Νέα δεδομένα, τα οποία θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμη και την ευρεία πολιτική συναίνεση επί της αρχής του νομοσχεδίου για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα, διαμορφώθηκαν κατά την έναρξη της τριήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το σχετικό νομοσχέδιο, από την επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει τροπολογία επέκτασης του δικαιώματος για τους Ελληνες του εξωτερικού προκειμένου να μπορούν να ψηφίζουν «επιστολικά» και στις εθνικές εκλογές
Τι λένε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Στ. Κασσελάκης: «Επιστολική ψήφος: Επιθυμεί η ΝΔ τον ειλικρινή διάλογο;»
Παρέμβαση στο θέμα της επιστολικής ψήφου κάνει με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.
Απευθυνόμενος προς τους πολίτες σημειώνει: «Γίνεται μια μεγάλη συζήτηση και εδώ στη Βουλή αυτές τις ημέρες, και πιστεύουμε ότι εσείς δικαιούστε να ξέρετε αδιαμεσολάβητα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».
Ακολούθως αναπτύσσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που όπως λέει «πηγάζουν από την πάγια αρχή μας. Θέλουμε να διευκολύνουμε τους Έλληνες να συμμετέχουν σε κάθε γιορτή της δημοκρατίας. Να συμμετέχουν σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όπου και αν είναι οι Έλληνες, εντός και εκτός Ελλάδας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε όλη αυτή τη διαδικασία, ήταν απολύτως συνεπής».
Επιτίθεται στην κυβέρνηση λέγοντας: «Η κυβέρνηση αποδείχθηκε ότι δεν είναι, ούτε συνεπής, αλλά δε έχει και την επάρκεια. Καταθέσαμε τεκμηριωμένες προτάσεις και ιδιαίτερα την μεγάλη καινοτομία, του ηλεκτρονικού εκλογικού καταλόγου, ώστε να μπορούν όλοι και όλες να ψηφίζουν σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας βρίσκονται. Καταθέσαμε και την τροπολογία ώστε να υπάρχουν οι εκλογικές περιφέρειες των αποδήμων. Η κυβέρνηση επέλεξε να μη συζητήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Κατέθεσε δε, μια τροπολογία η κ. Κεραμέως, με διαδικασίες έξω από κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία, μεταφέροντας τη συζήτηση και στη διαδικασία της ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν δύο διακρίσεις. Η πρώτη είναι εναντίον των αποδήμων, διότι εάν είσαι απόδημος ή ομογενής, δεν μπορείς να κατέβεις σε περιφέρεια δικιά σου. Η δεύτερη διάκριση αφορά τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που ζουν εντός Ελλάδας. Διότι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς καταλόγους για να μπορεί να ψηφίσει κάθε Έλληνας εντός Ελλάδας στις ευρωεκλογές από όπου και να είναι, αλλά να μην το εφαρμόζουμε στις βουλευτικές εκλογές. Αυτή είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ δεν την αποδέχεται. Εάν όντως θέλουν να έρθουν να μιλήσουν μαζί μας με διάθεση συναίνεσης, εμείς είμαστε εδώ. Η ερώτηση είναι: το θέλουν;».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης, ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση, στην ομιλία του στην Ολομέλεια, έθεσε δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο. Να αποσύρει η κυβέρνηση την αιφνιδιαστική τροπολογία επέκτασης της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές και να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ότι η επιστολική ψήφος θα αφορά μόνο όσους έχουν αντικειμενικά κωλύματα. «Αποδείξαμε στην πράξη ότι προσφέρουμε συναίνεση. Ήμασταν θετικοί επί της αρχής. Σας δώσαμε χέρι συναίνεσης και εσείς χθες μας απαντήσατε με περιφρόνηση. Αλλά ο ελληνικός λαός τη βλέπει αυτή την περιφρόνηση, και θα έρθει ο καιρός που θα πληρώσετε και την περιφρόνηση και την αλαζονεία» τόνισε ο Ν.Ανδρουλάκης και προσέθεσε:
