Αν στις περισσότερες χώρες το φιλοδώρημα θεωρείται στα εστιατόρια δεδομένο ( μάλιστα αν δεν δώσει ο πελάτης φιλοδώρημα προκαλεί δυσαρέσκεια στον σερβιτόρο) σε κάποιες χώρες μπορεί να θεωρηθεί και προσβολή.
Τόκιο
«Είναι συνηθισμένο οι τουρίστες να αφήνουν φιλοδώρημα στα εστιατόρια και μετά οι σερβιτόροι να τους κυνηγούν στον δρόμο για να τους επιστρέψουν τα χρήματά τους», αναφέρει ο James Mundy, υπάλληλος του βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου Inside Japan Tours στο BBC. Στην Ιαπωνία, τη χώρα όπου όλοι κάνουν τη δουλειά τους με περηφάνεια, το φιλοδώρημα θεωρείται αδιανόητο. Στο εστιατόριο μπορείτε να εκφράσετε την ευγνωμοσύνη σας για το φαγητό και την εξυπηρέτηση λέγοντας “Gochisousama” (ευχαριστώ που ετοιμάσατε το γεύμα). Αντίστοιχα, σε μια izakaya (την ιαπωνική ταβέρνα ή gastropub) ή σε ένα μπαρ, παραγγείλτε ακόμα ένα ποτό – μια κίνηση που εκτιμάται πολύ καθώς με αυτό τον τρόπο υποστηρίζετε συνολικά την επιχείρηση.
Πεκίνο
Το φιλοδώρημα δεν αποτελεί μέρος της κινεζικής κουλτούρας και στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας θεωρείται, ιστορικά, αγενές.
Ωστόσο, σε μητροπόλεις όπως το Πεκίνο όπου ο τουρισμός έχει εκτιναχθεί στα ύψη, το φιλοδώρημα είναι αποδεκτό και οι ξεναγοί βασίζονται σε αυτό. Αν και δεν συνηθίζεται μεταξύ των ντόπιων καθώς θεωρείται αγένεια, είναι αποδεκτό από τους τουρίστες – φροντίστε, όμως, να είστε διακριτικοί. Σε πολυτελή εστιατόρια και ξενοδοχεία, ελέγξτε τον λογαριασμό καθώς μπορεί να έχει ήδη προστεθεί χρέωση σέρβις 10-15%.
Σεούλ
Στο ίδιο μήκος κύματος και στη Σεούλ όπως περιγράφει αναγνώστης του ΔΟΡΥΦΟΡΟΥ που έχει ταξιδέψει πολλές φορές στην Κορέα.
,,Θα συνεχίσουν να είναι ευγενικοί αν τους δώσεις διλοδώρημα σ ένα εστιατόριο όμως θα προσπαθήσουν να σε πείσουν πάντα ευγενικά να το πάρεις πίσω.
Ενα εστιατόριο είχε ένα μικρό κυπελλάκι για φιλοδωρήματα γεγονός που προκάλεσε μεγάλο θέμα αντίδρασης στα κοινωνικά δίκτυα.
Με στοιχεία από https://www.newmoney.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.