Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Γερμανία – Τουρκία ... ο επίλογος ενός ποδοσφαιρικού αγώνα

«Γερμανία – Τουρκία / 92 συλλήψεις κατά τις ταραχές που προκλήθηκαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα»

Επεισόδια προκλήθηκαν με αφορμή τον αγώνα ποδοσφαίρου των εθνικών ομάδων Γερμανίας-Τουρκίας το Σάββατο το βράδυ στο Βερολίνο, κατά τον οποίο ηττήθηκε η Γερμανία. Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία την Κυριακή, συνελήφθησαν 92 άτομα και ασκήθηκε ποινική δίωξη σε 71 περιπτώσεις. Επιπλέον, τραυματίστηκαν πολλά άτομα, μεταξύ αυτών δύο αστυνομικοί, σύμφωνα με το Spiegel. Τα επεισόδια προκλήθηκαν τόσο κατά την προσέλευση Τούρκων οπαδών στο Ολυμπιακό στάδιο-όπου παρακολούθησαν τον αγώνα πάνω από 72.500 θεατές- όσο και μέσα στο στάδιο, όπου μάλιστα πολλοί Τούρκοι οπαδοί πρόβαλαν και τον χαιρετισμό των Γκρίζων Λύκων.

Ο Γενικός Γραμματέας του FDP, Βijan Djir-Sarai, δήλωσε στην ε/φ Bild ότι είναι επώδυνο να φωνάζουν συνθήματα κατά της γερμανικής εθνικής ομάδας άνθρωποι που έχουν γεννηθεί και έχουν μεγαλώσει στη Γερμανία. «Εδώ γίνονται εμφανή και πάλι τα λάθη και τα ελλείμματα της πολιτικής ενσωμάτωσης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Djir-Sarai.

Bέβαια ο τρόπος ,,συμπεριφοράς,, του τούρκων φιλάθλων προκάλεσε αντιδράσεις στα γερμανικά ΜΜΕ και στο διαδίκτυο με τούρκους φιλάθλους να εξηγούν ότι ,,η συμπεριφορά μας έχει να κάνει με τη διαφορετική κουλτούρα στα γήπεδα". (στο γήπεδο των 75.000 θέσεων ήταν περίπου 50.000 τούρκοι)

Μεταφράσαμε μια από τις αναρτήσεις τούρκου φιλάθλου:

Serdar Can: 

Μετά τη νίκη της εθνικής Τουρκίας επί της DFB, τα σχόλια μίσους ξέσπασαν στο διαδίκτυο. "Η νίκη ήταν αδικαιολόγητη και οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να είναι τόσο χαρούμενοι για μια νίκη σε ένα φιλικό παιχνίδι'. Οι Τούρκοι είναι αντιγερμανοί και η ενσωμάτωση έχει "αποτύχει". 

Για άλλη μια φορά για κάποιους "γεμάτους μίσος οπαδούς" ❗️

Η κουλτούρα των Τούρκων οπαδών μας είναι διαφορετική από τη δική σας. Για εμάς τα σφυρίγματα είναι μέρος της "ατμόσφαιρας". Βλέπουμε τον "εκφοβισμό" του αντιπάλου με σφυρίγματα ως υποστήριξη προς τις ομάδες μας. Δεν χρειάζεται να αρέσει σε όλους, αλλά αυτή είναι η οπαδική κουλτούρα στην Τουρκία. Το σφύριγμα την ώρα που ο αντίπαλος έχει την μπάλα στην κατοχή του δεν αποτελεί έκφραση μίσους ή οποιουδήποτε είδους αντιπάθειας! 

Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που δεν τους αρέσει η ατμόσφαιρα στα γερμανικά γήπεδα. Γιατί αυτό θεωρείται τώρα ως αντιγερμανική στάση; 

Είμαστε ένας λαός γεμάτος συναισθήματα. Αγαπάμε και ζούμε το ποδόσφαιρο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε το ίδιο χαρούμενοι και εκδηλωτικοί για τις νίκες και στο μέλλον! Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, Παγκόσμιο Κύπελλο ή φιλικό αγώνα. 

Υπήρχαν πολλοί Τούρκοι φίλαθλοι σε αυτό το γήπεδο που ζουν και μεγάλωσαν σε αυτή τη χώρα, άνθρωποι που βρίσκονται εδώ για 1-2 γενιές, των οποίων οι οικογένειες υπηρετούν το γερμανικό κράτος με δουλειά και διαφορετικότητα και έχουν κάνει πολλά για αυτή τη χώρα. 

Όμως αυτοί είναι ακόμα άνθρωποι που έχουν τις ρίζες τους στην Τουρκία και είναι υπερήφανοι γι' αυτό. Είναι παθιασμένοι με αυτό που κάνουν, μέχρι την τελευταία στιγμή. Απλά επειδή η κουλτούρα των οπαδών είναι διαφορετική από ό,τι εδώ στη Γερμανία, τα σχόλια μίσους που περιφρονούν και προσβάλλουν εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στη Γερμανία είναι απλά ντροπιαστικά. 

Και ναι, μερικές φορές τα συναισθήματα είναι τεράστια, ακόμα και σε ένα "φιλικό παιχνίδι", αλλά αυτό είναι που μας χαρακτηρίζει, αυτό είμαστε και έτσι θα είμαστε πάντα, ακόμα και όταν τα παιδιά μας κερδίσουν το επόμενο παιχνίδι.

Aπό την άλη πλευρά ενδεικτικό είναι το πλακάτ του Βουλευτή του AfD εθνικιστικού κόμματος στο κρατίδιο της Σαξονίας Ανχαλντ Daniel Wald

Το πλακάτ συνδοεύει η δήλωση : Die deutsche Fußballnationalmannschaft  bestreitet aktuell  gegen die Türkei, unter tosendem Applaus der türkischen Fans, ein Auswärtsspiel im heimischen Berliner

 Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας δίνει αυτή τη στιγμή εκτός έδρας αγώνα με την Τουρκία στο Βερολίνο υπό το θορυβώδες αι έντονο χειροκρότημα των Τούρκων φιλάθλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.