Ο Αντώνης Διαματάρης (Θάνος Λήμνου, 1950) είναι Ελληνοαμερικανός εκδότης, της εφημερίδας της ομογένειας Εθνικός Κήρυκας από το 1978 μέχρι τον Ιούλιο του 2019 πολιτικός και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα απόδημου Ελληνισμού.
Απευθύνομαι απευθείας σε εσάς σήμερα γιατί διακατέχομαι από πόνο και αγωνία ότι είναι δυνατόν να ληφθεί μια ακόμα επιζήμια απόφαση στις σχέσεις της μητέρας πατρίδας με τους Αποδήμους, και συγκεκριμένα στο θέμα της ψήφου.
Το τολμώ ως ένας απόδημος ο ίδιος, που υπηρετεί την Ομογένεια της Αμερικής και τον Ελληνισμό από το μεγάλο βήμα του «Εθνικού Κήρυκα» για πολλές δεκαετίες, καθώς και ως πρώην υφυπουργός των Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.
Ημουν παρών, μαζί με τον τότε αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και φυσικά τον Πρωθυπουργό, στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν για να ψηφιστεί το 2019 ένας κανονικός νόμος παροχής ψήφου στους απόδημους, σύμφωνος με την ελληνική νομοθεσία και τη διεθνή πρακτική, σε δημοκρατικές χώρες.
Δυστυχώς αυτό τορπιλίστηκε από τον Αλέξη Τσίπρα και τελικά ψηφίστηκε ένας νόμος αντιδημοκρατικός και προσβλητικός για τον Απόδημο και θα τόνιζα και για κάθε Ελληνα. Από πότε δεχόμαστε την ύπαρξη δύο κατηγοριών Ελλήνων;
Ωστόσο, δέχτηκε να ψηφιστεί ο νόμος αυτός ο Πρωθυπουργός -και πολύ σωστά έκανε- με το σκεπτικό να κατοχυρώσει το δικαίωμα της ψήφου και μια άλλη στιγμή να εξομαλυνθεί η διαδικασία. Ηταν μια αρχή.
Μετά από αυτό, όμως, ο Απόδημος Ελληνισμός, σας διαβεβαιώ, απογοητεύτηκε. Ενιωσε μια γροθιά στο στομάχι. Για μια ακόμα φορά η Ελλάδα τον πλήγωσε.
Τα αποτελέσματα είναι γνωστά. Ηταν τόσο μεγάλα τα εμπόδια της εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους που μόνο ένα μικρό ποσοστό των αποδήμων ψήφισε.
Ισως μερικοί να σκεφτούν ότι ζητάμε να μας κάνετε μια χάρη. Λάθος. Δεν ζητάμε καμία χάρη. Ζητάμε αυτό που δικαιούμαστε.
Ζητάμε να δείτε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία και τον ρόλο που οι Απόδημοι μπορεί να παίζουν σ’ αυτόν.
Ειρήσθω εν παρόδω, είμαι βέβαιος πως γνωρίζετε ότι η μάχη για τα F16 που θέλει να αποκτήσει η Τουρκία μεταφέρεται από τον Λευκό Οίκο στο Κογκρέσο. Πώς λοιπόν θα δείτε στα μάτια τους ομογενείς που θα δώσουν αυτή τη μάχη σε συνεργασία με τους φίλους τους στο Κογκρέσο αν εσείς τους προσβάλλετε με την ψήφο σας;
Μην κάνετε -άθελά σας, βέβαια- τα σχέδια του Ερντογαν πιο εύκολα.
Κυρία/ κύριοι αρχηγοί,
Γίνατε αρχηγοί κομμάτων γιατί προφανώς έχετε τις ικανότητες, τη φιλοδοξία, τα χαρίσματα του πολιτικού.
Ωστόσο, αν δεν γνωρίζετε τον Απόδημο Ελληνισμό -από τη Νέα Υόρκη και το Τορόντο, τη Μελβούρνη και το Γιοχάνεσμπουργκ, την Οδησσό και το Λονδίνο-, αν δεν γνωρίζετε τη σημασία του στην ιστορία του έθνους, αν δεν κάνετε ό,τι είναι δυνατόν να του συμπαρασταθείτε στον δύσκολο αγώνα που δίνει για τη διατήρηση της ελληνικότητάς του, τότε είστε σε λάθος δουλειά.
