Σε συνέντευξη που παραχωρεί στους συντάκτες Dirk Kurbjuweit και Christoph Hickmann λίγο μετά την επιστροφή του από το ταξίδι του σε Ισραήλ και Αίγυπτο, ο Γερμανός Καγκελάριος Olaf Scholz εξηγεί ότι στην έντονη συναισθηματικά συζήτησή του στο Τελ Αβίβ με τους συγγενείς των Γερμανών ομήρων που αγωνιούν για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων –τα οποία βρίσκονται στα χέρια της Χαμάς και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στην περιοχή της Γάζας- και προσβλέπουν στην βοήθεια της Γερμανίας, τους διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους, αποφεύγοντας όμως να διευκρινίσει -κατόπιν σχετικού δημοσιογραφικού ερωτήματος- ποιες ενέργειες γίνονται.
Σχετικά με το κατά πόσον φοβήθηκε από το περιστατικό με το συναγερμό λόγω επίθεσης στο αεροδρόμιο κατά την άφιξή του, ο Olaf Scholz λέει ότι δεν φοβήθηκε γιατί έχει εμπιστοσύνη στο αντιπυραυλικό σύστημα «Iron Dome» αλλά σκέφτηκε τον τρόμο που βιώνουν καθημερινά οι πολίτες του Ισραήλ.
Ο Γερμανός Καγκελάριος εκφράζει την ικανοποίησή του που γνώρισε από κοντά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu, στον οποίο είπε μεταξύ άλλων ότι το Ισραήλ νομιμοποιείται στη βάση του διεθνούς δικαίου να προασπιστεί την ασφάλειά του και να αμυνθεί έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ οι συνομιλίες τους περιστράφηκαν γύρω από τα σχέδια του Ισραήλ για στρατιωτικές επιχειρήσεις και την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα που είναι σημαντικό να προχωρήσει κατά τον Καγκελάριο, ο οποίος αποφεύγει να απαντήσει στο δημοσιογραφικό ερώτημα κατά πόσον θα μπορούσε να υπάρξει ανάπτυξη γερμανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε περίπτωση επέκτασης της σύγκρουσης, ενώ σχετικά με το Ολοκαύτωμα τονίζει ότι ήταν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας -η οποία περιλαμβάνει όλους τους κατοίκους του πλανήτη- και χαρακτηρίζει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου από την Χαμάς δολοφονική, απάνθρωπη και τρομοκρατική.
Ο Καγκελάριος καταδικάζει τα αντισημιτικά επεισόδια που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Γερμανία υπογραμμίζοντας ότι πράξεις όπως η εκστόμιση αντισημιτικών συνθημάτων, το κάψιμο της σημαίας του Ισραήλ και οι πανηγυρισμοί για τον θάνατο ανθρώπων κατά τη διάρκεια τρομοκρατικών επιθέσεων συνιστούν εγκλήματα που πρέπει να παταχθούν, και δηλώνοντας ότι το γερμανικό κράτος βρίσκεται δίπλα στους Εβραίους της Γερμανίας και θα κάνει τα πάντα για την προστασία τους.
Προκρίνοντας τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης στη Γερμανία, ο Olaf Scholz διευκρινίζει πως η Γερμανία σκοπεύει να μειώσει τον αριθμό των μεταναστών που μένουν στην χώρα μέσα από μία σειρά μέτρων που περιλαμβάνει την αναγνώριση της Γεωργίας και της Μολδαβίας ως ασφαλών χωρών προέλευσης, στο μέτρο που και οι δύο επιθυμούν να γίνουν μέλη της ΕΕ, την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ούτως ώστε να φθάνουν λιγότεροι μετανάστες στην Ευρώπη, αλλά και τον νέο μηχανισμό αλληλεγγύης της ΕΕ με την καταγραφή των προσφύγων στις χώρες άφιξης και τη διανομή τους σε όλες τις χώρες της ΕΕ ως ένδειξη αλληλεγγύης που ευελπιστεί ότι θα εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός των επόμενων μηνών. Μέχρι τότε, η Γερμανία θα παρακολουθεί πιο στενά τα σύνορα με τις γειτονικές της χώρες και επιθυμεί να μειώσει τα κίνητρα για την παράτυπη παραμονή των μεταναστών στην χώρα, ενώ δεν έχει αντιρρήσεις για το μέτρο προσφοράς προνομίων από κράτη της ΕΕ σε είδος αντί για χρήματα ή εισαγωγής κάρτας πληρωμής για τους αιτούντες άσυλο.
