Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Αντιδράσεις των κυπριακών κοινοτήτων στην Αυστραλία

 Άρθρο για τις αντιδράσεις των κυπριακών κοινοτήτων στην απόφαση για διαθεσιμότητα στην οποία τέθηκε η ομογενής βουλευτής του Εργατικού κόμματος στο Northcote, Kat Theophanous, για πρόσφατες δηλώσεις της για το Κυπριακό δημοσιεύτηκε στην ομοεγενειακή σελίδα https://www.sbs.com.au/. 

Ειδικότερα μεταξύ άλλων αναφέρεται: 

«Η βουλευτής είναι μέλος της ομάδας Cons, μιας υπο-παράταξης της Δεξιάς στο Εργατικό Κόμμα της Βικτώριας και αρχικά έγινε προσπάθεια αποβολή της από την υπο-ομάδα αλλά τελικά η κ. Θεοφάνους τέθηκε σε επ’ αόριστον αναστολή.

Η τοποθέτησή της προκάλεσε οργή στη διευρυμένη τουρκική βάση του ομοσπονδιακού Εργατικού Κόμματος.

Δεν είναι τυχαίο πώς όλα ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη όταν δηλαδή ξεκινούσε το Συνέδριο του Εργατικού κόμματος στην Βρισβάνη και υπάρχουν αναφορές ότι διάφορες εσωκομματικές φράξιες συγκρούστηκαν σε διάφορα ζητήματα.

Το ζήτημα της κ. Θεοφάνους ανακίνησε η Natalie Suleyman, πολιτειακή υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων, Νεολαίας και Βετεράνων. Οι γονείς της είναι τουρκο-κύπριοι μετανάστες και η ίδια είναι η πρώτη Τουρκοκύπρια και πρώτη Μουσουλμάνα γυναίκα βουλευτής της Βικτώριας.

Την πρόταση ωστόσο για αναστολή της ιδιότητας μέλους της ομάδας Cons, της κ. Θεοφάνους έγινε από την Melissa Horne πολιτειακή υπουργός σε θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Οδικής Ασφάλειας και Λιμένων.

Χθες (Κυριακή 20 Αυγούστου), σε βιβλιοπαρουσίαση στο οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας στο προάστιο East Brunswick όπου παρέστη η συγκεκριμένη εκπομπή SBS GREEK χαιρετισμό απηύθυνε και η Theophanous, η οποία δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για το δίκιο της Κύπρου. (Παρών ήταν και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη, Εμμανουήλ Κακαβελάκης).

Στελέχη Κυπριακών οργανισμών της Μελβούρνης εκτιμούν ότι η κίνηση αυτή δεν έχει προηγούμενο και ότι η ίδια η βουλευτής δεν θα προχωρήσει σε κάποια δήλωση αλλά θα μιλήσουν άλλοι για εκείνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα επιστολή που συνυπογράφεται από Ελληνικές και Κυπριακές κοινότητες θα αποσταλεί στον πρωθυπουργό της Βικτώριας, Ντάνιελ Άντριους.

Επιπλέον, συντάσσεται μια άλλη επιστολή που θα αποσταλεί από εκπροσώπους Κυπριακών οργανώσεων σε κατά τόπους βουλευτές.

Το θέμα της κ. Θεοφάνους έχει ακουστεί και στην Κύπρο, όπου αύριο Τρίτη 22 Αυγούστου, ξεκινούν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων Διασποράς με τη συμμετοχή 280 περίπου συνέδρων, την έναρξη των οποίων θα κάνει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα ο Κύπριος Πρόεδρος θα κάνει αναφορά στο ζήτημα με την κ. Θεοφάνους. 

Εκεί ήδη βρίσκεται ο πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, Theo Theopfanous.

Προηγούμενο άρθρο: 

«Σε διαθεσιμότητα» η Κατ Θεοφάνους για τις δηλώσεις της για το Κυπριακό

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.