Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Επίσημα εγκαίνια του ερευνητικού κέντρου Bessarion

Επίσημα εγκαίνια του ερευνητικού κέντρου Bessarion για τον ελληνικό Ελληνικό Πολιτισμό στην Ιένα

Δελτίο Τύπου:: Στις 08.11.23 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του ερευνητικού κέντρου Bessarion για τον Νεοελληνικό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Friedrich Schiller της Ιένας. Το κέντρο αποτελεί μέρος του Ινστιτούτου Σλαβικών, Βαλκανικών και Καυκασιανών Σπουδών του πανεπιστημίου.

Επικεφαλής του κέντρου είναι ο καθηγητής Dr. Thede Kahl, διδάκτωρ Σλαβολογίας και Γεωγραφίας, τακτικός καθηγητής στα πανεπιστήμια της Βιέννης και της Ιένας, καθώς και μέλος της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών και της Academia Europaea.

Το ερευνητικό κέντρο Bessarion θα επικεντρωθεί σε τρία διαφορετικά ερευνητικά πεδία: τη διαλεκτική ποικιλομορφία της ελληνικής γλώσσας, τη μαρτυρία των οθωμανικών πηγών για τον Ελληνισμό της Ανατολίας και την επιβίωση των τοπικών εθιμικών συμπεριφορών στην Ελλάδα. Το κέντρο ονομάστηκε προς τιμήν του μεγάλου Βυζαντινού ουμανιστή και λογίου της Αναγέννησης,Βησσαρίωνα από την Τραπεζούντα (1395?-1472), ο οποίος αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης της ελληνικής γραμματείας μετά την Άλωση.

Το ερευνητικό κέντρο χρηματοδοτείται από χορηγίες οργανώσεων του Απόδημου Ελληνισμού, όπως η AHEPA Φρανκφούρτης, η AHEPA Μονάχου, η Ελληνική Κοινότητα Φρανκφούρτης, το ελληνικό ίδρυμα «Ελληνικό Σπίτι» Φρανκφούρτης, ο Σύλλογος Ελλήνων Γουνοποιών Γερμανίας «Προφήτης Ηλίας» Φρανκφούρτης, ο Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης και ιδιώτες.

Ο καθηγητής Dr. Kahl εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τα εγκαίνια του κέντρου, λέγοντας: "Είμαι ευτυχής που μπορώ να εγκαινιάσω το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion για τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ιένα. Το κέντρο αυτό θα αποτελέσει σπουδαίο στήριγμα για τους μελετητές και τους φοιτητές και είμαι βέβαιος ότι θα συμβάλει σημαντικά στη μελέτη του νεοελληνικού πολιτισμού".

Το Ερευνητικό Κέντρο Bessarion θα προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους μελετητές να διερευνήσουν τη διαλεκτική ποικιλομορφία της ελληνικής γλώσσας, τη μαρτυρία των οθωμανικών πηγών για τον ελληνισμό της Ανατολίας και την επιβίωση των τοπικών εθιμικών συμπεριφορών στην Ελλάδα. Το κέντρο θα φιλοξενεί επίσης ποικίλες εκδηλώσεις, όπως διαλέξεις, σεμινάρια και εργαστήρια, για την προώθηση της μελέτης του ελληνικού πολιτισμού. Θα παρέχει επίσης μια πλατφόρμα για τη δημοσίευση ερευνητικών εργασιών και βιβλίων που σχετίζονται με τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού.

Την εκδήλωση χαιρέτισε θερμά ο βουλευτής και εκπρόσωπος του CDU, Albert Weiler, ο οποίος αναφέρθηκε στην εγκάρδια σχέση του με τον ελληνικό πολιτισμό και την επιρροή τόσο του Βυζαντίου στην Ευρώπη όσο και της προσωπικότητας του Βησσαρίωνος κατά την Αναγέννηση. Ο ίδιος δήλωσε: "Το Κέντρο Βησσαρίωνος είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να φέρουμε κοντά τον ελληνικό και τον γερμανικό πολιτισμό και να προωθήσουμε τη μελέτη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας".

Ο καθηγητής Dr. Rainer Thiel, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής και Λατινικής Φιλολογίας, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό, αναφερόμενος στη σημασία των νεοελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Ιένας. Συμπλήρωσε ότι οι τελευταίες προσφέρουν μια μοναδική και εμπλουτισμένη άποψη της ελληνικής κληρονομιάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι Δρ Σάββας Αποστολίδης, αγγειοχειρουργός, και Ιωάννης Σταμάτης, νομικός-οικονομολόγος, ως επικεφαλής των κύριων χορηγών AHEPA Φρανκφούρτης και της Ελληνικής Κοινότητας Φρανκφούρτης συνάμα δε ως εκπρόσωποι του εποπτικού συμβούλιου του ιδρύματος «Ελληνικό Σπίτι» Φρανκφούρτης, καθώς και οι εμπνευστές του προγράμματος ΒησσαρίωνBessarion, Silvia Panagiotidou Sanchez εκ μέρους του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης και Anastasia Kasapidou Dick εκ μέρους της Μόνιμης Επιτροπής για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ.