Το κυριότερο όμως μέτρο είναι η δυνατότητα άμεσης απέλασης όσων δεν δικαιούνται να παραμείνουν στην Γερμανία, κάτι που σημαίνει ότι οι αρχές πρέπει να είναι διαθέσιμες σε 24ωρη βάση, ενώ παράλληλα θα πρέπει να επιταχυνθεί η ψηφιοποίηση των διαδικασιών και οι απελάσεις να ολοκληρώνονται μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εξηγεί ο Καγκελάριος λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει επιτέλους να κάνουμε εκτεταμένες απελάσεις όσων δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στη Γερμανία». Βασική παράμετρος σε αυτό το πλαίσιο είναι και η επίτευξη συμφωνιών με τα κράτη προέλευσης ούτως ώστε να παίρνουν πίσω τους πολίτες τους με όσο λιγότερη γραφειοκρατία γίνεται, σημειώνει στη συνέχεια διαβεβαιώνοντας για την αποφασιστικότητά του να επιτευχθεί ο στόχος και να ακολουθηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση η γραμμή που έχει χαραχθεί. «Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η πολιτική μας δεν στηρίζεται στην αγανάκτηση. Πρέπει να είμαστε σκληροί όταν κάποιος δεν έχει δικαίωμα να μείνει. Πρέπει να είμαστε ταυτόχρονα ανοιχτοί και εκσυγχρονισμένοι γιατί χρειαζόμαστε εργάτες από άλλες χώρες», επισημαίνει ο κ. Scholz υπενθυμίζοντας ότι επίκειται συνταξιοδότηση περί των 13 εκ. πολιτών, γεγονός που καταδεικνύει την αναγκαιότητα διασφάλισης εργατών, μηχανικών, γιατρών, νοσηλευτών, επαγγελματικής κατάρτισης των νέων, καλύτερων ευκαιριών για τα άτομα τρίτης ηλικίας, πιο φιλικής προς την οικογένεια οικονομίας αλλά και περισσότερων μεταναστών οι οποίοι δεν θα εργάζονται απλώς στην χώρα αλλά θα ζουν και θα ενσωματώνονται στην κοινωνία με αποτέλεσμα να επιθυμούν να γίνουν Γερμανοί πολίτες. Όποιος ζητάει μετανάστευση χωρίς περιορισμούς, πρέπει να είναι αρκετά ειλικρινής και να παραδεχτεί ότι σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα δεν θα μπορούσε να διατηρήσει το κοινωνικό κράτος που διαθέτει, εκτιμά ο Καγκελάριος, ο οποίος διευκρινίζει ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο η φιλελεύθερη δημοκρατία προκειμένου να επιβιώσει, αλλά να είναι σε θέση να δείξει την ικανότητά της να δρα και να έχει το κράτος τα πράγματα υπό έλεγχο.
Επίσης, στο ερώτημα «Πάνω από 20% των Γερμανών δηλώνουν αυτή τη στιγμή σε σχετικές δημοσκοπήσεις ότι θέλουν να ψηφίσουν ένα κόμμα με ουσιαστικά δεξιές εξτρεμιστικές και εν μέρει αντισημιτικές απόψεις. Δεν σας σοκάρει αυτό;», ο κ. Scholz απαντά ότι τον προβληματίζει εδώ και πολύ καιρό η άνοδος των δεξιών λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη συνολικά και το ζήτημα που τίθεται είναι γιατί συμβαίνει αυτό σε χώρες όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία, η Νορβηγία, η Σουηδία ή η Φινλανδία, οι οποίες θεωρητικά κατατάσσονται στις πιο ευτυχισμένες χώρες, με μεγάλη οικονομική δύναμη, καλούς μισθούς και ένα λειτουργικό κράτος πρόνοιας. Η άποψή του είναι ότι αυτό έχει να κάνει με τη γενικότερη αίσθηση ανασφάλειας των πολιτών που εντείνεται ακόμη περισσότερο σε συνθήκες όπως εκείνες της πανδημίας και στη συνέχεια του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία -ενώ παράλληλα υφίσταται το μεγάλο θέμα της κλιματικής αλλαγής- και δίνουν λαβή στα μεγαλόστομα συνθήματα των ακροδεξιών κομμάτων.
Τέλος, ο Γερμανός Καγκελάριος κάνει μια σύντομη αποτίμηση της διετούς διακυβέρνησης του Συνασπισμού των τριών κομμάτων, με έμφαση στα ζητήματα ενεργειακής πολιτικής τονίζοντας ότι μέχρι το 2030 η Γερμανία θα είναι σε θέση να παράγει το 8% της ηλεκτρονικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.