Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023

Spiegel :«Πώς θα κάνουμε διακοπές στο μέλλον»

«Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία: Η κλιματική αλλαγή πλήττει τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Γερμανών. Θα ταξιδεύουν στο μέλλον στον βορρά; Τι αναμένει ο κλάδος και πώς αντιδρά»

Noρβηγία - Tromso pixbay

Το άρθρο της Antje Blinda σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε δημοφιλείς προορισμούς των Γερμανών, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα, αναφέρει αρχικά ότι τουλάχιστον για φέτος δεν έχει αλλάξει κάτι στις κρατήσεις των Γερμανών στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ομίλου TUI και της Γερμανικής Ένωσης Ταξιδίων (DRV), και μάλιστα, σύμφωνα με την TUI, και πάλι επιταχύνονται οι κρατήσεις στη Ρόδο, την ώρα που η Ελλάδα ελπίζει σε αύξηση της τουριστικής κίνησης από όλο τον κόσμο κατά 5% σε σχέση με το 2019 και αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό κατά περίπου 17%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Τράπεζας.

Άνω του 50% των κρατήσεων που γίνονται μέσω της TUI τους θερινούς μήνες αφορούν προορισμούς της Μεσογείου, όπως είναι τα ελληνικά νησιά, η Μαγιόρκα και η Τουρκία, επισημαίνει το δημοσίευμα, ενώ ο ειδικός σε θέματα τουρισμού, Harald Zeiss, επιβεβαιώνει ότι όποιος αναζητά διακοπές all-inclusive σε ηλιόλουστες παραλίες, δεν θα αποφασίσει ξαφνικά να κάνει διακοπές στη Νορβηγία. Ωστόσο, ο ίδιος εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα υπάρξει μετατόπιση της τουριστικής κίνησης, τόσο από τον νότο προς τον βορρά όσο και εντός του έτους, καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι πιο ήπιες το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Ο Zeiss θεωρεί ότι η διαδικασία αυτή θα είναι «περισσότερο εξελικτική παρά επαναστατική», καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε βάθος χρόνου θα είναι πιο δραστικές.

Αυτή τη στιγμή πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ελπίδα για τους τουριστικούς προορισμούς έγκειται στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, με τους ειδικούς της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος να κάνουν λόγο για μια «αναδιαμόρφωση του τουριστικού χάρτη», καθώς ορισμένοι επισκέπτες θα αποφεύγουν στο μέλλον τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και θα ταξιδεύουν στην Ελλάδα πριν ή μετά την κύρια τουριστική σεζόν. Μάλιστα, όπως σημειώνει το Spiegel, οι εκάστοτε Υπουργοί Τουρισμού της Ελλάδας προσπαθούν εδώ και χρόνια να προσελκύσουν επισκέπτες εκτός της κύριας σεζόν, υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές τότε είναι πιο προσιτές και οι δημοφιλείς προορισμοί δεν πλήττονται από τον υπερτουρισμό.

Πάντως, ο Harald Zeiss παρατηρεί ότι από τα μέσα του 20ού αιώνα έχουν δημιουργηθεί στη Μεσόγειο τουριστικές υποδομές και μια ολόκληρη αλυσίδα -από τις εταιρείες που προσφέρουν πτήσεις charter, μέχρι τις ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και τους τουριστικούς ομίλους- που είναι υψηλής ποιότητας και που δεν προσφέρονται αντίστοιχα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για αυτό και ο επικεφαλής της TUI, Sebastian Ebel, είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «θα ταξιδεύουμε μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου στην Ελλάδα, και έχω συζητήσει με τους συνεργάτες μου για το αν θα έπρεπε ίσως να το κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους ή μετά τα Χριστούγεννα». Επιπλέον, σύμφωνα με τον Εbel, η TUI εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρεται μια ασφάλιση για τα ταξίδια σε προορισμούς που μπορεί να πλήττονται από πυρκαγιές και άλλα φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, ενώ μπορεί να αυξηθεί και η προσφορά ταξιδίων σε βόρειες χώρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.