Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Ελλάδα και η Τουρκία: Συνεργασία στους συνοριακούς ελέγχους

Tagesspiegel: «Συνεργασία στους συνοριακούς ελέγχους: Πώς η Ελλάδα και η Τουρκία σκοπεύουν να μειώσουν την παράνομη μετανάστευση»

«Η Ελλάδα και η Τουρκία σχεδιάζουν πιο στενή συνεργασία της ακτοφυλακής και της αστυνομίας. Ο στόχος: περιορισμός της παράνομης μετανάστευσης. Τα πρώτα αποτελέσματα φαίνονται ήδη».

Άρθρο της Λιάνας Σπυροπούλου αναφέρει ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται λίγο πριν από μία Συμφωνία προκειμένου να βρεθεί λύση για το μεταναστευτικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί για τις δύο χώρες μία συνεχή πρόκληση. Ως στόχος έχει τεθεί η υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης στο ΑΣΣ που θα λάβει χώρα αρχές Δεκεμβρίου τ.έ. στη Θεσσαλονίκη και στο οποίο πρόκειται να παρευρεθούν ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, και ο Τούρκος Πρόεδρος, R.Τ. Erdogan.

Στο άρθρο παρατίθενται δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δ. Καιρίδη, σύμφωνα με τον οποίο τα πρώτα αποτελέσματα της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών ασφαλείας γίνονται ήδη ορατά, καθώς οι παράνομες μεταναστευτικές ροές έχουν υποχωρήσει και επιπροσθέτως εξετάζονται νέοι τρόποι συνεργασίας, εν όψει της κοινής συνάντησης των δύο αρχηγών κρατών στη Θεσσαλονίκη τον Δεκέμβριο.

To άρθρο επικαλείται αποκλειστικές πληροφορίες, βάσει των οποίων είναι υπό συζήτηση η μόνιμη τοποθέτηση αξιωματικού της Ελληνικής ακτοφυλακής στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη, ενώ ο Δ. Καιρίδης φέρεται να βρίσκεται ήδη σε επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του και να τον ενημερώνει για τον αριθμό των σκαφών που προσπαθούν να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα. Επίσης προβλέπεται η ανάπτυξη συνεργασίας προς αποφυγή της παράνομης μετανάστευσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Τέλος, στο δημοσίευμα επισημαίνονται οι συζητήσεις που διεξάγονται προς ικανοποίηση ενός παλιού αιτήματος της Άγκυρας, ήτοι την απόκτηση θεωρήσεων εισόδου Τούρκων πολιτών σε επτά νησιά του ανατολικού Αιγαίου με διάρκεια ενός έτους. Το προαναφερθέν μοντέλο θεωρήσεων εισόδου για Τούρκους πολίτες πρόκειται να λειτουργήσει ως πρότυπο για ενδεχόμενη επέκταση και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.