Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Robert Habeck: « ‘Ο αντισημιτισμός δεν είναι ανεκτός σε καμία μορφή’»

«Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα ο Αντικαγκελάριος Habeck άσκησε δριμεία κριτική στον αντισημιτισμό στη Γερμανία και ζήτησε ‘σκληρή πολιτική απάντηση’. Αυτό δεν αφορά μόνο τους ισλαμιστές και τους ακροδεξιούς, αλλά και ‘μέρη της πολιτικής Αριστεράς’».

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που αναρτήθηκε χθες στην πλατφόρμα Χ, ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Robert Habeck (Πράσινοι), προειδοποίησε για τα φαινόμενα αντισημιτισμού στη Γερμανία, «σχεδόν 80 χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα», ενώ υπογράμμισε ότι η ασφάλεια του Ισραήλ συνιστά raison d'État για τη Γερμανία και άσκησε δριμεία κριτική στις αντισημιτικές τάσεις που εκδηλώνονται μεταξύ μουσουλμάνων, ακροδεξιών αλλά και αριστερών ακτιβιστών. Ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να γίνεται αποδεκτός σε καμία μορφή, όπως τονίζει στο βίντεο, στο οποίο μάλιστα εφιστά την προσοχή στις διαστάσεις που έχει λάβει ο αντισημιτισμός σε ισλαμιστικές διαδηλώσεις στο Βερολίνο και άλλες πόλεις της Γερμανίας, κάτι που είναι «απαράδεκτο και χρήζει σκληρής πολιτικής απάντησης». Κάλεσε, δε, και τις μουσουλμανικές οργανώσεις στη Γερμανία να απαντήσουν στον αντισημιτισμό, καθώς δεν έχουν πάρει στο σύνολό τους σαφείς αποστάσεις από τις πράξεις της Χαμάς.

«Η θρησκευτική μισαλλοδοξία δεν έχει καμία θέση στη Γερμανία», δηλώνει, μεταξύ άλλων στο μήνυμά του ο Ηabeck, ο οποίος τονίζει ότι είναι ποινικό αδίκημα το να καίγεται η ισραηλινή σημαία και να επικροτούνται οι πράξεις της Χαμάς. «Όποιος είναι Γερμανός, θα πρέπει να λογοδοτήσει στο Δικαστήριο, όποιος δεν είναι Γερμανός, εκτός αυτού, θέτει σε κίνδυνο το καθεστώς παραμονής του. Για όποιον δεν έχει ακόμα άδεια παραμονής, συνιστά λόγο απέλασης», ξεκαθαρίζει ο Αντικαγκελάριος, εφιστώντας την προσοχή στο γεγονός ότι υπάρχει στη Γερμανία ένας παγιωμένος αντισημιτισμός, ενώ εκφράζει την ανησυχία του για τον αντισημιτισμό σε «μέρη της πολιτικής Αριστεράς, και δυστυχώς και μεταξύ νέων ακτιβιστών». Ο Habeck αναγνωρίζει ότι είναι τρομερά όσα υφίστανται οι άνθρωποι στη Γάζα, ωστόσο παρατηρεί ότι «δεν μπορεί σε αυτή τη βάση να νομιμοποιηθεί η συστηματική βία κατά Εβραίων».

Ομοίως εκφράστηκε και η Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock (Πράσινοι), μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση ZDF, καθώς τόνισε ότι ο αντισημιτισμός διατρέχει όλες τις κοινωνικές ομάδες και τις εθνικότητες, για αυτό και πρέπει κάθε μορφή αντισημιτισμού, είτε προέρχεται από τη Δεξιά είτε από την Αριστερά, από μετανάστες ή γηγενείς Γερμανούς, να καταπολεμηθεί.

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Robert Habeck έτυχε θετικής ανταπόκρισης, ακόμα και από το αντιπολιτευόμενο CDU, ενώ θετικά σχολίασε την «ξεκάθαρη και ισορροπημένη» στάση του Habeck και ο Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου των Εβραίων στη Γερμανία, Josef Schuster

Πηγή: ARD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.