Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2023

Ποιες χώρες δεν γιορτάζουν Χριστούγεννα

Οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί ποικίλλουν στα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Όχι όμως παντού. Περίπου 40 χώρες δε γιορτάζουν Χριστούγεννα. Πρόκειται για λίγες μη-χριστιανικές χώρες που δεν αναγνωρίζουν τα Χριστούγεννα ως επίσημη αργία. Παρόλα αυτά περισσότερες από τις μισές έχουν κάποια δημόσια εκδήλωση που να σημάνει αυτήν την εποχή του χρόνου, όπως ο στολισμός χριστουγεννιάτικου έλατου σε κάποιο δημόσιο σημείο.

Γενικά:

1. Σαουδική Αραβία

Στη Σαουδική Αραβία εφαρμόζεται αυστηρά η θρησκεία του Ισλάμ, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται. Το 2015, η κυβέρνηση εξεδήλωσε, για ακόμα μία φορά, ξεκάθαρα την στάση της εναντίον των Χριστουγέννων. Οποιοσδήποτε γιορτάσει τα Χριστούγεννα, ακόμα και η μειονότητα Αμερικάνων που ζει εκεί,  δηλώνει πως είναι υποστηρικτής του χριστιανισμού και μπορεί να βρεθεί μέχρι και στη φυλακή.. Τα τελευταία χρόνια, όμως, στα εμπορικά καταστήματα εμφανίζονται χριστουγεννιάτικα έλατα και στολίδια, με φανατικούς μουσουλμάνους να κρούουν τον κώδωνα κινδύνου για τα μουσουλμανικά ήθη και έθιμα.

2. Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα είναι αρκετά εχθρική προς γιορτές των Χριστουγέννων. Τόσο πολύ που κόντεψε να πάει σε πόλεμο με τη Νότια Κορέα, όταν μια χριστιανική ομάδα τους έχτισε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο κοντά στα σύνορα. Αν λάβουμε υπόψιν ότι και ο τουρισμός είναι ελάχιστος και περιορισμένος, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τότε καταλαβαίνουμε πως δε θα βρεις τίποτα που να θυμίζει Χριστούγεννα στη χώρα.

3.Σομαλία

Η χώρα είναι κυρίως μουσουλμανική και οι χριστιανικές γιορτές απαγορεύονται. Το 2013 μάλιστα, εκδόθηκε νόμος που απαγορεύει τον εορτασμό των Χριστουγέννων και όποιος, παρόλα αυτά, θελήσει να γιορτάσει, θα το κάνει με δική του ευθύνη. Κι ο νοών νοήτο…

4.Ιαπωνία

Παρά το γεγονός ότι τα Χριστούγεννα δεν έχουν απαγορευτεί στην Ιαπωνία, δεν αναγνωρίζεται ως επίσημη αργία. Ο Χριστιανισμός δεν είναι η θρησκεία της Ιαπωνίας κι έτσι δεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία σε εορτασμούς ή στολισμούς. Οι δρόμοι δεν είναι στολισμένοι, μόνο ίσως κάποια τουριστικά καταστήματα.

5.Μαλδίβες

Με το 99% του πληθυσμού να αποτελείται από μουσουλμάνους, ο εορτασμός των Χριστουγέννων απουσιάζει. Οπότε, αν θέλεις οι διακοπές σου να έχουν χριστουγεννιάτικο χρώμα, δεν είναι το κατάλληλο μέρος. Βέβαια, ομολογουμένως, όποιος ταξιδεύει στις Μαλδίβες, με τις χρυσές παραλίες, τα υπέροχα νερά, τα κοράλια, αποζημιώνεται και με το παραπάνω.

6.Μογγολία

Η Μογγολία είναι μία βουδιστική χώρα, με αποτέλεσμα τα Χριστούγεννα να απουσιάζουν από το εορτολόγιο και τις αργίες τους. Οι άνθρωποι πηγαίνουν να εργαστούν, τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και η ζωή συνεχίζεται κανονικά.

7. Ισλάμ και απαγορεύσεις: Αναλυτικά

Στο Αφγανιστάν η πλειοψηφία του πληθυσμού ασπάζεται το μουσουλμανικό δόγμα. Η κεντρική εξουσία πότε δεν είχε καλή σχέση με τις χριστιανικές αργίες. Η ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν αυστηροποίησε τους περιορισμούς, με κάποιον που επιθυμεί να γιορτάσει τα Χριστούγεννα να διατρέχει τον κίνδυνο να διωχθεί.

Στην Αλγερία τα Χριστούγεννα έπαψαν να είναι επίσημη αργία μετά την απελευθέρωση της χώρας από τη Γαλλία το 1962. Ωστόσο, η παρουσία χριστιανών Αφρικανών μεταναστών και ξένων διπλωματών έχει ως αποτέλεσμα μικρής έκτασης εορτασμούς.

