Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Πότε είναι φέτος η "1η Advent"

Η Advent (Λατινικά Adventus "Άφιξη" - adventus Domini - για την έλευση του Κυρίου), περιγράφει την χρονική περίοδο την οποία ο Χριστιανισμός (καθολικοί-ευαγγγελικοί) προετοιμάζεται για την γιορτή της γέννησης του Χριστού, τα Χριστούγεννα. 

H χρονική περίοδος χωρίζεται σε 4 εβδομάδες δηλ 4 Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα. Συνηθίζεται στα σπίτια να τοποθεταίται ένα στεφάνι με 4 κεριά και κάθε Κυριακή να ανάβει και ένα κερί έτσι ώστε μέχρι την τελευταία Κυριακή πριν τα Χριστούγεννα να έχουν ανάψει και τα 4 κεριά.

Αρα η πρώτη -"1η Advent" - από τις τέσσερεις Κυριακές πριν τα Χριστούγεννα είναι η 3η Δεκεμβρίου. Φέτος η χρονική διάρκεια των 4άρων Κυριακών είναι μόλις 22 μέρες (3 Δεκεμβρίου  - 25 Δεκεμβρίου). Αντίθετα το 2022 και επειδή τα Χριστούγεννα ήταν Κυριακή η Advent περίοδος ξεκίνησε 27 Νοεμβρίου και ετσι η διάρκεια ήταν 28 μέρες ! 

Οι Χριστιανοί μνημονεύουν τη γέννηση του Ιησού και την γιορτάζουν ως την ενσάρκωση του Θεού. Την ίδια στιγμή, η Advent θυμίζει ότι οι Χριστιανοί πρέπει να περιμένουν τη δεύτερη έλευση του Χριστού. 

Με την πρώτη Κυριακή, ξεκινάει η νέα λειτουργική χρονιά, σύμφωνα με την καθολική και προτεσταντική παράδοση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.