Τρίτη 8 Αυγούστου 2023

Βαυαρία: 18χρονος βρίσκει 9.000 ευρώ σε βενζινάδικο σε αυτοκινητόδρομο

Ένας νεαρός βρήκε μια τσάντα που περιείχε περίπου 9.000 ευρώ σε μια τουαλέτα στον αυτοκινητόδρομο Α3 κοντά στο Πασσάου και την παρέδωσε. Τώρα ο 18χρονος περιμένει αποζημίωση. Το τι δικαιούται είναι επακριβώς ρυθμισμένο.

Foto αρχείου

Ο David Hochleichter από το κοντινό Eichstätt βρισκόταν καθ' οδόν για διακοπές, όταν έκανε μια ασυνήθιστη ανακάλυψη σε μια τουαλέτα στον χώρο εξυπηρέτησης του A3 Donautal-West κοντά στο Passau: ενα μαύρο τσαντάκι μέσης κρεμόταν εκεί και "από περιέργεια έριξα μια ματιά μέσα. Ξαφνικά, όλη αυτή η τσάντα ήταν γεμάτη χρήματα", λέει ο 18χρονος στο BR24.

Ο έντιμος νεαρός  απευθύνεται στον υπεύθυνο του πρατηρίου καυσίμων

Του ήταν αμέσως σαφές ότι θα επέστρεφε το εύρημα. "Ήταν τόσα πολλά χρήματα όλα μαζί. Δεν το σκέφτηκα καν πολύ, ήταν απλά αυτή η σκέψη ότι τα χρήματα έπρεπε να επιστρέψουν εκεί που ανήκαν", λέει ο David Hochleichter.

Επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του βενζινάδικου, ο οποίος με τη σειρά του ενημέρωσε την αστυνομία. Επειδή στην τσάντα υπήρχαν επίσης ένα πορτοφόλι και μια επαγγελματική κάρτα, μπόρεσε να επικοινωνήσει με έναν γνωστό και τελικά με τον ίδιο τον ιδιοκτήτη.

"Ήταν ένα μικρό σοκ. Ήταν ένας τέτοιος σωρός χρημάτων - τρεις πλαστικές σακούλες με χαρτονομίσματα των 50 ευρώ", συνεχίζει ο 18χρονος εύρηματίας. Στη συνέχεια η αστυνομία μέτρησε τα χρήματα: Ήταν περίπου 9.000 ευρώ.

Αμοιβή - πώς υπολογίζεται

Ο David μπορεί πλέον να περιμένει αμοιβή σχεδόν 300 ευρώ. Αυτό ρυθμίζεται από το νόμο και υπολογίζεται ως εξής: Εάν η αξία του αντικειμένου που βρέθηκε είναι έως 500 ευρώ δικαιούται το 5% του ποσού αυτού. Εάν η αξία υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ο εύρετης δικαιούται άλλο ένα 3% του ποσού αυτού: στην προκειμένη περίπτωση 25 ευρώ (5% των 500) συν 3% των 8.500 (255 ευρώ).

Εάν ο David Hochleichter είχε κρατήσει τα χρήματα που βρήκε, θα μπορούσε να διωχθεί βάσει του άρθρου 246 του ποινικού κώδικα, εξήγησε εκπρόσωπος της αστυνομικής διεύθυνσης της Κάτω Βαυαρίας. Χρηματικά ποσά κάτω των δέκα ευρώ δεν χρειάζεται να παραδοθούν. Ποσά άνω των δέκα ευρώ, ωστόσο, συνιστούν υπεξαίρεση εάν το εύρημα δεν δηλωθεί στο γραφείο απολεσθέντων αντικειμένων ή στην αστυνομία. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να αντιμετωπίσετε πρόστιμο ή, σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, ακόμη και τριετή φυλάκιση.

Ο ιδιοκτήτης δεν είχε καταλάβει ότι έχασε χρήματα

Σε αυτή την περίπτωση, ο ιδιοκτήτης, ένας 42χρονος Σλοβάκος, βρέθηκε. Ήταν επίσης περαστικός και είχε ξεχάσει το μαύρο του τσαντάκι κατά τη διάρκεια μιας στάσης για τουαλέτα στον αυτοκινητόδρομο Α3 κοντά στο Passau. Το παρέλαβε μαζί με μετρητά από την τροχαία του Passau. Ήταν σε θέση να εξηγήσει πειστικά την προέλευση των χρημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία. Ωστόσο, δεν είχε αντιληφθεί την απώλειά του μέχρι τη στιγμή της κλήσης.

Τώρα θέλει να στείλει στον νεαρό την αμοιβή του με τη μορφή τραπεζικού εμβάσματος. Τα χρήματα θα φθάσουν στον 18χρονο στον προορισμό των διακοπών του στη Βιέννη, όπου έχει φθάσει στο μεταξύ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.