Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

«Ο Heusgen συμβουλεύει το Ισραήλ να μην διεξαγάγει τη χερσαία επιχείρηση»

«Πρέπει να ‘εμποδίσουμε την ανάφλεξη’, λέει ο Christoph Heusgen, επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου. Για αυτό το Ισραήλ δεν πρέπει να προχωρήσει στη χερσαία επιχείρηση.»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης, ZDF, ο Christoph Heusgen, επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου και σύμβουλος της πρώην Καγκελαρίου Angela Merkel σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, σχολίασε την ένταση που προκλήθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ μετά τις δηλώσεις του Antonio Guterres, λέγοντας ότι παρόμοια επεισόδια συμβαίνουν συχνά και ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ είναι ένας «πολύ συνετός» άνθρωπος, στον οποίο συχνά προσάπτεται ότι δεν παίρνει επαρκώς ξεκάθαρη θέση.

Ο Heusgen υπογράμμισε στη συνέντευξή του ότι πρέπει να υπάρξει «διπλωματική λύση» στην κρίση στη Μέση Ανατολή και ότι το πρωτεύον είναι να απελευθερωθούν οι όμηροι. Θα πρέπει όμως να αποτραπεί και μια ανάφλεξη στην περιοχή, όπως σημείωσε, υποστηρίζοντας ότι το Ισραήλ δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να προχωρήσει στη χερσαία επέμβαση στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που, όπως διευκρίνισε, υποστηρίζουν όλοι, και όσοι ασχολούνται αυτή τη στιγμή με την απελευθέρωση των ομήρων, όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος.

Ο επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου τόνισε την ανάγκη επιστροφής στη λύση των δύο κρατών, και κάλεσε το Ισραήλ να συνδράμει σε αυτή, «κάτι που αυτή τη στιγμή είναι αδιανόητο, αποτελεί όμως τη μόνη διέξοδο». Ο Αμερικανός Πρόεδρος Biden και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Obama, βάσει της εμπειρίας τους μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τις επιπτώσεις των επιχειρήσεων που διεξήγαγαν οι ΗΠΑ, συμβούλευσαν, σύμφωνα με τον Heusgen, το Ισραήλ να μην είναι υπερβολική η αντίδρασή του από οργή και μίσος. Ο Heusgen αποδίδει στη διεθνή πίεση το γεγονός ότι η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ αναβλήθηκε, αλλά και στο ότι «το Ισραήλ αναγνωρίζει ότι μια ανάφλεξη θα ήταν καταστροφική και για το ίδιο».

Τέλος, ο επικεφαλής της Διάσκεψης του Μονάχου εκτίμησε ότι δεν θα πρέπει να αναμένεται για μακρό χρονικό διάστημα συμφιλίωση του Ισραήλ με ορισμένες αραβικές χώρες και κράτη του Κόλπου, ενώ προειδοποίησε ότι η Ρωσία παρακολουθεί πώς αποστρέφεται η προσοχή της διεθνούς κοινότητας από την Ουκρανία και μπορεί να συνεχίσει τον επιθετικό της πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.