Το μικρό μα πλούσιο ισλαμικό κράτος του Μπρουνέι μπήκε στη λίστα με τις χώρες που δε γιορτάζουν Χριστούγεννα το 2015. Τότε οι χριστουγεννιάτικοι εορτασμοί απαγορεύτηκαν διά νόμου, με τους παραβάτες να αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης 5 ετών ή πρόστιμο $20.000 ή ακόμη και τα δύο. Ωστόσο, οι λιγοστοί χριστιανοί του κρατιδίου μπορούν να γιορτάσουν ιδιωτικά, αρκεί όμως να μη μοιραστούν τα σχέδιά τους με τους μουσουλμάνους συμπολίτες τους.

Την ίδια χρονιά με το Μπρουνέι απαγόρευσε τα Χριστούγεννα και η Σομαλία, λέγοντας πως τέτοιου είδους εορτασμοί είναι “επικίνδυνοι για τη μουσουλμανική πίστη του έθνους”. Οι αρχές μάλιστα ενθαρρύνονται να είναι σε εγρήγορση για να σταματήσουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις.

Η Λιβύη και η Μαυριτανία είναι άλλες δύο μουσουλμανικές χώρες που δε γιορτάζουν Χριστούγεννα. Παρά την ύπαρξη μικρής χριστιανικής μειονότητας στην επικράτειά της, η Μαυριτανία δεν αναγνωρίζει καθόλου τα Χριστούγεννα. Από την άλλη πλευρά, στη Λιβύη είναι αργία η 24η Δεκεμβρίου. Όχι φυσικά ως παραμονή Χριστουγέννων, αλλά γιατί γιορτάζεται τότε η μέρα της ανεξαρτησίας.

Αργία στο Πακιστάν είναι η 25η Δεκεμβρίου, ημέρα γενεθλίων του Muhammad Ali Jinnah, ιδρυτή του έθνους. Η μικρή χριστιανική κοινότητα, πάντως, δεν νιώθει ασφαλής να γιορτάσει τα γενέθλια του ιδρυτή της δικής της θρησκείας.

Στα νησιά Κομόρες στον Ινδικό Ωκεανό δεν είναι απαγορευμένα μόνο τα Χριστούγεννα αλλά και η δημόσια εκδήλωση χριστιανικής θρησκείας.

Τέλος, η Τυνησία και η Υεμένη είναι δύο χώρες που δε γιορτάζουν Χριστούγεννα, αν και δεν είναι απαγορευμένα. Στην Τυνησία είναι μια κανονική, εργάσιμη μέρα. Οι κάτοικοι της Υεμένης σε μια συμβολική κίνηση άναψαν πριν δύο χρόνια, ανήμερα των Χριστουγέννων, κεριά για να στρέψουν την προσοχή του κόσμου στη δοκιμαζόμενη από τον πόλεμο χώρα τους.

Για την Κίνα η ημέρα των Χριστουγέννων είναι άλλη μια εργάσιμη μέρα. Άλλωστε, εκτός από κομμουνιστική χώρα, έχει και μια παράδοση σχετικά με την Πρωτοχρονιά, πολύ διαφορετική από τα δυτικά πρότυπα. Ωστόσο, σε περιοχές όπου ζουν πολλοί δυτικοί, όπως το Χονγκ Κονγκ, τα Χριστούγεννα δειλά δειλά αρχίζουν να εμφανίζονται με στολισμούς σε δημόσιους χώρους.

9 χρόνια πριν το Τατζικιστάν έγινε μια από τις χώρες που δε γιορτάζουν Χριστούγεννα, απαγορεύοντας με νόμο τα χριστουγεννιάτικα δέντρα και την ανταλλαγή δώρων στα σχολεία.

Το Ουζμπεκιστάν, από την άλλη πλευρά, είναι μια ενδιαφέρουσα περίπτωση. Παρά το γεγονός ότι το 10% του πληθυσμού είναι Χριστιανοί ορθόδοξοι, τα Χριστούγεννα δεν γιορτάζονται, παρά μόνο η Πρωτοχρονιά. Η απουσία θρησκευτικού νοήματος ίσως συνδέεται με το σοβιετικό παρελθόν της περιοχής.

Βουδιστικές χώρες που δε γιορτάζουν Χριστούγεννα

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Μογγολίας είναι βουδιστές. Έτσι, ανήκει στις χώρες που δε γιορτάζουν Χριστούγεννα, παρά τη μικρή χριστιανική κοινότητα.

Στο Μπουτάν οι Χριστιανοί αποτελούν μόλις το 1 %. Έτσι, οι χριστιανικοί εορτασμοί είναι εξορισμένοι από το ημερολόγιο του Μπουτάν.

Με απαγορεύσεις ή χωρίς, οι χριστιανοί όλου του κόσμου άλλοτε με λαμπρότητα κι άλλοτε με μυστικότητα γιορτάζουν τη γέννηση του Ιησού και προσδοκούν ειρήνη για όλο τον κόσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.