Süddeutsche Zeitung: «Για τους τρομοκράτες, τα κοινωνικά δίκτυα είναι σαν ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης. Εδώ μπορούν να στρατολογήσουν, να καθοδηγήσουν και να μοιραστούν με άλλους τεράστια αρχεία για τον τρόπο κατασκευής βομβών. Ένας νέος νόμος βοηθάει πλέον όσους ασχολούνται με την παρακολούθησή τους και υποχρεώνονται να υποκύψουν σε αυτόν μέχρι και εφαρμογές όπως η Telegram».
Ο θάνατος και η καταστροφή είναι ο άμεσος στόχος των τρομοκρατών, αλλά εξίσου, αν όχι και περισσότερο, σημαντικό στόχο τους αποτελεί η διασπορά φόβου και αβεβαιότητας που μπορεί να κλονίσουν ολόκληρες κοινωνίες και εκεί ακριβώς είναι που τους χρειάζεται το πεδίο δημοσιότητας που εξασφαλίζουν οι εφαρμογές του διαδικτύου, προλογίζουν οι Christoph Koopmann και Georg Mascolo το ολοσέλιδο άρθρο τους –στην έντυπη έκδοση της εφ/δας- σχετικά με τη λειτουργία του αρμόδιου τμήματος της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (ΒΚΑ), όπου απασχολούνται Ισλαμολόγοι –ένας εκ των οποίων προΐσταται του τμήματος- καθώς και μεταφραστές αραβικών που μπορούν να αντιληφθούν τα κεκαλυμμένα μηνύματα.
Οι αρθρογράφοι εξηγούν πως εφαρμογές όπως το Messenger, αρχικά, το Facebook και το Twitter στη συνέχεια, έδωσαν «βήμα» στη στρατολόγηση, εκπαίδευση και καθοδήγηση τρομοκρατών, διευκολύνοντας την επικοινωνία και την μετάδοση τέτοιου πληροφοριακού υλικού, ενώ από το 2016 και μετά ανέλαβε τα σκήπτρα το Telegram και αυτή τη στιγμή εξίσου δημοφιλή είναι το Instagram και το Tiktok.
Το έργο του τμήματος της ΒΚΑ απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση και συνεχή επικοινωνία με τα διαδικτυακά κανάλια που δεν δείχνουν πάντα διάθεση συνεργασίας όταν διαπιστώνεται διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου και πολλές φορές απαιτούνται επαναλαμβανόμενες οχλήσεις εκ μέρους των αρχών, σημειώνεται στο ρεπορτάζ. Επίσης επισημαίνεται ο σημαντικός ρόλος που έχει παίξει σε αυτή την κατεύθυνση και ο κανονισμός για την πρόληψη της διάδοσης τρομοκρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2021, εφαρμόστηκε στη Γερμανία με τον νόμο «TerrOIBG» (Terrorist Online Content Combatting Act) και ακολουθήθηκε από την ψήφιση σχετικού νόμου από την Bundestage, στις 23.6.2023, ο οποίος διασφαλίζει τη δυνατότητα άσκησης πραγματικού ελέγχου της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο διαδίκτυο υποχρεώνοντας εφαρμογές όπως το Facebook ή το Telegram να προβούν σε διαγραφή εντός μίας ώρας οποιασδήποτε ανάρτησης τρομοκρατικού περιεχομένου. Ακριβώς αυτό το νόμο επικαλέσθηκαν μετά την 7η Οκτωβρίου -που πυροδότησε μία έκρηξη της κατάστασης στο διαδίκτυο, καθώς εκείνη την ημέρα η Χαμάς χρησιμοποίησε το Telegram- τα στελέχη της BKA που αντιλήφθηκαν ότι οι παραινέσεις προς την εφαρμογή για διαγραφή των σχετικών αναρτήσεων δεν τύχαιναν καμίας ανταπόκρισης, οπότε άρχισαν να προβαίνουν σε επίσημες «εντολές διαγραφής», φθάνοντας μέσα σε διάστημα δύο μηνών έως και τις 226 που στην πλειονότητά τους απευθύνονταν στο Telegram και το Messenger, σύμφωνα με το άρθρο. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν διαγράφονται τα κανάλια, αλλά αποκλείεται η πρόσβαση ορισμένων χρηστών σε αυτά, οπότε εξακολουθούν να είναι ορατά εκτός ΕΕ. Παρόλα αυτά πρόκειται για μεγάλη πρόοδο, διευκρινίζει ο επικεφαλής του τμήματος που ασχολείται με την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό που υποκινούνται από ισλαμιστές Sven Kurenbach, τονίζοντας την υψηλή θέση που καταλαμβάνει η Γερμανία στις ευρωπαϊκές στατιστικές πραγματοποίησης τέτοιων διαγραφών.
Τέλος, στο άρθρο επεξηγείται πώς λειτουργεί αυτή η διαδικασία μέσω της πλατφόρμας Perci της Europol επισημαίνοντας όμως ότι εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα δεδομένα μεμονωμένων χρηστών που μπορεί να θεωρούνται ύποπτοι για σχεδιασμό επιθέσεων, καθώς σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις το Telegram παρείχε στην ΒΚΑ τις διευθύνσεις ΙΡ προκειμένου να γίνει αναγνώριση των χρηστών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.