Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Η Γερμανία και η Γαλλία ζητούν κυρώσεις σε βάρος εξτρεμιστών Ισραηλινών

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Η Γερμανία και η Γαλλία ζητούν κυρώσεις σε βάρος εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων»

«Εδώ και δεκαετίες ασκείται κριτική στους ισραηλινούς εποικισμούς στη Δυτική Όχθη. Πληθαίνουν οι αναφορές περί βίας των εποίκων κατά Παλαιστινίων. Οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να το επιτρέψουν άλλο αυτό και επιβάλλουν κυρώσεις –ορισμένοι Ευρωπαίοι εταίροι επιθυμούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα της αμερικανικής κυβέρνησης.»

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του RND, μετά τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς κατά εξτρεμιστών Ισραηλινών εποίκων που επέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση ως αντίδραση στις αυξανόμενες αναφορές για περιστατικά βίας Ισραηλινών εποίκων σε βάρος Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη, η Γαλλία και η Γερμανία τάσσονται υπέρ της επέκτασης των κυρώσεων αυτών και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Παρίσι συντάσσεται με την Ουάσιγκτον και κάνει λόγο επίσης για απαγόρευση εισόδου εξτρεμιστών εποίκων, αλλά και για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων, ενώ, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών, η γαλλική κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη μέτρων και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Βερολίνο φαίνεται να κινείται προς την ίδια κατεύθυνση, καθώς εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η Γερμανία χαιρετίζει τη στάση των ΗΠΑ και τα μέτρα που αποφασίστηκαν και πρόσθεσε, αναφερόμενος στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, ότι «κατά την άποψή μας είναι σημαντικό να προωθήσουμε αυτή τη συζήτηση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα ταχθεί ενεργά στο Συμβούλιο υπέρ αυτής της συζήτησης και τόνισε ότι «καλούμε επανειλημμένως το Ισραήλ να προστατεύσει τους Παλαιστινίους από τις ενέργειες εξτρεμιστών εποίκων».

Τέλος, το δημοσίευμα επισημαίνει τους φόβους της ΥΠΕΞ, Annalena Baerbock, ότι η κλιμάκωση της βίας στη Δυτική Όχθη μπορεί να επιτείνει τον κίνδυνο ανάφλεξης στην περιοχή και σημειώνει ότι η Υπουργός φαίνεται να συμμερίζεται τις ανησυχίες της προηγούμενης γερμανικής κυβέρνησης υπό την Angela Merkel, η οποία είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση Netanjahu ότι με την επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη μειώνει τις πιθανότητες διευθέτησης της διένεξης στη βάση των δύο κρατών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.