Βρείτε να κάνετε κάτι άλλο για να βγάζετε το ψωμί σας.
Και επίσης, με λύπη σας λέω ότι οι δικαιολογίες που τα κόμματά σας επικαλούνται για να μην ψηφίσουν την άρση των εμποδίων που προτείνει ο Μητσοτάκης είναι κατώτερες του επιπέδου των αρχηγών κομμάτων.
Τι προτείνει ο Πρωθυπουργός;
Προτείνει την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των αποδήμων Ελλήνων από τον τόπο της κατοικίας τους για όλους τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, όπου και εάν κατοικούν, χωρίς τα κριτήρια και τους περιορισμούς του νόμου που ισχύει.
Πόσο παράλογο είναι αυτό; Καθόλου βέβαια.
Γιατί δηλαδή εγώ να μπορώ να ψηφίζω χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα στη Λήμνο αλλά όχι στη Νέα Υόρκη;
Πολύ σωστά έθεσε την ουσία του θέματος η αρμόδια υπουργός Κεραμέως: «Θεωρούμε», είπε, «ότι είναι μία πράξη εθνικής ευθύνης, μία πράξη που υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις».
Ετσι ακριβώς είναι.
Το πολιτικό παιχνίδι λοιπόν δεν μπορεί να παιχτεί στο δικαίωμα της κανονικής ψήφου.
Μπορεί όμως να παιχτεί αλλού.
Ευχαρίστως να σας συνδράμω με μια ιδέα που μπορείτε να αξιοποιήσετε προς όφελος δικό σας, της χώρας και των Αποδήμων:
Ζητήστε από την κυβέρνηση να ιδρύσει υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν υπουργεία για όλα εκτός από ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια που διαθέτει το Εθνος.
Η κανονική ψήφος είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει.
Υπάρχουν δεκάδες προβλήματα στις σχέσεις μητέρας πατρίδας – Αποδήμων που πρέπει να λυθούν. Σας διαβεβαιώ ότι από αυτό θα κριθεί, εν πολλοίς, η ψήφος των αποδήμων για πολλά χρόνια. Θα λειτουργήσουν π.χ. τα προξενεία ανά τον κόσμο με βάση τα σημερινά δεδομένα ή θα παραμένουν κολλημένα στον 20ό αιώνα;
Εκεί να δώσετε την πολιτική μάχη. Οχι στην ψήφο.
Αξιότιμη κυρία, κύριοι,
Επικαλείστε ότι είστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Μακάρι. Αν αυτό όμως ισχύει, τότε θα σας ζητήσω να σταματήσετε να μας υποτιμάτε . Μην το κάνετε. Τον μόνο που υποτιμάτε είναι ο εαυτός σας. Δεν σας τιμά.
Μέχρι τη στιγμή αυτή, μόνο η κυρία Κωνσταντοπούλου τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των εμποδίων.
H ευθύνη που φέρετε, όλοι εσείς, κυρίως ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος μάλιστα έζησε στο εξωτερικό, είναι τεράστια.
Το ερώτημα είναι απλό. Τι είδους ηγέτης θέλετε να είστε κύριε Ανδρουλάκη; Ενας ηγέτης που θα ψηφίσει υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με τους Αποδήμους ή όχι;
Κι αν όχι, πώς θα δείτε στα μάτια τους απόδημους Ελληνες;
Κάντε λοιπόν το εθνικά σωστό. Καταργείστε τα απαράδεκτα, ανθελληνικά εμπόδια, στην ψήφο των Αποδήμων.
Συμβάλλετε με την ψήφο σας στο να σταματήσει, επιτέλους, η Ελλάδα να πληγώνει τα Απόδημα παιδιά της.
Με τιμή
Αντώνης Η. Διαματάρης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.