Tα επικαιροποιημένα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιεύτηκαν χθες και δείχνουν ότι η γερμανική οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει χάσει κατά πολύ σε ανταγωνιστικότητα έναντι άλλων χωρών της Ε.Ε. εξαιτίας των αυξανόμενων μισθών.
Tο κενό που καταγραφόταν πριν την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης μεταξύ της γερμανικής οικονομίας και των οικονομιών των νοτιοευρωπαϊκών χωρών, με τη γερμανική να είναι κατά πολύ πιο ανταγωνιστική. Η πιο εντυπωσιακή ένδειξη αυτού ήταν το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, που στις χώρες της κρίσης ήταν πολύ υψηλότερο από ό,τι στη Γερμανία. Οι μισθοί των εργαζομένων στις χώρες του Νότου ήταν τότε υψηλότεροι από ό,τι δικαιολογούσε η παραγωγικότητά τους, ωστόσο τα αριθμητικά στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύουν ότι από το 2009 και έπειτα η Γερμανία πλησιάζει όλο και περισσότερο το σχετικό κόστος εργασίας των νοτιοευρωπαϊκών χωρών: συγκεκριμένα σημειώνεται ότι από το 2009 το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά 20%, όταν το ίδιο διάστημα στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 14%.
Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν τη φθίνουσα ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας έναντι των οικονομιών της Νοτίου Ευρώπης, με την Tullia Bucco από την ιταλική τράπεζα Unicredit, που προέβη σε ανάλυση των στοιχείων, να σημειώνει ότι οι απολύσεις, η αύξηση της παραγωγικότητας και η διστακτικότητα στην αύξηση των μισθών στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες έχουν παίξει ρόλο σε αυτή την εξέλιξη. Παράλληλα, όπως εξηγεί η ίδια, οι μισθοί στη Γερμανία αυξήθηκαν πιο γρήγορα από ό,τι η παραγωγικότητα των εργαζομένων.
Sύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν- από το ξέσπασμα της πανδημίας το 2020 το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 5% επιπλέον, στην Ιταλία και την Ισπανία κατά περίπου 3%, ενώ αντιθέτως στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2,3%. Όπως παρατηρεί ο οικονομολόγος της ING Bank, Carsten Brzeski, η Γερμανία έχει απωλέσει σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητάς της: «Ενώ οι χώρες της κρίσης τα περασμένα χρόνια υλοποίησαν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που τους υπαγορεύτηκαν, στη Γερμανία πρακτικά δεν συνέβη τίποτα. Στα χρόνια της Merkel στη Γερμανία δεν υπήρξε σχεδόν καμία μεγάλη μεταρρύθμιση που θα καθιστούσε τη χώρα πιο ανταγωνιστική», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος.
DIE WELT (Tobias Kaiser)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.