Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023

Ηandelsblatt: «Οι επενδυτές καταφεύγουν σε ελληνικές μετοχές»

Handelsblatt: «Αξίζει και πάλι να επενδύσει κανείς – οι επενδυτές καταφεύγουν σε ελληνικές μετοχές»

 «Το Χρηματιστήριο των Αθηνών συγκαταλεγόταν το 2023 μεταξύ των ισχυρότερων χρηματαγορών παγκοσμίως. Οι αναλυτές θεωρούν ότι και το νέο έτος υπάρχει περαιτέρω δυναμική ανάπτυξης.»

Η ανταπόκριση του Gerd Höhler από την Αθήνα αναφέρει ότι το 2023 ήταν πολύ καλές οι επιδόσεις των ελληνικών μετοχών και ο βασικός δείκτης τιμών Athex Composite σημείωσε άνοδο 39% από τον περασμένο Ιανουάριο. Ιδίως οι τέσσερις συστημικές τράπεζες - Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς- κατέγραψαν πολύ καλές επιδόσεις και ο δείκτης τιμών των τραπεζικών μετοχών FTSE Banks σημείωσε άνοδο κατά 65%.

Η ανταπόκριση τονίζει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μείωσαν δραστικά το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα τελευταία χρόνια, καθώς και ότι για το 2024 οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η ανοδική πορεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, δεδομένου ότι οι μακροοικονομικές προϋποθέσεις είναι καλές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη της τάξης του 1,2% στην ευρωζώνη, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 2,9%. Χάρη σε αυτή τη δυναμική η Ελλάδα μειώνει με τους ταχύτερους ρυθμούς εντός ευρωζώνης το χρέος της, το οικονομικό κλίμα είναι καλύτερο σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. και η ανεργία είναι μεν η δεύτερη υψηλότερη εντός Ε.Ε., ωστόσο το ποσοστό των ανέργων μειώθηκε τον Οκτώβριο για πρώτη φορά κάτω των 10 ποσοστιαίων μονάδων.

«Η άλλοτε χώρα της κρίσης έχει βρει μια εκπληκτική εσωτερική πολιτική σταθερότητα», σχολιάζει ο Gerd Höhler αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος «συνδυάζει μια πολιτική φιλική προς την οικονομία με μια ισχυρή κοινωνική συνιστώσα», ενώ μετά την επανεκλογή του το καλοκαίρι προανήγγειλε μια «επιθετική ατζέντα μεταρρυθμίσεων». Με τα σημερινά δεδομένα, και λαμβάνοντας υπόψη την απελπιστική κατάσταση της αντιπολίτευσης, δεν φαίνεται ποιος θα μπορούσε να είναι σοβαρός αντίπαλος για τον Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές του 2027, σχολιάζει η ανταπόκριση, που αναφέρεται, τέλος, στις μετοχές επιχειρήσεων εισηγμένων στο Χρηματιστήριο, οι οποίες αναμένεται να καταγράψουν περαιτέρω άνοδο το 2024, όπως είναι η εταιρεία Μυτιληναίος, η Coca Cola, o ΟΠΑΠ και η μετοχή του Αερολιμένα Αθηνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.