξυπνάει τη νύχτα».
Η Julia έχει στην πραγματικότητα διαφορετικό όνομα. Φοβάται μήπως χάσει τη δουλειά της εξαιτίας των κατηγοριών που εξαπολύει εναντίον του εργοδότη της, ιδιοκτήτη ενός παραθεριστικού ξενοδοχείου στην Τενερίφη. Η καμαριέρα δουλεύει υπερωρίες πολλές φορές την εβδομάδα χωρίς πληρωμή. Ο εργοδότης της έχει τόσα πολλά δωμάτια και κρεβάτια, ώστε συχνά δεν έχει χρόνο να κάνει το διάλειμμά της. Όλα αυτά αποτελούν παραβιάσεις της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και, σε ορισμένες περιπτώσεις, και του Ευρωπαϊκού Εργατικού Δικαίου.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση. Η εκπομπή Ερευνητικής Δημοσιογραφίας του δημόσιου τ/δ ARD, «Report Mainz», διερεύνησε επί εβδομάδες τις συνθήκες εργασίας στους αγαπημένους προορισμούς των Γερμανών, ειδικά σε ξενοδοχεία στα οποία μπορούν να κάνουν κράτηση μέσω γερμανικών ταξιδιωτικών Ομίλων: Στα Κανάρια Νησιά, αλλά και στη Σαντορίνη. Το ονειρικό ελληνικό νησί είναι γνωστό για τα ξενοδοχεία του. Όμως, την ώρα που χιλιάδες Γερμανοί περνούν όμορφα εκεί κάθε χρόνο, οι εργαζόμενοι παραπονιούνται για τις επισφαλείς συνθήκες εργασίας.
Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Κατσάλας, Αντιπρόεδρος του τοπικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στη Σαντορίνη, λέει, οι συνθήκες για το προσωπικό των ξενοδοχείων είναι ιδιαίτερα κακές, καθώς στο μικρό νησί υπάρχει έλλειψη οικονομικής στέγασης. Γι’ αυτό και πολλά ξενοδοχεία φιλοξενούν τους υπαλλήλους τους σε μετασκευασμένα κοντέινερ ή σε δωμάτια με πολλά κρεβάτια, σε μικρούς χώρους χωρίς ιδιωτικότητα. «Είναι σαν φυλακή και κανείς δεν θέλει να μιλήσει για αυτό», δηλώνει ο Κατσάλας.
Αν παρατηρήσει κανείς προσεκτικά στη Σαντορίνη, θα βρει τέτοια κοντέινερ παντού. Βρίσκονται μακριά από τους βασικούς δρόμους, σε απομακρυσμένα χωράφια, αλλά μερικές φορές και στην άκρη των χώρων στάθμευσης σε μεγαλύτερες πόλεις. Ο κλιματισμός, τα δίκτυα και τα απλωμένα ρούχα μπροστά από την πόρτα αποκαλύπτουν ότι πραγματικά σε αυτά ζουν άνθρωποι. Το Report Mainz κατάφερε να μιλήσει με έναν άνθρωπο που διαμένει σε κοντέινερ. Σύμφωνα με όσα δήλωσε, εργάζεται σε ξενοδοχείο που συνεργάζεται με την TUI. Δεν παραπονέθηκε μόνο για τις συνθήκες διαβίωσης, αλλά και για τον μεγάλο φόρτο εργασίας, καθώς συχνά αναγκάζεται να εργάζεται επτά ημέρες την εβδομάδα χωρίς διάλειμμα.
Δεν πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση, υποστηρίζει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Σχεδόν όλοι στο νησί εργάζονται κάθε ημέρα. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι εργαζόμενοι δικαιούνται τουλάχιστον μία ημέρα παύσης μέσα στην εβδομάδα. Όμως αυτό που περιγράφουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και το Σωματείο τους φαίνεται να αποτελεί καθημερινότητα στη Σαντορίνη. Το Report Mainz συνομίλησε με πολλούς υπαλλήλους ξενοδοχείων, με καμαριέρες, σερβιτόρες, αχθοφόρους. Όλοι ανέφεραν ότι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται χωρίς ρεπό. Κάποιοι κάνουν λόγο μόνο για δύο ή τρεις μέρες παύσης σε όλη τη σεζόν.
