Πριν από την πανδημία, οι εργαζόμενοι στην Γερμανία περνούσαν μέσο όρο τέσσερις ημέρες την εβδομάδα στο γραφείο. Τώρα, σύμφωνα με μια έρευνα, είναι μόνο τρεις.
Η επιστροφή στην εργασία ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τον κλάδο.
Είναι προφανές ότι οι εργαζόμενοι γραφείου που περνούν μια ολόκληρη εργάσιμη εβδομάδα στην εταιρεία αποτελούν πλέον μειοψηφία. Λαμβάνοντας υπόψη την τάση του home office, οι εργαζόμενοι σε γραφεία στα επτά προπύργια γραφείων του Βερολίνου, του Ντίσελντορφ, της Φρανκφούρτης, του Αμβούργου, της Κολωνίας, του Μονάχου και της Στουτγάρδης προσήλθαν πρόσφατα στην εργασία τους κατά μέσο όρο 3,2 ημέρες την εβδομάδα, όπως προκύπτει από έρευνα της ειδικής εταιρείας ακινήτων Jones Lang LaSalle (JLL). Αυτό αντιστοιχεί σε ποσοστό περίπου 63% για μια πενθήμερη εβδομάδα.
Πριν από τα πρώτα λουκέτα λόγω κορονωιού τον Μάρτιο του 2020, ο μέσος όρος προσέλευσης στο γραφείο ήταν τέσσερις ημέρες, αναφέρει η αντιπροσωπευτική έρευνα σε 1540 άτομα, την οποία επικαλείται η Deutsche Presse-Agentur. Η πενθήμερη εβδομάδα στο γραφείο στις επτά μητροπόλεις εφαρμόζεται μόνο από το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων (2020: 55%).
Στην έρευνα συμμετείχαν τόσο οι εργαζόμενοι σε γραφεία όσο και οι εργαζόμενοι σε βιομηχανικές επιχειρήσεις που εργάζονται στο γραφείο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κλάδων εργασίας. Σύμφωνα με αυτό, η επιστροφή στο γραφείο είναι αρκετά ισχυρή στο μάρκετινγκ, τον πολιτισμό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης: Εκεί, επιτεύχθηκε το 86% του επιπέδου παρουσίας του Μαρτίου 2020 - παρόμοια με τον δημόσιο τομέα, την εκπαίδευση και την υγεία, καθώς και τις κατασκευές, τα ακίνητα και τη στέγαση. Στον τομέα της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, από την άλλη πλευρά, το ποσοστό ήταν 53 %.
Ενώ οι κανονισμοί έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη χρήση γραφείων, η τοποθεσία του γραφείου και η απόσταση από τον τόπο κατοικίας είχαν μικρή επιρροή, ανέφερε η JLL. Σύμφωνα με τη μελέτη, μόνο στο Βερολίνο και τη Φρανκφούρτη το ποσοστό επιστροφής των εργαζομένων σε γραφεία που ζουν στη γύρω περιοχή είναι σημαντικά χαμηλότερο από εκείνο των εργαζομένων από την πόλη.
"Αυτό σημαίνει ότι η επίδραση των χρόνων μετακίνησης είναι λιγότερο καθοριστική για την απόφαση του τόπου εργασίας απ' ό,τι συχνά υποτίθεται", δήλωσε η εμπειρογνώμονας της JLL Helge Scheunemann. Αντίθετα, υπάρχουν άλλοι σημαντικοί παράγοντες για την παρουσία. "Όσο περισσότεροι είναι οι εργαζόμενοι και όσο πιο διεθνής είναι η εταιρεία, τόσο λιγότερη δουλειά γίνεται στο γραφείο", αναφέρει η έρευνα της JLL.
Σε πίεση τα μεσιτικά γραφεία εύρεσης επαγγελματικών χώρων και ακινήτων
Μετά την πανδημία, η εργασία από το σπίτι έχει καθιερωθεί στην επαγγελματική ζωή - ακόμη και αν ορισμένες εταιρείες υποχρεώνουν τώρα τους υπαλλήλους τους να κάνουν και πάλι περισσότερες εργασίες γραφείου. Με την τάση αυτή, τα ακίνητα γραφείων έχουν δεχθεί πιέσεις. Σύμφωνα με την Ένωση Γερμανικών Τραπεζών Pfandbrief, στο δεύτερο τρίμηνο του έτου σημειώθηκε πτώση των τιμών κατά σχεδόν 10%.
Σύμφωνα με μια πρόσφατα δημοσιευμένη έρευνα του Ινστιτούτου Ifo, μία στις έντεκα εταιρείες θέλει να μειώσει τους χώρους γραφείων ως απάντηση στην αύξηση της εργασίας στο σπίτι. Πολλές εταιρείες είχαν ήδη αντιδράσει. Άλλες σχεδιάζουν να το πράξουν τα επόμενα χρόνια, όταν λήξουν οι συχνά μακροχρόνιες μισθώσεις. Ωστόσο, το home office δεν είναι καθόλου διαδεδομένο σε όλους τους τομείς. Σύμφωνα με το Ifo, περίπου οι μισές θέσεις εργασίας στη Γερμανία είναι συμβατές με την εργασία στο σπίτι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.