Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023

DIE WELT: «Πώς η Ελλάδα κατάφερε την αλλαγή – και τι πρέπει να γίνει ακόμα»

«Το πρώην προβληματικό κράτος της Ευρωζώνης είναι σήμερα πρωτοπόρος χώρα της Νότιας Ευρώπης στον τομέα της ανάπτυξης. Από την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση θα εξαρτηθεί εάν θα καταφέρει να κερδίσει έδαφος με τις πλούσιες οικονομίες της ΕΕ».

Άρθρο του Tobias Kaiser αναφέρεται στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει αξιοσημείωτη στροφή, το οποίο ναι μεν αποτελεί, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, αφορμή να επικρατεί αισιοδοξία, ωστόσο, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να λήξει ο συναγερμός, διότι τα επόμενα έτη θα αποδειχθεί εάν στην πραγματικότητα  πρόκειται για ανάπτυξη που θα έχει διάρκεια. Στη συνέχεια ο Kaiser εστιάζει στην περίοδο κατά την οποία η ελληνική εθνική στατιστική υπηρεσία φέρεται να έδινε λάθος στοιχεία προκειμένου να μη γίνεται αντιληπτή η πραγματική εικόνα του δημόσιου χρέους, εικόνα που ήρθε στο φως με την έναρξη της ύφεσης το 2007 και ακολούθησε η κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας, η οποία έως το 2017 παρουσίαζε ύφεση. Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στο θετικό πρόσημο που παρουσιάζει πια η ελληνική οικονομία, η οποία, όπως επισημαίνεται, οφείλεται στον τουρισμό, στην επιστροφή των επενδύσεων, αλλά και την άνοδο της αγοράς ακινήτων, κυρίως στην Αθήνα και τα ελληνικά νησιά.

Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην επανεκλεγείσα κυβέρνηση και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος από το 2019, όπως τονίζεται, ακολουθεί φιλική δημοσιονομική πολιτική, καθιστώντας παράλληλα σαφές στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα αποτελεί αξιόπιστο οικονομικό εταίρο, ενώ πια δεν τίθεται ζήτημα εξόδου της χώρας από την Νομισματική Ένωση ούτε από την ΕΕ. Ως βασικές πολιτικές που συνέβαλαν στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας απαριθμούνται η μεταρρύθμιση της φορολογικής πολιτικής, η απλοποίηση της νομοθεσίας, η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, καθώς και το γεγονός ότι η κρίση κατέστησε την Ελλάδα εκ νέου έναν συμφέροντα επενδυτικό τόπο με εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Στα ανωτέρω προστίθεται η ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση που λαμβάνει η χώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης, το οποίο δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας, καθώς και η ευνοϊκή περίοδος για τις διεθνείς και ιδιαίτερα τις  θαλάσσιες μεταφορές.

Ωστόσο, ο Kaiser εστιάζει επίσης στο γεγονός ότι, η Ελλάδα δεν έχει ακόμα ξεπεράσει την κρίση και ότι, θα πρέπει να παλέψει ακόμα δεκαετίες προκειμένου να καταφέρει να θέσει υπό έλεγχο τα χρέη της. Διότι η άνοδος των επενδύσεων, η οποία θεωρείται φυσιολογική μετά από περίοδο ύφεσης, δεν πρόκειται να παρουσιάζει συνεχώς τους ίδιους ρυθμούς, και όταν μειωθούν σταδιακά τα ποσοστά των επενδύσεων, θα αποδειχθεί  εάν στην πραγματικότητα μπορεί και η Ελλάδα να παραμείνει σε συνεχή τροχιά ανάπτυξης και να κερδίσει έδαφος σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωζώνης.

Τέλος, σύμφωνα με τον συντάκτη, η Ελλάδα θα πρέπει να προβεί σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που αφορούν, στην ανεξαρτητοποίηση των θεσμών, την αποτελεσματικότητα της δικαιοσύνης, την αποκομματικοποίηση της γραφειοκρατίας και την ανεξαρτητοποίηση των ΜΜΕ, τομείς στους οποίους η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ιδιαίτερη πρόοδο τα τελευταία έτη και όπου δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη αναφορά κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο, αντιθέτως, δόθηκαν υποσχέσεις από τον Έλληνα Πρωθυπουργό για αύξηση των κοινωνικών παροχών, δεδομένου ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις κράτη με τα μεγαλύτερα ποσοστά φτώχειας στην ΕΕ, με το ύψος του πληθωρισμού να προκαλεί ανησυχίες επιβίωσης στη μεσαία τάξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.