Η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ελληνική ομογένεια της Γερμανίας κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς το μεσημέρι της Τρίτης στο Βερολίνο, ούτε τυχαία ήταν, ούτε άσκοπη.
Η επισήμανση έγινε σε μία συγκυρία ιδιαίτερα κρίσιμη, λίγες ημέρες προτού ο καγκελάριος υποδεχθεί τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εν μέσω μίας μεγάλης κρίσης στη Μέση Ανατολή έχει αναθερμάνει τις φιλοδοξίες του να αναδειχθεί σε ηγέτη του σουνιτικού Ισλάμ και σταθερά χρησιμοποιεί και την πολύ μεγαλύτερη και ισχυρή τουρκική μειονότητα της Γερμανίας ως μέσο πολιτικής πίεσης.
«Σταθερή γέφυρα μεταξύ μας παραμένει η ζωντανή ελληνική κοινότητα που ζει και προκόβει εδώ. Κάτι παραπάνω από μισό εκατομμύριο πολίτες που έχουν ενταχθεί αρμονικά στην τοπική κοινωνία, συμβάλλοντας στην οικονομική πρόοδο αλλά και στον εμπλουτισμό της κουλτούρας της», υπογράμμισε ο έλληνας Πρωθυπουργός.
Ασθενέστερη η πολιτική επιρροή της ελληνικής ομογένειας έναντι της τουρκικής
Η πολιτική επιρροή της ελληνικής ομογένειας στη Γερμανία είναι προφανώς ασθενέστερη από την αντίστοιχη της τουρκικής, η οποία αριθμεί περί το 1,5 εκατομμύριο. Όμως στην παρούσα συγκυρία αναφορές όπως η «αρμονική ένταξη», έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους, υπό το πρίσμα των τουρκικών πολιτικών επιδιώξεων και της ιδιότυπης, ισορροπιστικής τακτικής του τούρκου προέδρου, μεταξύ ισλαμικού κόσμου και Δύσης, από την οποία δείχνει να παίρνει αποστάσεις, δίχως όμως και να προχωρεί σε ρήξεις.
Η αναφορά αυτή, πέραν των αντίστοιχων και αναμενόμενων για την οικονομική πρόοδο της Ελλάδας και το διαφορετικό επίπεδο της διμερούς συνεργασίας με τη Γερμανία, ερμηνεύτηκε ως μία αναγκαία, αλλά σημαντική επισήμανση εκ μέρους του Πρωθυπουργού, δεδομένης μάλιστα και της πολιτικής ρευστότητας στη Γερμανία και των χαμηλών ποσοστών αποδοχής της κυβέρνησης, με ορίζοντα τις ευρωεκλογές.
Παράλληλα, εκτιμάται ότι είναι μία παράμετρος που, με δεδομένη την γεωπολιτική συγκυρία, θα προσλάβει αναβαθμισμένη βαρύτητα, στη ιδιαίτερη τριγωνική σχέση Αθήνας – Άγκυρας – Βερολίνου, η οποία τις προσεχείς εβδομάδες θα παρακολουθείται με μεγάλο ενδιαφέρον, δεδομένων των συναντήσεων του Ταγίπ Ερντογάν με τον καγελάριο Σολτς, την προσεχή Παρασκευή και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 7 Δεκεμβρίου.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ / Κωβαίος Αγγελος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.