Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Αγλαΐα Μπλιούμη: Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα

H Αγλαΐα Μπλιούμη γεννήθηκε το 1972 στη Στουτγάρδη. Σπούδασε Γερμανική Φιλολογία στο ΑΠΘ και αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. Είναι συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια γερμανικής λογοτεχνίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Το Αποχαιρέτα την τη Στουτγάρδη, Αστυάνακτα, αποτελεί το πρώτο της λογοτεχνικό εγχείρημα στα ελληνικά.

Ένα μυθιστόρημα για την ιστορία της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης, τις ελληνογερμανικές σχέσεις και την κοινή ευρωπαϊκή μνήμη. 

Σε συνέντευξή της στη σελίδα literature.gr επισημαίνει ότι "το βιβλίο δεν είναι αυτοβιογραφικό. Όπως αναφέρω στο τελευταίο κεφάλαιο πρόκειται για αυτομυθοπλασία (autofiction), όρο που ρητά δανείζομαι από την Χέρτα Μύλλερ, ελπίζοντας με αυτόν τον τρόπο να αναιρείται η περαιτέρω ταυτοποίηση του βιβλίου μου ως αμιγώς αυτοβιογραφικού. Δεν έγραψα «λογοτεχνία των γκάσταρμπάιτερ», υπάρχουν σήμερα συγγραφείς στη Γερμανία που πολύ συνειδητά γράφουν πάλι «λογοτεχνία των γκάσταρμπάιτερ», όπως ο βραβευμένος με το Βραβείο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Λειψίας 2023, συγγραφέας τουρκικής καταγωγής Dinçer Güçyeter. Ο Güçyeter με το βραβευμένο του μυθιστόρημα (Unser Deutschlandmärchen/Το δικό μας γερμανικό παραμύθι, Εκδόσεις microtext 2022) έγραψε αδιαμφισβήτητα «λογοτεχνία των γκάσταρμπάιτερ» υψηλής αισθητικής. Το δικό μου βιβλίο όμως δεν εστιάζει στην πρώτη, αλλά κυρίως στη δεύτερη γενιά μεταναστών και κατά συνέπεια πραγματεύεται διαπολιτισμικά θέματα, ζητήματα υβριδικών ταυτοτήτων και γλωσσικών και πολιτισμικών αναπλαισιώσεων".

Το μυθιστόρημα περνάει από την μεταναστευτική στην μετα-μεταναστευτική (post-migration) λογοτεχνία, περιλαμβάνει δηλαδή την πρώτη γενιά, που είναι η γενιά της προσφυγιάς των παππούδων, τη δεύτερη γενιά, κατ΄ουσίαν την πρώτη γενιά των Γκάσταρμπάιτερ και τέλος επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στα εγγόνια, δηλαδή τη δεύτερη γενιά μεταναστών.

Όπως είπα, το βιβλίο σκιαγραφεί τη δεύτερη κυρίως γενιά και γι΄ αυτό είναι ένα βιβλίο καθαρά μετα-μεταναστευτικής λογοτεχνίας. Σύμφωνα με έρευνές μου είναι το πρώτο μυθιστόρημα δίγλωσσης/ου συγγραφέα που εκδόθηκε από ελληνικό εκδοτικό οίκο και πραγματεύεται το θέμα της δεύτερης γενιάς μεταναστών στη Γερμανία, κάτι που αυτομάτως οδηγεί σε ζητήματα διαπολιτισμικής ταυτότητας και αυτοσυνειδησίας, ελληνογερμανικών σχέσεων και κυρίως διεπαφών. Βεβαίως, όταν έγραφα το βιβλίο δεν γνώριζα πως δεν έχει γραφτεί κάποιο ανάλογης θεματικής".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.