Τετάρτη 12 Ιουλίου 2023

Η λάθος ανάγνωση του σχεδίου νόμου για την ψήφο των αποδήμων

Εχει δίκιο ο Σεφέρης ; Η λάθος ανάγνωση του σχεδίου νόμου για την ψήφο των αποδήμων 

Κώστας Τάτσης
Η ελληνική συμμετοχή στα 50 χρόνια Ολυμπιακοί Αγώνες στο Μόναχο

Του Κώστα Τάτση

Είναι πράγματι αρκετοί οι συμπατριώτες που ζουν στην Ελλάδα οι οποίοι διαφώνησαν με το νομοσχέδιο που σαν στόχο έχει να διευκολύνει τους Ελληνες του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Αναφέρομαι φυσικά σ όσους καλοπροαίρετα διαφωνούν και όχι σ όσους απλά εκφράζουν τη θέση του κόμματος που υποστηρίζουν.

Ας δούμε όμως τα τέσσερα σημεία, που κατά την άποψή μου, είναι σημαντικά για να έχουμε μια συνολική εικόνα σε νομικό, εκλογικό, πολιτικό και κυρίως εθνικό επίπεδο.

Σημείο 1: Το δικαίωμα ψήφου στους Ελληνες του εξωτερικού το κατοχυρώνει το σύνταγμα και κανένας νόμος. Ο νέος νόμος απλά θα διευκολύνει τους Έλληνες στο εξωτερικό να ψηφίζουν χωρίς να πρέπει να μετακινηθούν στην Ελλάδα. Όπως δηλ. γίνεται με τους ετεροδημότες που αν και ζουν μόνιμα σε ένα νομό της χώρας ψηφίζουν για το νομό καταγωγής τους από τον τόπο μόνιμης κατοικίας τους. 

Συμπέρασμα πρώτο: Αν δεν περάσει ο νόμος στη Βουλή δεν σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει ο Ελληνας στο εξωτερικό να έχει το δικαίωμα να ψηφίζει στην Ελλάδα.

Σημείο 2: Kαι αν εγγραφούν εκατομμύρια Έλληνες του εξωτερικού και αλλοιώσουν την πολιτική επιθυμία και βούληση των Ελλήνων που ζουν στην Ελλάδα;

Ας δούμε μερικά στοιχεία. Στις εκλογές του Ιουνίου ψήφισαν συνολικά στο εξωτερικό 17.759 Έλληνες από τους οποίους το 88,2% στην Ευρώπη. Το ποσοστό των 17.759 Ελλήνων που ψήφισαν στο εξωτερικό αντιστοιχεί στο 0,33% του συνόλου των ψηφοφόρων και μάλιστα αυτό μοιρασμένο σε 9 διαφορετικά κόμματα. Μάλιστα, στις εκλογές του Μαίου που συνολικά στην επικράτεια ψήφισαν περισσότεροι, το ποσοστό των Ελλήνων εξωτερικού είναι 0,30% τυ συνόλου μοιρασμένο σε 12 κόμματα. 

Το ποσοστό, δε, που έλαβε το πρώτο - και με διαφορά - κόμμα στον απόδημο δηλ. η ΝΔ ήταν μόλις 0,12% το συνόλου.

Ναι, αλλά τώρα θα εγγραφούν και όσοι στις τελευταίες εκλογές δεν είχαν δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό.

Όπως είδαμε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων στον απόδημο είναι από την Ευρώπη. Για να δούμε τι έγινε στις τελευταίες ευρωεκλογές όπου είχε δικαίωμα εγγραφής στους καταλόγους ο κάθε έλληνας στο εξωτερικό (χωρίς περιορισμό εγγραφών).

Αν και θεωρούμε δεδομένο ότι η βαρύτητα των ευρωεκλογών δεν συνηθίζεται να θεωρείται από τους περισσότερους ίδια με τις εθνικές εκλογές, παρα ταυτα οι 11.792 που ψήφισαν το 2019 και οι 10.096 που ψήφισαν το 2014 δείχνουν μια τάση. 

Συμπέρασμα δεύτερο: Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο (το αντίθετο) ότι προβλέπεται ένας αριθμός τέτοιος που θα ανατρέψει τις πολιτικές ισορροπίες της χώρας.

Σημείο 3: Περίπου 70.000 Έλληνες στην Γερμανία είναι σήμερα συνταξιούχοι και οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν άμεση σχέση με την Ελλάδα. Αυτοί, αλλά όχι μόνο αυτοί φυσικά, επηρεάζονται άμεσα από τις κυβερνητικές επιλογές είτε αυτές αφορούν εφορία, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΓΑ, αποταμιεύσεις... Χιλιάδες παιδιά Ελλήνων του εξωτερικού επηρεάζονται από τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης είτε όσον αφορά τις σπουδές τους, είτε το στράτευμα και πολλά άλλα.... Και σε τελική ανάλυση πόσο λάθος είναι δεκάδες χώρες που δίνουν αυτό το δικαίωμα στους πολίτες τους που ζουν στο εξωτερικό. Από την Γαλλία έως την Τουρκία, από την Ρουμανία έως το Ιράν και την Ιταλία.

Σημείο 4 και κατά τη γνώμη το πιό σημαντικό. Τι σημαίνει Ελλάδα ; Αν Ελλάδα  είναι μια καθορισμένη γεωγραφική περιοχή και ως οργανωμένη πολιτική οντότητα αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό που ζει τη στιγμή εκείνη στη χώρα, τότε οι επικριτές του σχεδίου νόμου που κατέθεσε η Κυβέρνηση έχουν δίκιο. 

Αν, αντίθετα συμφωνούμε με τη φράση του νομπελίστα ποιητή Γεωργίου Σεφέρη «Η Ελλάδα γίνεται δευτερεύουσα υπόθεση, όταν συλλογίζεται κανείς τον Ελληνισμό», αν συμφωνούμε ότι η Ελλάδα και ο Ελληνισμός έχει κατακτήσει ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτό της Οικουμενικότητας, αν ο Ελληνισμός της διασποράς αποτελεί όντως ένα αναπόσπαστο κομμάτι σε επίπεδο εθνικό, οικονομικής  πολιτιστικής και πολιτικής ανάπτυξης της χώρας, αν πράγματι θέλουμε η νέα γενιά του Ελληνισμού της διασποράς να συνδεθεί με την Ελλάδα πολιτικά και να μην αφομοιωθεί απόλυτα τότε ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί απλά ένα μικρό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Γιατί ο μεγάλος στόχος και εκεί οφείλουν όλα τα δημοκρατικά κόμματα να κάνουν έναν ουσιαστικό διάλογο είναι είναι να απαντήσουν για το τι σημαίνει Ελληνισμός της διασποράς για την Ελλάδα και ποιος είναι ο στρατηγικός στόχος που θέτει η Ελλάδα μαζί του.

ΥΓ: Και κάτι προσωπικό. Και να είχα το δικαίωμα να ψηφίσω στο Μόναχο στις τελευταίες εκλογές πάλι θα πήγαινα Ελλάδα καθώς η διαδικασία των εκλογών έχει πάντα ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον αν τις ζει κανείς από κοντά. Αυτό που με απογοητεύει είναι ότι συμπεριφερόμαστε σαν να έχει η Ελλάδα την πολυτέλεια των διαχωρισμών, τη στιγμή μάλιστα που είμαστε μια μικρή χώρα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.