Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Στουρνάρας στην Handelsblatt: «Αυτή είναι μία πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση»

«Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αξιολογεί την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια, μιλά για τις επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ και εξηγεί πότε αναμένεται η πρώτη μείωση επιτοκίων»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα και τους Λεωνίδα Εξουζίδη και Gerd Höhler Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, όπου και αποφασίστηκε να παραμείνει σταθερή η τιμή των βασικών επιτοκίων, δικαιολόγησε την απόφαση λέγοντας ότι το τελευταίο διάστημα τα επιτόκια είχαν αυξηθεί σημαντικά και ότι η διαδικασία του αποπληθωρισμού μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται στις προσδοκίες, ωστόσο η οικονομία είναι πολύ πιο αδύναμη από ό,τι εκτιμούσε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο. Και αυτή είναι, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η βασική διαφορά της τελευταίας συνεδρίασης με την προηγούμενη. Επιπλέον, στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας δόθηκε έμφαση και σε έναν νέο παράγοντα ανασφάλειας, τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παράγοντας, που, όπως εξηγεί, συνέβαλε στην απόφαση των Κεντρικών Τραπεζιτών να είναι πιο προσεκτικοί. «Είδαμε μια αντίδραση των χρηματαγορών και της αγοράς ενέργειας, όχι όμως δραματική. Το πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουμε τι θα συμβεί και πόσες χώρες θα εμπλακούν», υπογραμμίζει ο Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος προειδοποιεί ότι μια μεγάλη κρίση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στις αγορές ενέργειας και, ακολούθως στον πληθωρισμό. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος στασιμότητας, αλλά και των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, και «αυτό είναι μια πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση», προειδοποιεί ο ίδιος. 

Ερωτηθείς αν έχουμε φτάσει στο ανώτερο σημείο των επιτοκίων, ο Διοικητής της ΤτΕ εκφράζει την προσωπική του άποψη ότι έχει επιτευχθεί το ανώτερο σημείο, αν και δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο στο Συμβούλιο της ΕΚΤ και ενδεχομένως να συζητηθεί σε επόμενες συνεδριάσεις εντός του 2024. Λόγω και της επιπρόσθετης ανασφάλειας που προκαλεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, είναι δύσκολο για τον κ. Στουρνάρα να εκτιμήσει πότε θα μπορούσαν να μειωθούν τα βασικά επιτόκια, ο ίδιος όμως θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο εφόσον στα μέσα του 2024 ο πληθωρισμός κυμαίνεται διαρκώς κάτω από το 3%.

Σε ό,τι αφορά την αναχρηματοδότηση των κρατών-μελών, ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει ότι επειδή καθίσταται πιο ακριβή η εξυπηρέτηση των χρεών, θα είναι λιγότερο βιώσιμα, παρατηρεί ωστόσο ότι «η Ελλάδα είναι μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς είναι μικρή η ανάγκη αναχρηματοδότησης και υπάρχουν πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα». Όσο για την Ιταλία, είναι πεπεισμένος ότι υπό το φως των σκληρών διδαγμάτων από την ελληνική κρίση χρέους και των δημοσιονομικών περιπετειών του Ηνωμένου Βασιλείου, η Ιταλία δεν θα ρισκάρει, ενώ προσθέτει ότι οι οικονομικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα είναι ένας ακόμα λόγος να είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς η δημοσιονομική σταθερότητα έχει άμεση επίπτωση και στη νομισματική πολιτική.

Επανερχόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο Γιάννης Στουρνάρας υποστηρίζει ότι εκτός από τις θετικές οικονομικές εξελίξεις, η χώρα έχει απομακρυνθεί από τον λαϊκισμό και πλέον «υπάρχει ένας ξεκάθαρος πολιτικός ορίζοντας». «Οι Έλληνες μπορούν να εκτιμήσουν πολύ καλύτερα από ό,τι στο πρόσφατο παρελθόν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα», τονίζει ο Διοικητής της ΤτΕ, ο οποίος παραδέχεται μεν ότι η Ελλάδα απέχει από τα επίπεδα προ κρίσης, εξηγεί όμως ότι η αντιμετώπιση της κρίσης απαιτούσε μεγάλες προσπάθειες αναπροσαρμογής. «Μην ξεχνάτε ότι είχαμε δύο ελλείμματα της τάξης του 15% του ΑΕΠ και στην αρχή υπήρχε καθυστέρηση στην εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων. Ωστόσο τα περασμένα χρόνια είδαμε συνεχείς προόδους σε όλα τα μέτωπα και προσέγγιση με το κατά κεφαλήν εισόδημα στην ευρωζώνη, μαζί με μια ραγδαία δημοσιονομική σταθεροποίηση», επισημαίνει ο κ. Στουρνάρας. Τέλος, υποστηρίζει ότι τώρα πρέπει να διευθετηθούν μια σειρά από εκκρεμή ζητήματα, όπως είναι η αποτελεσματικότητα του κράτους, οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη και η ποιότητα των υποδομών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.