Συνολικά, το Report Mainz συγκέντρωσε καταγγελίες για περισσότερα από 15 ξενοδοχεία στην Ισπανία και την Ελλάδα. Για τα ξενοδοχεία αυτά μπορεί κανείς να κάνει κράτηση μέσω της TUI, του μεγαλύτερου γερμανικού ταξιδιωτικού Ομίλου. Σε όλες τις περιπτώσεις εντοπίστηκαν πιθανές παραβιάσεις των τοπικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των ευρωπαϊκών προτύπων Ασφάλειας στην Εργασία.
Αυτές οι κατηγορίες θα μπορούσαν πλέον να προκαλέσουν πρόβλημα στην TUI. Στη Γερμανία ισχύει από τον Ιανουάριο ο Νόμος περί της Δέουσας Επιμέλειας στις Εφοδιαστικές Αλυσίδες. Ο νόμος εξαναγκάζει επιχειρήσεις με περισσότερους από 3.000 υπαλλήλους να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα πρότυπα Ασφάλειας στην Εργασία σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Διαφορετικά, επαπειλούνται σοβαρές χρηματικές ποινές, υποστηρίζει ο εξειδικευμένος στο Δίκαιο Επιχειρήσεων και Εταιριών δικηγόρος Stefan Altenschmidt. «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση παλαιότερα απηύθυνε παραινέσεις σε γερμανικές επιχειρήσεις, αλλά σήμερα οι επιχειρήσεις υπέχουν νομική υποχρέωση». Ο νόμος εκφράζει μια αλλαγή του τρόπου αντίληψης των πραγμάτων, λέει ο Altenschmidt.
Στη χειρότερη περίπτωση, οι μεγάλοι τουριστικοί Όμιλοι θα είναι αναγκασμένοι να βάλουν τέλος στη συνεργασία τους με τα ξενοδοχεία, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει μέσω ανεξάρτητης έρευνας να ασχολούνται ακόμα και με κατηγορίες που ενδεχομένως να μην αποδειχτούν. Στο πλαίσιο αυτό, δεν θα πρέπει να βασίζονται αποκλειστικά στις διαβεβαιώσεις των επιτόπου εργοδοτών, αλλά θα πρέπει να ερευνούν βαθύτερα τις υποθέσεις, για παράδειγμα στα τοπικά ΜΜΕ. «Παράλληλα, σε τέτοιες περιπτώσεις θα πρέπει να διεξάγονται συνομιλίες με συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλες ΜΚΟ», λέει ο Altenschmidt.
Το Report Mainz απέστειλε στην TUI έναν λεπτομερή κατάλογο ερωτημάτων για το κατά πόσον ο Όμιλος ανταποκρίνεται σε αυτές τις απαιτήσεις. Επιπλέον, εδώ και εβδομάδες υπάρχουν δημοσιεύματα στα ελληνικά ΜΜΕ για επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Στην απάντησή της, η TUI δηλώνει ότι σε γενικές γραμμές ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της. Η συμμόρφωση με τα πρότυπα αποτελεί κομμάτι των όρων και προϋποθέσεων που πρέπει να αποδέχονται όλα τα ξενοδοχεία, αναφέρει. Ωστόσο, άφησε πολλά συγκεκριμένα ερωτήματα αναπάντητα. Για τις συγκεκριμένες υποψίες κατά ξενοδοχείων, απάντησε ότι τέτοιου είδους καταγγελίες δεν της έχουν περιέλθει ακόμη. Ο Όμιλος όμως λαμβάνει τα ζητήματα αυτά στα σοβαρά και καταβάλει προσπάθειες να διαλευκάνει τις όποιες υποθέσεις ανακύψουν.
Ωστόσο, το κατά πόσον η TUI επιδίωξε την επαφή με συνδικαλιστές, προκειμένου να ενημερωθεί ενεργά για τις συνθήκες εργασίας, δεν απαντήθηκε. Το Report Mainz, μίλησε με συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων στη Σαντορίνη και την Τενερίφη, οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι η TUI δεν έχει έρθει ποτέ σε επαφή μαζί τους.
Πάντως, ο ομοσπονδιακός Υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) χαρακτήρισε στο Bundestag το νόμο ως ορόσημο. Όμως ούτε το Υπουργείο του ούτε η αρμόδια αρχή ελέγχου, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικών Υποθέσεων και Ελέγχου Εξαγωγών θέλησαν να σχολιάσουν τη συγκεκριμένη έρευνα. Η απάντησή τους ήταν ότι δεν μπορούν να σχολιάσουν μεμονωμένες υποθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.