«Εν κατακλείδι, σήμερα σας δίνουμε ακόμη μια, τελευταία ευκαιρία για να υπάρξει συναίνεση. Σας καλούμε να αποσύρετε την τροπολογία που φέρατε από το παράθυρο. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα πια αυτή η τροπολογία γιατί δεν υπάρχουν 200 ψήφοι σε αυτή την αίθουσα. Εδώ, λοιπόν, είμαστε έτοιμοι και θετικοί επί της αρχής, σε νομοσχέδιο που δίνει τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου σε όσους έχουν εκλογικό δικαίωμα και είναι κάτοικοι εξωτερικού αλλά και σε όσους ψηφίζουν εντός της επικράτειας και έχουν τα συγκεκριμένα κωλύματα που ανέφερα. Σε έναν τέτοιο νόμο το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί διότι εργαλειοποιείτε μια σοβαρή μεταρρύθμιση που πρέπει να είναι στις ευρωπαϊκές εκλογές ένα πρώτο βήμα που θα το αξιολογήσουμε και το φέρνετε στους εκλογικούς σας σκοπούς, κόβοντας και ράβοντας, όπως αποδείχθηκε με την απαράδεκτη πρακτική σας χθες το βράδυ».
Δ. Κουτσούμπας: Να αποσυρθούν το άθλιο και επικίνδυνο ν/σ και η τροπολογία για την επιστολική ψήφο
«Χωρίς περιστροφές, σας λέμε ευθέως, πως έχετε φέρει ένα επικίνδυνο, αντιδραστικό νομοσχέδιο, το οποίο αφορά στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, ένα αντισυνταγματικό νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά δεν βελτιώνεται, μόνο απορρίπτεται. Και χτες με την τροπολογία που καταθέσατε, η οποία ουσιαστικά αποτελεί νέο νομοσχέδιο προκειμένου να επεκτείνετε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές για τους απόδημους του εξωτερικού, το κάνατε ακόμα πιο επικίνδυνο και αντιδραστικό» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή, επί του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την επιστολική ψήφο.
Είπε ότι έχουν τεράστιες ευθύνες για τη στήριξη που παρείχαν στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και η Πλεύση.
Υπογράμμισε ότι με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση «ανοίγει επικίνδυνους δρόμους για τη χειραγώγηση της ψήφου, αλλάζοντας τον ίδιο το χαρακτήρα της» και χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «άλλο ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα της κυβέρνησης κι αυτό δεν αλλάζει επειδή θα το στηρίξουν δήθεν προοδευτικά κόμματα».
Πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση ποντάρει «στη μέθοδο της "σαλαμοποίησης" των αλλαγών, τις οποίες θέλει να περάσει στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και τον εκλογικό νόμο».
Z. Κωνσταντοπούλου: Αρχή μας είναι να μην υπάρξει ούτε ένας συμπολίτης, ούτε μια που να θέλει να ψηφίσει και να μην μπορεί
Υπέρ τη διευκόλυνσης όλων των πολιτών να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα τάχθηκε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας σήμερα στη Βουλή, ενώ ζήτησε η τροπολογία για τις εθνικές εκλογές να αποσυρθεί και να επανκατατεθεί μετά τις ευρωεκλογές.
Να καταψηφίσουν επί της αρχής της νομοσχέδιο της ΝΔ για την επιστολική ψήφο ζητά ο ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς ,Αλέξης Χαρίτσης, από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «παίζει επικίνδυνα παιχνίδια σε πολύ σοβαρά θεσμικά ζητήματα».
Ειδικότερα, σε δήλωση του από το περιστύλιο της Βουλής, ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς αναφέρει ότι «η κυβέρνηση χθες προσέβαλε το Κοινοβούλιο και τη Δημοκρατία μας. Σε μία κίνηση πολιτικού τακτικισμού, προχώρησε ξαφνικά στην κατάθεση τροπολογίας η οποία ορίζει ως αποκλειστικό μέσο διεξαγωγής της ψηφοφορίας για τους απόδημους και για τις εθνικές εκλογές την επιστολική ψήφο». Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για βαρύ θεσμικό ατόπημα. Στο οποίο, δυστυχώς, συνέβαλε και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι έσπευσαν να συναινέσουν στο νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας και σύρθηκαν τελικά πίσω από τις κυβερνητικές επιλογές».
