Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

Δημοσιογραφικά (και άλλα) παιχνίδια στην πλάτη του "Αριστοτέλη"

Aνάρτηση του δημοσιογράφου Γιώργου Παππά στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook

Με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τη δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση στέγασης του ελληνικού σχολείου του Μονάχου «Αριστοτέλης», ο συνάδελφος, Νίκος Χατζηνικολάου, στη ραδιοφωνική εκπομπή του στο Real FM στις 18. Δεκεμβρίου με προσκεκλημένο τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, Γιάννη Κατσαρό, διαπίστωσε «τρικυμίες σε ποτήρι, πίσω από τις οποίες κρύβονται συμφέροντα». Κατήγγειλε από μικροφώνου τους αυτουργούς: τους ακροατές από τη Γερμανία που «έστελναν μηνύματα σε μένα και τον Τέρενς Κουίκ ότι κλείνει το ελληνικό σχολείο που έχει πάνω από 700 μαθητές». 

Φυσικά αντέδρασαν αμέσως: «Εμείς, όπως πάντα, σπεύσαμε αγνά να υποστηρίξουμε»… «Σπεύσαμε με αγνή πρόθεση και ο Τέρενς και εγώ να υποστηρίξουμε τους ανθρώπους, γιατί μας έστειλαν μηνύματα. Αλλά εδώ φαίνεται ότι δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα». 

Και πώς είναι τα πράγματα, κατά τον κ. Χατζηνικολάου; «Αποκαλύπτεται ότι δεν κλείνει το ελληνικό σχολείο. Ότι έχει σύμβαση για το κτίριο μέχρι τον Ιούλιο του 2025». Και το σπουδαιότερο: «εκεί παίζεται ένα παιχνίδι του ιδιοκτήτη του κτιρίου, δυστυχώς και με ορισμένους από την ελληνική κοινότητα, για να αυξήσει το ενοίκιο- μίσθωμα κατά πάνω από 50%". Και ότι "στήθηκε ένα έργο για να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας». 

Όλα αυτά του προκάλεσαν «πολύ μεγάλη στενοχώρια». Έμεινε μάλιστα «με το στόμα ανοιχτό», όταν του είπαν από το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Οικονομικών ότι «δεν γίνεται να μην διαπραγματευτούμε τα χρήματα των φορολογουμένων, με τα οποία πληρώνουμε το ενοίκιο του σχολείου». Αποκορύφωμα ήταν το σημείο που «σηκώνεις και τα χέρια ψηλά», όταν του είπαν ότι «δεν κλείνει το σχολείο, γιατί έχει ενάμιση χρόνο ακόμα συμβόλαιο για το κτίριο, και μέσα στον ενάμιση χρόνο οφείλουμε να διαπραγματευτούμε, όταν μας ζητούν 50 και 60% αύξηση». 

Από τα λεγόμενα του κ. Χατζηνικολάου  προκύπτουν μία σειρά από ερωτήματα: 

1. Επικαλείται τις «αγνές προθέσεις» του για να συγκαλύψει το γεγονός ότι δεν έκανε κανενός είδους έλεγχο της πληροφορίας που είχε. Μόνον εκ των υστέρων – υποθέτω βάσιμα κατόπιν οχλήσεως του υπουργείου Παιδείας – εξού και η συνέντευξη εξιλέωσης με τον γεν. γραμ. Κατσαρό τη Δευτέρα. Παραδέχεται ο ίδιος ότι παραβίασε και δεν εφάρμοσε τον πρώτο κανόνα της δημοσιογραφίας: Έλεχγος και διασταύρωση της πληροφορίας από δύο τουλάχιστον πηγές, πριν μεταδοθεί. 

Θα πρέπει μάλλον να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο παράδειγμα στα μαθήματα που παραδίδει – αν συνεχίζει να διδάσκει - σε μαθητευόμενους δημοσιογράφους για το πώς ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να χειρίζονται ένα θέμα. 

2. Δυσφημεί απροκάλυπτα τους γονείς και μαθητές που κινητοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες εκφράζοντας την ανησυχία τους για τη στέγαση του σχολείου, κατακευραυνώνοντας «ορισμένους από την ελληνική κοινότητα» ότι «παίζουν ένα παιχνίδι του ιδιοκτήτη του κτιρίου». Με άλλα λόγια, ότι τα παίρνουν από τον ιδιοκτήτη, και συμμετέχουν σε ένα «στημένο έργο να πιεστεί η ελληνική κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας». 

Πιο ξεδιάντροπη κατασυκοφάντηση της αγωνίας γονέων και μαθητών για το μέλλον του σχολείου τους, δεν έχω ξανασυναντήσει. 

