Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Τι είναι το Halloween και πως γιορτάζεται;

Το Halloween είναι μια γιορτή και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 31 Οκτωβρίου, το βράδυ πριν από την 1η Νοεμβρίου, δηλαδή πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων. Η ονομασία "Halloween" προέρχεται από τα αγγλικά και είναι συντομογραφία του "All Hallows' Evening". Σε μετάφραση σημαίνει "το βράδυ πριν από την Ημέρα των Αγίων Πάντων".

 

Σύμφωνα με τη μυθολογία, το Σαμχάιν οι νεκροί ξεκινούσαν για να βρουν τους ζωντανούς που επρόκειτο να πεθάνουν την επόμενη χρονιά. Για να τρομάξουν τα κακά πνεύματα, οι άνθρωποι ντύνονταν με τρομακτικές στολές και στοιχειώνουν τους δρόμους ακόμη και τη νύχτα. Οι μεγάλες φωτιές υποτίθεται ότι κρατούσαν τα κακά πνεύματα μακριά.

Για να προστατευτούν από τα κακά πνεύματα, οι Κέλτες ντύνονταν αποτρεπτικά. Και ενδεχομένως -αυτό δεν έχει αποδειχθεί πραγματικά- οι άνθρωποι έδιναν μικρά δώρα στους νεκρούς για να τους κατευνάσουν και κάπως έτσι προέκυψε η παράδοση του Süsses oder Saures" ή αλλιώς " trick-or-treat" στις ΗΠΑ μιας και από κει μας ήρθε.


Στις ΗΠΑ τα παιδιά φοράνε στολές και γυρνάνε τις γειτονιές, ζητώντας γλυκά. Οι οικογένειες μαζεύονται γύρω από τη φωτιά και μοιράζονται ιστορίες τρόμου, ή βλέπουν ταινίες θρίλερ τρώγοντας ποπ κορν. Περισσότεροι από 175 εκατομμύρια Αμερικανοί παίρνουν μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις για το Halloween.

Σε πολλές χώρες του κόσμου γιορτάζεται αυτή την περίοδο του χρόνου το Halloween, οι παραδόσεις, ωστόσο, διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

«Το Halloween όπως γιορτάζεται σήμερα είναι μια γιορτή της Βόρειας Αμερικής κυρίως. Υπάρχουν χώρες όπου γιορτάζεται η μέρα των Αγίων Πάντων, ή η Μέρα των Νεκρών ή των Ψυχών», λέει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, Regina Hansen.

Οι παραδόσεις σε διάφορες χώρες του κόσμου

«Το διάστημα μεταξύ του καλοκαιριού και του χειμώνα, είναι μια περίοδος που συνδέεται παραδοσιακά με την ανάμνηση των νεκρών σε πολλές κουλτούρες», λέει ο καθηγητής του Harvard, με ειδικότητα στη λαογραφία και τη μυθολογία Joseph Nagy.

Στο Μεξικό, οι οικογένειες μαζεύονται για να θυμηθούν τους νεκρούς, στις 2 Νοεμβρίου, την Ημέρα των Νεκρών. Οι εορτασμοί ξεκινούν δύο ημέρες νωρίτερα.

Στην Αϊτή, η Μέρα των Νεκρών γιορτάζεται με αρκετά τελετουργικά και έθιμα βουντού.

Στη Νιγηρία, γιορτάζεται το φεστιβάλ μασκαράδων Odo, κατά το οποίο οι συμμετέχοντες φοράνε μάσκες και κάνουν θεατρικά δρώμενα προς τιμήν των νεκρών.

Γιατί σκαλίζουν κολοκύθες το Halloween;
Στις 31 Οκτωβρίου κάθε χρονιάς, οι Άγγλοι, οι Ιρλανδοί, οι Σκωτσέζοι και οι Αμερικανοί γιορτάζουν το Halloween.

Μία από αυτές είναι το Samhain, το κέλτικο φεστιβάλ που κυριολεκτικά σήμαινε «το τέλος του καλοκαιριού» και σηματοδοτούσε την παύση της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Οι άνθρωποι πίστευαν πως εκείνη τη μέρα οι νεκροί επέστρεφαν στα σπίτια τους, γι’ αυτό και φορούσαν τρομακτικές στολές και άναβαν φωτιές με σκοπό να διώξουν τα κακά πνεύματα.
Σταδιακά η γιορτή έφτασε να περιλαμβάνει και τις σκαλιστές κολοκύθες ή αλλιώς Jack-o’-Lantern. Έτσι ονομάζεται το διάσημο σύμβολο του Halloween, η πορτοκαλί κολοκύθα την οποία αδειάζουν από τη σάρκα της έτσι ώστε να μείνει μόνο το εξωτερικό κέλυφος πάνω στο οποίο χαράσσονται τελικά μάτια, μύτη και στόμα. Στην κούφια πλέον κολοκύθα που θυμίζει κεφάλι μπαίνουν μικρά κεριά ρεσώ και το λαχανικό μετατρέπεται σε φανάρι έτοιμο να στολίσει το σπίτι και να βάλει στο κλίμα της γιορτής τους ενοίκους του.

Ο πρώτος Jack-o’-Lantern ωστόσο δεν ήταν κολοκύθα αλλά, σύμφωνα με έναν ιρλανδικό μύθο, ένας άντρας με το όνομα Τσιγκούνης Jack (Stingy Jack). Συγκεκριμένα ο μύθος μιλάει για έναν μέθυσο σιδερά ο οποίος προσκάλεσε τον διάβολο για ποτό και έπειτα προσπάθησε να τον ξεγελάσει και να του φορτώσει τον λογαριασμό. Όταν ο Jack πέθανε, δεν έγινε δεκτός ούτε στον παράδεισο ούτε στην κόλαση (για ευνόητους λόγους). Έμεινε λοιπόν καταδικασμένος να τριγυρνάει στη γη αιωνίως με μοναδική του συντροφιά ένα φανάρι από γογγύλι να φωτίζει τον δρόμο του. Ναι, γογγύλι!
Τον 19ο αιώνα Σκωτσέζοι και Ιρλανδοί άρχισαν να χρησιμοποιούν γογγύλια, σκαλισμένα με τρομακτικά πρόσωπα για να κρατήσουν τον περιφερόμενο Τσιγκούνη Jack μακριά από τα σπίτια τους. Οι Σκωτσέζοι μετανάστες στην Αμερική συνέχισαν την παράδοση σκαλίζοντας, αντί για γογγύλια, ντόπιες κολοκύθες. Και κάπως έτσι έμεινε σαν έθιμο το σκάλισμα της κολοκύθας!

Πηγή: CNN, https://www.gastronomos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.