«Η χώρα βιώνει μία από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη μεταπολεμική ιστορία. Μπορεί να σταμάτησε η βροχή, ωστόσο η έκταση των καταστροφών δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη».
Στην εφημερίδα Handelsblatt δημοσιεύεται άρθρο του Gerd Höhler αναφορικά με τις επιπτώσεις των καταστροφικών πλημμυρών στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τον Höhler ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σκόπευε στη ΔΕΘ να τραβήξει τον κρυμμένο άσσο από το μανίκι του, ήτοι την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία αποτελούσε για τον ίδιο εθνικό στόχο. Ωστόσο, συνεχίζει ο Höhler, οι καταστροφικές πλημμύρες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, με τον κρατικό μηχανισμό να υποτιμά την έκταση των ζημιών και την κριτική να εστιάζει στο γεγονός ότι καθυστέρησε η επέμβαση του στρατού, ενώ η κυβέρνηση προέβη στην οργάνωση κέντρου διαχείρισης κρίσεων μόλις τέσσερις ημέρες μετά την καταστροφή. Επίσης, πολλοί δεν κατανοούν το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσφύγει ακόμα σε διεθνή βοήθεια.
Το άρθρο εστιάζει στην αδυναμία εκτίμησης των ζημιών στις υποδομές, αλλά και στις καλλιέργειες της περιοχής, οι οποίες αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδος και αναφέρει ότι σύμφωνα με στοιχεία του οίκου Moody’s η περιοχή παράγει περίπου το 4,5% του ΑΕΠ και προσφέρει θέσεις εργασίας σε σχεδόν 11% του εργατικού δυναμικού της χώρας.
Περαιτέρω γίνεται αναφορά σε έρευνα της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδος, βάσει της οποίας η κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα πρόκειται έως το έτος 2100 να επιφέρει οικονομικές ζημιές της τάξεως των 701 δις ευρώ. Όπως, βάσει εκτίμησης του Höhler, σοβαρές πρόκειται να είναι και οι πολιτικές επιπτώσεις, με τον θυμό να αυξάνεται στην κοινή γνώμη, καθώς μετά το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Ελλάδος τον Φεβρουάριο και τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ευρώπης τον Ιούλιο, έρχονται οι πλημμύρες και για τρίτη φορά εντός του ίδιου έτους οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με ένα κράτος ανοργάνωτο που δεν μπορεί να τους προστατεύσει.
Τέλος, όπως υπογραμμίζει ο ανταποκριτής, η αγανάκτηση για το κράτος αυξάνει τη δύναμη των λαϊκιστών και των ακροδεξιών, π.χ. των κομμάτων ‘Σπαρτιάτες’ και ‘Νίκη’, με κυβερνητικούς κύκλους να ανησυχούν για το ποσοστό που θα λάβουν στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.