«Τους καλώ έστω και τώρα, την ύστατη στιγμή», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, «να αναθεωρήσουν τη στάση τους, να μην επιμείνουν στην υποστήριξη της θεσμικής παρεκτροπής και να καταψηφίσουν επί της αρχής το νομοσχέδιο της Νέας Δημοκρατίας».
Ν. Κεραμέως: Ο κ. Κασσελάκης θα πρέπει να εξηγήσει στους αποδήμους γιατί το κόμμα του λέει «το μεγάλο όχι» στην επιστολική ψήφο
«Πώς γίνεται ο πρόεδρος σου να είναι απόδημος, να υπερασπίζεται διαχρονικά τον πιο ενεργό ρόλο των αποδήμων και ξαφνικά να υπαναχωρείς από τη στάση αυτή και να λες ένα μεγάλο όχι», απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, λίγη ώρα αφότου ο Σωκράτης Φάμελλος ξεκαθάρισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συνηγορήσει σε ένα νομοσχέδιο το οποίο η κυβέρνηση το αφήνει ατελές, με σοβαρά δημοκρατικά προβλήματα, που προσβάλλει βασικές αρχές του Συντάγματος» και ότι προφανώς «δεν θα υπάρχει καμία ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ επειδή η αντιπολίτευση αποδείχθηκε συνεπής αλλά η κυβέρνηση αποδείχθηκε και ανεπαρκής και ασυνεπής».
«Ο πρόεδρος σας, από ό,τι καταλαβαίνω, θα περιοδεύσει σε χώρες τού εξωτερικού ενόψει ευρωεκλογών. Τώρα, φαντάζομαι το επόμενο διάστημα. Ένα ερώτημα θα έχουν για εκείνον οι απόδημοι Έλληνες. Οι πρώην συμπολίτες του στην Αμερική, για παράδειγμα. Ένα ερώτημα θα έχουν. Γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψηφίζει την επιστολική ψήφο ενώ υπάρχει αυτή η δυνατότητα», είπε η Νίκη Κεραμέως, βάζοντας πλέον στο επίκεντρο της άτυπης προεκλογικής αντιπαράθεσης, ενόψει των ευρωεκλογών, την επιστολική ψήφο και τον τρόπο που στάθηκαν τα κόμματα στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Κυρ. Βελόπουλος: Δεν νομοθετείτε με βάση το καλό της δημοκρατίας, αλλά για το κομματικό όφελός σας
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την επιστολική ψήφο άσκησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, στην ομιλία του κατά την συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
"Δεν νομοθετείτε με βάση το καλό της δημοκρατίας και του ελληνικού λαού, αλλά για το κομματικό και μόνο όφελός σας. Κάθε έξι μήνες αλλάζετε τον εκλογικό νόμο, όπως σας βολεύει.
Η επιστολική ψήφος είναι μέγα έγκλημα. Και αυτό φαίνεται από τις τέσσερις «κίτρινες κάρτες» που έδειξε για το νομοσχέδιο το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής", τόνισε ο κ.Βελόπουλος.
Κυβέρνηση προς Ελληνική Λύση: Ήσασταν αναφανδόν υπέρ της επιστολικής ψήφου και τώρα είστε αναφανδόν κατά, μεσολάβησε το 0,94% που λάβατε στις ευρωεκλογές
Πρόσθεσε ότι είναι σαφές πως η κυβέρνηση ποντάρει «στη μέθοδο της "σαλαμοποίησης" των αλλαγών, τις οποίες θέλει να περάσει στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και τον εκλογικό νόμο».
Τι δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ελληνισμού της διασποράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.