Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023

«Βερολίνο και Αθήνα πιστεύουν σε μια συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία»

«Βερολίνο και Αθήνα πιστεύουν σε μια συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για τη μετανάστευση»

Η Γερμανία και η Ελλάδα στηρίζουν τις προσπάθειες της Ε.Ε. για ένα σύμφωνο με την Τουρκία για τη μετανάστευση, δήλωσε σήμερα ο Καγκελάριος, Olaf Scholz, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρει το dpa. Ο Γερμανός Καγκελάριος υπογράμμισε τη σημασία της εν λόγω συμφωνίας, αναφερόμενος στη θετική της επίδραση και για αυτό, όπως είπε, πρέπει να αναβιώσει και να συνεχιστεί «και φυσικά να εξελιχθεί». Παρακολουθούμε πολύ εντατικά την πρόοδο των συνομιλιών μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τη μετανάστευση, δήλωσε ο Olaf Scholz, ο οποίος παρατήρησε παράλληλα ότι αφενός μεν η Τουρκία έχει δεχτεί πάρα πολλούς πρόσφυγες και θα πρέπει να λάβει υποστήριξη, και αφετέρου θα πρέπει να λειτουργήσει η συνεργασία στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Τουρκίας.

«Επιδιώκουμε τη συνεργασία με την Τουρκία στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος», διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το τηλεγράφημα, που προσθέτει ότι, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, τους τελευταίους μήνες γίνεται προσπάθεια από κοινού με τις τουρκικές Αρχές, ώστε να περιοριστούν στο βαθμό που είναι εφικτό οι βάρκες που φεύγουν από τα τουρκικά παράλια.

Το τηλεγράφημα επισημαίνει ότι στην Ελλάδα οι αριθμοί των παράτυπων μεταναστών αυξήθηκαν και πάλι κατά το τρέχον έτος, καθώς, με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου είχαν αφιχθεί περίπου 38.500 μετανάστες από την Τουρκία στην Ελλάδα, όταν πέρυσι όλο τον χρόνο αριθμούσαν τους 18.700.

Τέλος, το τηλεγράφημα αναφέρεται στα βασικά σημεία της συμφωνίας του 2016 μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία από το 2020 και έπειτα δεν δέχεται πίσω άλλους μετανάστες από την Ελλάδα και ότι η εν λόγω συμφωνία παραπαίει, με τον Erdogan να έχει επανειλημμένα απειλήσει με άνοιγμα των συνόρων, αν η Ευρώπη δεν βοηθήσει περισσότερο την Άγκυρα να διαχειριστεί το πρόβλημα. Την άνοιξη του 2020, καταλήγει το τηλεγράφημα, κλιμακώθηκε η ένταση, όταν ο Erdogan ανακοίνωσε αιφνιδίως ότι τα χερσαία σύνορα με την Ελλάδα είναι ανοιχτά, οπότε και χιλιάδες μετανάστες κατευθύνθηκαν σε αυτά, ενώ η Ελλάδα από την πλευρά της ενίσχυσε έκτοτε και επέκτεινε τον συνοριακό φράχτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.