Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Πέθανε ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης

Πέθανε σήμερα σε ηλικία 88 ετών ο σπουδαίος σκηνοθέτης Βαγγέλης Σερντάρης, που έχει χαρακτηριστεί ως ο «πατέρας του ελληνικού ρεαλισμού στον κινηματογράφο» ή ακόμα και ως «ο Φελίνι της Ελλάδος».

Διεθνής και βραβευμένος σκηνοθέτης στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, ο Βαγγέλης Σερντάρης άφησε πίσω του σημαντικές ταινίες όπως η «Ληστεία στην Αθήνα» και «Η Βασιλική», ενώ ήταν συμπαραγωγός στην ταινία «Ρεμπέτικο».

Σε σχετική ανακοίνωση, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών αναφέρει τα εξής:

«H Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με απέραντη θλίψη σας ανακοινώνει την απώλεια του σπουδαίου σκηνοθέτη και παραγωγού, Βαγγέλη Σερντάρη, επίτιμο μέλος της με σημαντικό, επώνυμο και δημιουργικό έργο. Ήταν διεθνής σκηνοθέτης με πλούσιο έργο αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πάρει πολλά βραβεία στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Σημαντικότερες ταινίες του είναι η «Ληστεία στην Αθήνα» (1969) ένα καταπληκτικό φιλμ νουάρ. Το «Θερμοκήπιο» (1985), «Η Βασιλική» (1997), «Ο έβδομος ήλιος του έρωτα» (2001). Ήταν συμπαραγωγός στην ταινία «Ρεμπέτικο».

Ο Σερντάρης χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως ο πατέρας του ελληνικού ρεαλισμού στον κινηματογράφο. Η Ροζίτα Σώκου τον αποκάλεσε Φελίνι της Ελλάδος.

Ανήκε στη χρυσή γενιά του κινηματογράφου, γενιά που έβγαλε ονόματα όπως ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Παντελής Βούλγαρης, Κώστας Φέρρης, Τώνια Μαρκετάκη, Δήμος Θεός , Κώστα Βρεττάκος κ.ά.

Η καλλιτεχνική του προσωπικότητα θα μας μείνει αξέχαστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.