Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Tagesspiegel: «Πώς αντιδρά η Γερμανία στις ύβρεις του Erdogan κατά της Δύσης;»

Tagesspiegel: «Κηρύγματα μίσους του Erdogan κατά της Δύσης: Πώς αντιδρά η Γερμανία στις ύβρεις του Τούρκου Προέδρου;»

«Εκθειάζει τη Χαμάς ως ‘απελευθερωτική οργάνωση’, κατηγορεί το Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου και η Δύση ευθύνεται για τα πάντα – ο Erdogan τα βάζει με όλους. Τι σημαίνει αυτό για την προγραμματισμένη του επίσκεψη στο Βερολίνο;»

Η Valerie Höhne και ο Daniel Friedrich Sturm αναφέρονται στη στάση του Τούρκου Προέδρου Erdogan στη σύγκρουση που μαίνεται μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι και στη Γερμανία, όπου ζουν 1,5 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες και διπλάσιος αριθμός πολιτών τουρκικής προέλευσης, τα κηρύγματα μίσους του Τούρκου Προέδρου έναντι του Ισραήλ, ο χαρακτηρισμός της Χαμάς ως «απελευθερωτικής οργάνωσης» και οι κατηγορίες που εκτοξεύει κατά της Δύσης ότι ευθύνεται για όσα εκτυλίσσονται στη Μέση Ανατολή, έχουν αντίκτυπο και στη Γερμανία, όπου ο Erdogan χαίρει της εμπιστοσύνης μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινότητας, δεδομένου μάλιστα ότι στη Γερμανία απέσπασε περίπου το 67% των ψήφων κατά τις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

Όπως υποστηρίζει ο Macit Karaahmetoglu, βουλευτής του SPD και Πρόεδρος της Γερμανο-Τουρκικής Εταιρείας, η πλειοψηφία των Τούρκων της Γερμανίας και πριν από την 7η Οκτωβρίου θεωρούσε ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την ειρήνη και ότι με την εποικιστική του πολιτική οδηγεί στη ριζοσπαστικοποίηση των Παλαιστινίων.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Konstantin Kuhle, θεωρεί «άκρως προβληματική» την προγραμματισμένη για τα μέσα Νοεμβρίου επίσκεψη Erdogan στο Βερολίνο, ενώ ο Karaahmetoglu υπογραμμίζει ότι ο Καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) θα «ξεκαθαρίσει πλήρως στον Erdogan ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να υποβαθμίζει τα εγκλήματα της Χαμάς», αν και προσθέτει ότι «χρειαζόμαστε την Τουρκία, που μπορεί να βοηθήσει στην απελευθέρωση των ομήρων». Πάντως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πίεση στον Καγκελάριο να μιλήσει ξεκάθαρα στον Erdogan, εντείνεται, με τον βουλευτή των Πρασίνων και επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Ε.Ε.-Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Sergey Lagodinsky, να υπογραμμίζει ότι ο Γερμανός Καγκελάριος και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να κάνουν τα πάντα για να πείσουν τον Τούρκο Πρόεδρο να σταματήσει την αντισημιτική και αντι-ισραηλινή προπαγάνδα. Χαρακτηρίζει, δε, τα λόγια του Erdogan ως «απαράδεκτα και πολύ επικίνδυνα», ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι τουρκικές κοινότητες που διαβιούν στην Ευρώπη. Αν ο Erdogan θέλει να ανήκει σε μια πολιτικά αξιόπιστη οικογένεια, όπως είναι το ΝΑΤΟ, δεν μπορεί να εργαλειοποιεί με τέτοιο επιπόλαιο τρόπο ένα τόσο τεταμένο κλίμα, όπως παρατηρεί ο ίδιος.

Από την πλευρά του, και ο Konstantin Kuhle εκφράζει την άποψη ότι η ρητορική του Τούρκου Προέδρου είναι εμπρηστική, ενώ ασκεί κριτική στον ρόλο των τζαμιών που ανήκουν στην «Τουρκική-Ισλαμική Ένωση της Υπηρεσίας Θρησκευτικών Υποθέσεων» (Ditib), καθώς μέσω αυτών το τουρκικό κράτος ασκεί άμεση επιρροή στους πολίτες τουρκικής καταγωγής, κάτι που συμβαίνει και με τον κρατικό σταθμό TRT που εκπέμπει στη Γερμανία.  

Πάντως οι συντάκτες του άρθρου επισημαίνουν ότι η επίσκεψη Erdogan έχει προγραμματιστεί εδώ και καιρό και ότι Scholz και Erdogan έχουν πολλά θέματα να συζητήσουν, όπως είναι η απελευθέρωση των Γερμανών ομήρων που κρατά η Χαμάς, αλλά και το μεταναστευτικό, όταν μάλιστα η Ε.Ε. χρειάζεται την Τουρκία για τον περιορισμό της παράτυπης μετανάστευσης, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαιτέρως και τη γερμανική κυβέρνηση, όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το οποίο σχολιάζει καταληκτικά ότι οι σχέσεις μεταξύ γερμανικής και τουρκικής κυβέρνησης είναι ψυχρές. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.