«Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όταν σκάφος με πρόσφυγες βυθίστηκε στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. Το Ελληνικό Λιμενικό εκφράζει φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Εκτιμάται ότι στο σκάφος επέβαιναν 400 άτομα»
Τουλάχιστον 59 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους σε σοβαρό ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοιχτά των νοτίων ακτών της Ελλάδας. Αυτό μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη πληροφορίες από το Ελληνικό Λιμενικό. Εκφράζονται μάλιστα φόβοι, ότι ο αριθμός των νεκρών θα είναι πολύ μεγαλύτερος.
Οι διασωθέντες φέρονται να δήλωσαν ότι στο σκάφος ενδεχομένως επέβαιναν έως και 400 άτομα. Το Ελληνικό Λιμενικό δεν ήταν σε θέση να δημοσιοποιήσει τον ακριβή αριθμό των αγνοουμένων. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνθρωποι.
Το σκάφος με τους πρόσφυγες βυθίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ έπλεε περίπου 75 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Έξι πλοία του Λιμενικού, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας συμμετέχουν στην έρευνα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων. Στις έρευνες λαμβάνουν μέρος και ιδιωτικά σκάφη.
Την Τρίτη οι ιταλικές Αρχές ενημέρωσαν την ελληνική πλευρά για το υπερπλήρες αλιευτικό σκάφος που βρισκόταν σε ελληνική περιοχή Έρευνας και Διάσωσης. Στη συνέχεια, αεροσκάφος της Frontex εντόπισε το σκάφος 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Τόσο το Ελληνικό Λιμενικό, όσο και πολλά διερχόμενα φορτηγά πλοία προσέφεραν μέσω ασυρμάτου βοήθεια στους επιβάτες του σκάφους, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε. Αργότερα το σκάφος ανατράπηκε και τελικά τις πρώτες πρωινές ώρες βυθίστηκε.
Σύμφωνα με επιζώντες, το σκάφος απέπλευσε από το Tobruk της Λιβύης. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες σε σχέση με τις εθνικότητες των ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.
Επίσης σήμερα το πρωί βρέθηκε σε κίνδυνο ιστιοφόρο γεμάτο μετανάστες που έπλεε νοτίως της Κρήτης. Δεκάδες άνθρωποι διασώθηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι αρμόδιες Αρχές.
Κατά τη διάρκεια των μεγάλων ταξιδιών από την Τουρκία ή τη Βόρεια Αφρική συμβαίνουν συχνά ατυχήματα, καθώς τα σκάφη που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά των μεταναστών είναι συχνά παλιά και όχι αξιόπλοα. Επίσης, συνήθως δεν επιβαίνει στο πλοίο πρόσωπο εκπαιδευμένο για το επικίνδυνο ταξίδι.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 326 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους πέρυσι στην περιοχή γύρω από τον τόπο του δυστυχήματος. Ωστόσο, το Λιμενικό θεωρεί δεδομένο ότι ο αριθμός των μη καταγεγραμμένων περιστατικών είναι μεγαλύτερος.
Στις διαδρομές διαφυγής προς την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική έχασαν τη ζωή τους το 2022 οι περισσότεροι άνθρωποι από το 2017 και μετά. Όπως ανέφερε σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), σχεδόν 3.800 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2022. Ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Ωστόσο, ελλείπουν τα επίσημα στοιχεία.
Περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν μόνο το 2017, όταν 4.255 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην περιοχή. Η πιο θανατηφόρα διαδρομή για τους μετανάστες είναι αυτή μέσω της Μεσογείου: Σύμφωνα με το ΔΟΜ, σχεδόν 2.400 άνθρωποι έχασαν εκεί τη ζωή τους το 2022, οι περισσότεροι από το 2017 και μετά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.