3. Τη δημοσιογραφική δουλειά που έπρεπε να κάνει πριν βγάλει το θέμα στον αέρα, την έκανε εκ των υστέρων, όταν έπεσαν προφανώς τα τηλεφωνήματα από το Υπουργείο. Αλλά ούτε και τότε την έκανε ολόκληρη. Αν την είχε κάνει, δεν θα έμενε με το «στόμα ανοιχτό», όταν του είπαν ότι θα διαπραγματευτούν για «τα χρήματα των φορολογουμένων». Δεν άκουσε ούτε έμαθε, ως θα όφειλε, για να μην μεταφέρει λανθασμένη εικόνα, ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν πληρώνει τίποτα για το «Αριστοτέλης», διότι το λειτουργικό κόστος των ελληνικών σχολείων στη Βαυαρία, για ιστορικούς λόγους που ανάγονται ακόμα στον Όθωνα, καλύπτεται από τη βαυαρική κυβέρνηση. Το αναφέρει ο κ. Κατσαρός, μόνον στο τέλος της συνέντευξης, παρεμπιπτόντως, χωρίς καν να ερωτηθεί. 

Άραγε δεν το ήξερε ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος είχε χρηματίσει και υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό; Αν το γνώριζε, γιατί δεν προστάτευσε το συνάδελφό του από τον κίνδυνο να λέει ανακρίβειες;

4. Το ατράνταχτο επιχείρημα, που τον ανάγκασε να σηκώσει «τα χέρια ψηλά» είναι ότι το σχολείο έχει ενάμιση χρόνο συμβόλαιο ακόμα. Θεωρεί δε αρκετό το χρόνο για διαπραγμάτευση, «όταν μας ζητούν 50 και 60% αύξηση». 

Κατ΄αρχήν, κανείς από τους γονείς και κηδεμόνες δεν είπε να μην  γίνει διαπραγμάτευση. Το αντίθετο μάλιστα: Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και μάλιστα σκληρή, για τους καλύτερους δυνατούς όρους μίας νέας σύμβασης. Άλλοι είναι της άποψης ότι μπορούν να βρεθούν άλλες λύσεις στέγασης. Και εκεί είναι το πρόβλημα: Η διαπραγμάτευση ανανέωσης δεν ξεκίνησε τον Αύγουστο, όπως προβλέπει το συμβόλαιο, δύο μήνες πριν τη λήξη του. Και ο ιδιοκτήτης ζητά νέο συμβόλαιο με τους δικούς του όρους - έχει μάλιστα σίγουρα προσφορές από το παρακείμενο σχολείο «Μοντεσόρι» που ενδιαφέρεται διακαώς για το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα. 

5. Η αύξηση που ζητά ο ιδιοκτήτης ακούγεται εξωφρενική και είναι προφανώς υπό διαπραγμάτευση. Εκτός από την προσαρμογή στο επίπεδο ενοικίων της περιοχής, καθώς δεν έγινε καμία αύξηση από το 2020, ζητάει περισσότερα, διότι η ελληνική πλευρά θέλει ρήτρα για να φύγει, όταν θα χτιστεί το γερμανικό σχολείο στο Berg am Laim (υπολογίζεται να ξεκινήσει στο τέλος της δεκαετίας), όπου θα μεταφερθεί το «Αριστοτέλης». 

Αλλά και με την αύξηση, για τα 5.000 τ.μ. του «Αριστοτέλης» το ενοίκιο που θα καταβάλλεται θα είναι όσο και το ενοίκιο που καταβάλλεται σήμερα για τα άλλα δύο Δημοτικά και ένα Γυμνάσιο που έχουν αθροιστικά τα ίδια τετραγωνικά.  

6. Η αγορά ακινήτων στο Μόναχο είναι η ακριβότερη στη Γερμανία μετά το Αμβούργο. Ακόμη και αν υπάρχουν διαθέσιμα γραφεία, δεν πληρούν επ΄ουδενί τις προδιαγραφές για να λειτουργήσει ως σχολείο, αίθουσες, σκάλες, βοηθητικοί χώροι, προαύλιος χώρος. Το κόστος μετασκευής για τέτοιων διαστάσεων σχολείο θα είναι μεγάλο.  

Ο Δήμος Μονάχου αναζητά αυτήν τη στιγμή στέγη για 35 γερμανικά σχολεία. Θα βρουν τα σαϊνια  στο ελληνικό Προξενείο Μονάχου άλλη στέγη για το Αριστοτέλη που θα είναι και φθηνότερη; Ή μήπως πρόκειται για μία πλάνη, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα το καλοκαίρι του 2025 να βρεθεί στον αέρα η μεγαλύτερη σχολική μονάδα της Ελλάδας στο εξωτερικό, που πληρώνεται από τους Βαυαρούς; 

Και τί αντίκρισμα θα έχουν τότε οι διαπιστώσεις του κ. Χατζηνικολάου και οι διαβεβαιώσεις υπηρεσιακών παραγόντων ότι «δεν κλείνει το σχολείο, γιατί έχει ενάμιση χρόνο ακόμα συμβόλαιο για το κτίριο»;

Ή μήπως πρόκειται τελικά για δημοσιογραφικά, και άλλα, παιχνίδια στην πλάτη του «Αριστοτέλης» με αχρεία κατασυκοφάντηση γονέων και μαθητών;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.