Ο Δρ Αποστολίδης δήλωσε: "Το Κέντρο Βησσαρίων αποτελεί απόδειξη της σημασίας του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής γλώσσας στον σύγχρονο κόσμο."

Ο Ιωάννης Σταμάτης πρόσθεσε: "Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή για τον Ελληνισμό. Πρέπει να στηρίξουμε τα καινοτόμα ερευνητικά αντικείμενα ως απαραίτητα για τη ζωτικότητα των επιστημών".

Η Silvia Panagiotidou Sanchez σημείωσε: "Είναι μια καρμική ευκαιρία συνάντησης τόσο με τον καθηγητή Thede Kahl όσο και με τους γενναιόδωρους χορηγούς. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να γιορτάσουμε την έναρξη λειτουργίας αυτού του ερευνητικού κέντρου."

Η Αναστασία Κασαπίδου Ντικ δήλωσε: "Πράγματι ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής λογοτεχνίας στην Ευρώπη. Είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε σε αυτή τη σημαντική στιγμή".

Κεντρικοί εισηγητές της ημερίδας ήταν ο Χρήστος Καφάσης, ιστορικός-

βυζαντινολόγος του Πανεπιστημίου Ludwig Maximilian του Μονάχου, και ο καθηγητής Dr. Kahl με τους συναδέλφους του Andreea Pascaru και Dr. Σωτήριο Ρουσιάκη. Στην εισαγωγή του, ο κ. Καφάσης χαρακτήρισε τον Βησσαρίωνα ως οραματιστή μιας ενωμένης Ευρώπης κάτω από μια ενιαία χριστιανική Εκκλησία και έναν πολιτισμό βασισμένο στις αξίες της ελληνικής κλασικής λογοτεχνίας αρχαιότητας.

Ο καθηγητής Dr. Kahl υπογράμμισε την πλούσια συλλογή αρχειακού υλικού που διαθέτει η Ιένα, επισημαίνοντας τη σημασία της για τις σύγχρονες ελληνικές σπουδές, ενώ οι συνεργάτες του Δρ. Ρουσιάκης και Andreea Pascaru αναφέρθηκαν στις μεθοδολογίες επιστημονική αξιολόγησης του καταγραφόμενου γλωσσολογικού υλικού.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν και ο Χρήστος Περπερίδης, δικηγόρος, μέλος της ΑΧΕΠΑ Μονάχου και συντονιστής θεμάτων Ποντιακού Ελληνισμού της ΑΧΕΠΑ Ευρώπης.

Παρών ήταν και ο Παύλος Ευθυμιάδης, επιχειρηματίας και πρόεδρος του συλλόγου Ελλήνων Γουνοποιών Γερμανίας «Προφήτης Ηλίας» Φρανκφούρτης.

Ήταν υπεύθυνος για την επικοινωνία της πρωτοβουλίας συγκέντρωσης χρημάτων για το ερευνητικό κέντρο Bessarion στην περιοχή της Φρανκφούρτης. Παρευρέθηκαν επίσης οι Λάζαρος Γεωργουσόπουλος μέλος της ΑΧΕΠΑ Φρανκφούρτης και Δημήτρης Λαμπρόπουλος, συντονιστής του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης και υπεύθυνος επικοινωνίας της πρωτοβουλίας για τη δημιουργία του ερευνητικού κέντρου από το 2019.

Ιδιαίτερη τιμή για τους συντελεστές της εκδήλωσης αποτέλεσε η παρουσία του Ελληνοαρμένιου επιχειρηματία και πολιτικού ακτιβιστή κ. Παύλου Γκουλόγλου. Οι ενέργειές του είχαν ως αποτέλεσμα το 2016 να τοποθετηθεί μνημείο για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Μικράς Ασίας σε κεντρικό σημείο της Ιένας, στο Grünfläche am Saalufer στην ιστορική γέφυρα Camsdorfer Brücke.

Διαρκής Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ

Σύλλογος Ποντίων Νυρεμβέργης e.V Efxinos Pontos-Cardinal Bessario

Επαφή: Prof. Dr. Thede Kahl, thede.kahl@uni-jena.de






Στις φωτογραφίες Ο εκπρόσωπος της CDU, Albert Weiler, ο Prof.Dr. Rainer Thiel, ο Βυζαντινολόγος κ. Χρήστος Καφάσης, ο Prof.Dr. Kahl και οι συνεργάτες του Δρ. Σωτήρης Ρουσιάκης και Andreea Pascaru, οι συντελεστές της ημερίδας στο μνημείο θυμάτων Αρμενικής γενοκτονίας, οι κκ Kahl, Ιωάννης Σταμάτης, Δρ. Σάββας Αποστολίδης και Λάζαρος Γεωργουσόπουλος των φορέων ΑΧΕΠΑ/Ελληνικής Κοινότητας/Ελληνικό Σπίτι Φρανκφούρτης, η κα Αναστασία Κασαπίδου Dick, η κα Silvia Panagiotidou Sanchez και ο Dr. Savvas Apostolidis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.