Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Νέο πλήγμα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Γερμανία

Εκλεισε το 2ο Δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας» στο Μόναχο. Εντονες διαμαρτυρίες στο υπουργείο Παιδείας από γονείς και εκπαιδευτικούς

Toυ Γιώργου Παππά, δημοσιεύτηκε στην σημερινή έκδοση της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ 

Με δύσκολη «κληρονομιά» και συρρίκνωση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στη Γερμανία ξεκίνησε τη θητεία της η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στο Μόναχο το 2ο Δημοτικό Σχολείο «Πυθαγόρας» έκλεισε με απόφαση του ελληνικού υπουργείου Παιδείας και συγχωνεύεται από την επόμενη σχολική χρονιά σε άλλες δύο σχολικές μονάδες. Οι γονείς ενημερώθηκαν από τη διεύθυνση του σχολείου μόλις στις 12 Ιουλίου ότι οι μαθητές θα φοιτήσουν από το ερχόμενο σχολικό έτος 2023/24 στο 1ο και 4ο Δημοτικό σχολείο Μονάχου με βάση τον τόπο κατοικίας τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι μία μεγάλη περιοχή προαστίων και άλλων πόλεων στα βορειοδυτικά του Μονάχου μένει χωρίς σχολική μονάδα.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δηλώνει ότι «κληρονόμησε» το θέμα αυτό από την προηγούμενη και ακολούθησε τη σχετική εισήγηση του Συντονιστικού Γραφείου Εκπαίδευσης στο Μόναχο του Γενικού Προξενείου Μονάχου και της Πρεσβείας Βερολίνου να ενσωματωθεί ο «Πυθαγόρας» στα υπόλοιπα. Η εισήγηση του Δεκεμβρίου του 2022 επικαλείται «δυσανάλογη επιβάρυνση που θα κληθεί να επωμιστεί αποκλειστικά το ελληνικό Δημόσιο για να καλύψει το κόστος εξεύρεσης, ενοικίασης και κατάλληλης μετασκευής για σχολική χρήση» άλλου κτιρίου.

Ηδη από το 2018 είχε διαφανεί ότι το ιστορικό σχολείο «Πυθαγόρας» απειλείται με κλείσιμο με τη λήξη του συμβολαίου ενοικίασης. «Εκτοτε υπήρχε χρόνος για να βρεθεί κτίριο για τη μετεγκατάσταση του σχολείου, αλλά δεν υπήρχε διάθεση και θέληση να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Θωμάς Γκουδούλας, πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου κα Περιχώρων. Χωρίς αποτέλεσμα έμειναν οι επιστολές διαμαρτυρίας που έστειλαν στην τότε υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με συνημμένους χάρτες εδαφικής κάλυψης των σχολείων του Μονάχου, η πορεία που πραγματοποίησαν στο Γενικό Προξενείο Μονάχου και οι υπογραφές που συγκέντρωσαν.

Το σχολείο «Πυθαγόρας» λειτουργούσε πέρυσι με 104 μαθητές σε έξι τάξεις, μέσος όρος περίπου 17 μαθητές ανά αίθουσα. Η οριστική απόφαση για το κλείσιμο του ιστορικού σχολείου «Πυθαγόρας» (76474/Η2/11/07/23) κοινοποιήθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες με τις σχετικές οδηγίες για την κατανομή των μαθητών στα δύο άλλα δημοτικά, 1ο και 4ο του Μονάχου.

«Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να μη χαθεί το Σχολείο στα δυτικά του Μονάχου», λένε οι γονείς. Επιστολή διαμαρτυρίας για το κλείσιμο του «Πυθαγόρα» έστειλε ο Σύλλογος εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μονάχου και περιχώρων «Ο Πλάτων» στον νέο υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη. «Κοντά στους γονείς των μαθητών του Πυθαγόρα» δηλώνουν και οι εκπαιδευτικοί της Η' ΕΛΜΕ Βαυαρίας, επισημαίνοντας ότι η Βαυαρία, όπου τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια επιχορηγούνται από τη βαυαρική κυβέρνηση, θα έπρεπε να είναι το τελευταίο μέρος στον κόσμο που θα κλείσουν τα σχολεία.

Το πρώτο Λύκειο το 1815

Η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στη Βαυαρία αποτελεί μοναδική ιδιαιτερότητα και είναι δείγμα ιστορικών δεσμών. Το πρώτο Λύκειο ίδρυσε το 1815 ο μεγάλος φιλέλληνας, φιλόλογος Φρίντριχ Βόλχελμ φον Τίερς, αυτός έπεισε τον Λουδοβίκο Α', πατέρα του Οθωνα, να ιδρύσει το Ελληνικό Λύκειο Μονάχου το 1825, από το οποίο πέρασαν γόνοι ελλήνων οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821, ο γιος του Μαυρομιχάλη, ο γιος του Κανάρη κ.ά. όπως περιγράφει η Δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Χέρμαν στην ιστορική μελέτη «Ελληνικά Σχολεία στο Μόναχο 1815-2021».

Με τη μαζική εγκατάσταση ελλήνων «γκασταρμπάιτερ» στη Γερμανία λειτούργησαν τα πρώτα ελληνικά σχολεία στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο Μόναχο και αναγνωρίστηκαν το 1978 ως σχολεία βασικής εκπαίδευσης. Τα επιδοτεί το βαυαρικό κράτος καλύπτοντας το 70% των λειτουργικών εξόδων, επιμίσθιο εκπαιδευτικών, εκπαιδευτικό υλικό. Η επιχορήγηση προσδιορίζει βάσει ενός συντελεστή επί του αριθμού των μαθητών που επισκέπτονται τα σχολεία. Αλλά λιγότερες σχολικές μονάδες σημαίνει μεγαλύτερη γεωγραφική απόσταση για τους μαθητές που εξωθούνται έτσι στη λύση του γερμανικού σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.