Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Ο Έλληνας που εντόπισε μια «μικρή Ελλάδα» στην Ιαπωνία

Ενα βίντεο κυκλοφορεί τις τελευταίες εβδομάδες στο διαδίκτυο με ιαπωνέζους να τραγουδούν και να χορεύουν ποντιακά στη Γιοκοχάμα του Τόκιο

Πως προέκυψε όμως το βίντεο αυτό και ποια είναι η ιστορία του ;

Το βίντεο αυτό ανήκει στον μουσικό και χορευτή με παρουσία στα δρώμενα της παροικίας Μελβούρνης Γιώργο Κυριακίδη που ζει στην Αυστραλία και για το πως έφθασε να δημοσιευτεί το αναφέρει στην ομογενειακή εφημερίδα "Νέος Κόσμος" η δημοσιογράφος Ζωή Θωμαίδου

Όπως προκύπτει από το δημοσίευμα η σύζυγος του Γιώργου η Νικόλ Κυριακίδη προγραμμάτιζε εδώ και καιρό τα 50ά γενέθλια του με στόχο να του μείνουν αξέχαστα.(Η Νικόλ και ο Γιώργος Κυριακίδης γνωρίστηκαν στους χορούς της Παμμακεδονικής)

Μετά από διαβούλευση αποφασίστηκε το ταξίδι να είναι οικογενειακό.

Τα Βαλκάνια συνάντησαν την Ιαπωνία σε ελληνικό γλέντι

Ο Κυριακίδης στο κέντρο στη διάρκεια του σεμιναρίου. Φώτο: Supplied


Κατά την παραμονή τους στη χώρα, το ζευγάρι με τα παιδιά τους, Δημήτρη, 23, Θεοφανεία, 20, και Σοφία, 19, παρέδωσαν σεμινάριο χορού σε συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο LYAGAS, κατόπιν πρόσκλησης του μουσικού Shin-ya Ohno.

«Ο Shin-Ya είναι καλλιτέχνης που παίζει γκάιντα και έχει καλή αντίληψη της βαλκανικής μουσικής», εξηγεί ο Κυριακίδης, μουσικός και χορευτής με παρουσία στα δρώμενα της παροικίας Μελβούρνης.

«Τα κοινά μας ενδιαφέροντα μας έφεραν κοντά διαδικτυακά στο Facebook. Τον ρώτησα πριν φύγω από Μελβούρνη αν θα είχε συναυλία όσο βρισκόμασταν εκεί και πρότεινε κάτι μακράν καλύτερο, να συνδιοργανώσουμε με το συγκρότημά του μουσικοχορευτικό σεμινάριο. Έτσι συμφωνήσαμε και το διοργάνωσε με μένα μέσα, πόσο τυχερός μπορεί να είμαι;».

«Ήμουν προετοιμασμένος να σταθώ στη μέση και να πω ‘αυτό είναι το πρώτο βήμα, εδώ το δεύτερο, δεξί πόδι εκεί, αριστερό εδώ’. Είχα σχεδιάσει δηλαδή να διδάξω κάποια βασικά που θα έβαζα κανονικά σε μάθημα αρχαρίων».

Αντ᾽αυτού είδε άτομα κάθε ηλικίας να χορεύουν σε μουσική «που δεν ακούς συχνά ούτε στην Ελλάδα πόσο μάλλον στην Αυστραλία».

«Έμεινα άναυδος γιατί ήταν πολύ πιο προχωρημένοι απ᾽όσο περίμενα. Κατάλαβα ότι χρειάζομαι plan B και μάλιστα άμεσα».

Ο Κυριακίδης δίδαξε κάποιους Φλωρινιώτικους χορούς και άρχισε να μιλάει πιο εις βάθος για την ιστορία των χορών, τους συμβολισμούς τους, τις ιδιαιτερότητες ανάλογα με την κάθε περιοχή της Ελλάδας από όπου πηγάζουν.

Ένας από αυτούς με τους οποίους μίλησε στη συνάντηση ήταν ο 65χρονος Katsumi Iwata, χρόνια μέλος του βαλκανικής μουσικής συλλόγου ΧΟΡΟΣ που δημιούργησε το 1973 στην Ιαπωνία ο Hironobu Senzaki.

Ο Γιώργος Κυριακίδης με τον 65χρονο Katsumi Iwata. Φώτo: Supplied

Ανά τα χρόνια, τον σύλλογο όπου συμμετέχουν και πολλοί φοιτητές έχουν επισκεφθεί πολλοί δάσκαλοι από τα Βαλκάνια και βαλκανικές κοινότητες στις ΗΠΑ.

«Χόρευαν σε μουσική όχι μόνο από Ελλάδα, αλλά από όλα τα Βαλκάνια, Βουλγαρία, Ρουμανία… καιτραγουδούσαν», λέει ο Κυριακίδης ενώ θυμάται πως «ήξεραν μέχρι και πώς πιάνονται σε κάποια αρμένικα τραγούδια με τα μικρά δάχτυλα ενωμένα.

Οι Κυριακίδηδες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 50 – 60 ντόπιους μέσα από το σεμινάριο και να συνδεθούν μαζί τους μέσα από τη βαλκανική μουσική.

«Πολλά θα μας μείνουν από το ταξίδι αλλά ειδικά το σεμινάριο ήταν κάτι το ξεχωριστό. Γιατί σε κάνει και συνειδητοποιείς πόσο πολύ σέβονται την κουλτούρα μας. Και όταν λέω ‘κουλτούρα μας᾽ δεν εννοώ μόνο ελληνική, αλλά την κοινή μας κουλτούρα στην περιοχή των Βαλκανίων εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

        Η βραδιά έκλεισε με μουσική. Φώτο: Supplied/George Kiriakidis

«Οι Ιάπωνες, που έχουν τόσο πλούσιο πολιτισμό και φαινομενικά καμία σύνδεση με τη δική μας κουλτούρα, δείχνουν τέτοιο βαθύ σεβασμό και αγάπη για αυτήν που σε κάνει να νιώθεις περήφανος να είναι μέρος της».

Πηγή: Ζωή Θωμαϊδου, ιστοσελίδα ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 


Επισημαίνεται με την ευκαιρία ότι ο Γιώργος Κυριακίδης διδάσκει χορούς στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλωριναίων "Ο Αριστοτέλης" Florina Aristotelis Dance Group που συμμετέχουν ελληνόπουλα 1ης, 2ης και 3ης γενιάς της Αυστραλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.