Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Taste Atlas: Ποιο ελληνικό φαγητό βρίσκεται στα 50 χειρότερα του κόσμου

Για τη λίστα με τα «50 χειρότερα βαθμολογημένα φαγητά στον κόσμο», μέχρι τις 12 Ιουλίου καταγράφηκαν 435.423 αξιολογήσεις από τις οποίες οι 295.946 αναγνωρίστηκαν από το σύστημα ως νόμιμες.

Πάντως, το TasteAtlas σημειώνει ότι οι λίστες τους δεν πρέπει να θεωρούνται ένα τελικό παγκόσμιο συμπέρασμα σχετικά με το φαγητό. Ο σκοπός που έχουν οι λίστες είναι να προωθήσουν τα εξαιρετικά τοπικά φαγητά, να εμπνεύσουν την περηφάνια στα τοπικά πιάτα και να διεγείρουν την περιέργεια στο κοινό για πιάτα, τα οποία δεν έχει δοκιμάσει.

Στη λίστα περιλαμβάνονται όλων των ειδών οι κουζίνες με πιάτα από την Ισπανία, τη Γαλλία, την Τουρκία, τη Σκανδιναβία, την Αφρική, την Ασία, τις χώρες Βαλτικής, των ΗΠΑ αλλά και πολλών άλλων χωρών.

Πιάτο της κρητικής κουζίνας ανάμεσα στα 50 χειρότερα του κόσμου

Ωστόσο, εντύπωση προκαλεί πως ένα πιάτο από την Ελλάδα και συγκεκριμένα από την κρητική κουζίνας βρίσκεται ανάμεσα στα 50 χειρότερα του κόσμου. Αυτό είναι η σοφεγάδα ή συμπεθεριό που είναι η συνταγή του τοπικού μπριάμ και το οποίο εντοπίζεται στη θέση 36.

«Με καταγωγή από την Κρήτη, η σοφεγάδα είναι ένα χορταστικό στιφάδο λαχανικών που μπορεί να φτιαχτεί με οποιαδήποτε λαχανικά της εποχής. Συνήθως περιλαμβάνει κολοκυθάκια, πιπεριές, πατάτες, μελιτζάνες, πράσα, ντομάτες και διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Δεν υπάρχει καθορισμένη συνταγή για τη σοφεγάδα, και παρόλο που αποτελείται κυρίως από λαχανικά και υπολαμβάνεται συχνά ως νηστίσιμο πιάτο, ορισμένες εκδοχές μπορούν να περιλαμβάνουν θαλασσινά ή σαλιγκάρια.

Αυτό το χορταστικό στιφάδο λέγεται ότι χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα και παραδοσιακά παρασκευάζεται σε πήλινα δοχεία. Προαιρετικά, μπορεί επίσης να τελειώσει στο φούρνο. Το πιάτο υπολαμβάνεται ως κύριο πιάτο και συνήθως συνοδεύεται από τραγανό ψωμί στο πλάι. Το τυρί φέτα ή μυζήθρα μπορεί να σερβιριστεί στο πλάι ή να θρυμματιστεί πάνω στο πιάτο», αναφέρει το Taste Atlas.

Πάντως, αναφορικά με την κατάταξη, το πιάτο της κρητικής κουζίνας βρίσκεται πιο… χαμηλά από το hormiga culonas. Πρόκειται  για μία «λιχουδιά» από την Κολομβία που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μυρμήγκια και βρίσκονται στην 42η θέση. Μάλιστα χρειάζονται περίπου πέντε ώρες για να μαζέψουν τα μυρμήγκια από τις φωλιές τους κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.