«Ο Οlaf Scholz για την άνοδο της ακροδεξιάς, την κρίση της κυβέρνησης συνασπισμού και τις φήμες περί αλλαγής Καγκελαρίου. Και για την ερώτηση κατά πόσον ο ίδιος σχετίζεται με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα»
Φωτο αρχείου Bundesregierung Kugler |
Σε μακροσκελή συνέντευξη που παραχώρησε στους Tina Hildebrandt και Giovanni di Lorenzo ο Γερμανός Καγκελάριος, Olaf Scholz, αναφέρεται σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα της γερμανικής επικαιρότητας, παραδεχόμενος αρχικά ότι επικρατεί αναταραχή στη χώρα, ενώ αναφέρεται ειδικότερα στις οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και στην ανασφάλεια ως απότοκο των προσπαθειών της κυβέρνησης να θέσει τις βάσεις, ώστε η Γερμανία να συνεχίσει να είναι οικονομικά ισχυρή και τεχνολογικά πρωτοπόρος και τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια. Ο Καγκελάριος σχολιάζει ότι το AfD ζημιώνει τη χώρα, προσθέτοντας πάντως ότι δεν συμβάλλει στο αίσθημα ασφάλειας των πολιτών όταν οι κυβερνώντες διαφιλονικούν μεταξύ τους, χωρίς μάλιστα να αποποιείται και ο ίδιος την ευθύνη, ωστόσο υπογραμμίζει ότι οι σημαντικές αποφάσεις είναι δύσκολο να ληφθούν χωρίς δημόσια αντιπαράθεση και τονίζει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει το θάρρος να μπει σε αντιπαράθεση ενόψει των μεγάλων προκλήσεων. Σχολιάζει, δε, ότι τα τελευταία 10-15 χρόνια πολλά πράγματα δεν προχώρησαν επειδή οι κυβερνήσεις απέφευγαν την αντιπαράθεση. Θα πρέπει όμως, όπως παρατηρεί, να είναι εμφανής και η βούληση για επίτευξη συμφωνίας, κάτι που ο ίδιος αναμένει από όλους τους εμπλεκόμενους.
Ο Καγκελάριος δίδει έμφαση στο ότι η κυβέρνηση συνασπισμού κατάφερε μέσα σε λίγες εβδομάδες να βρει λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με τον προϋπολογισμό, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης και υπεραμύνεται της απόφασης για περικοπές σε δαπάνες και επιδοτήσεις.
Σε ό,τι αφορά το AfD και τις αποκαλύψεις περί μυστικής συνάντησης στην οποία συζητήθηκαν σχέδια εκτοπισμού χιλιάδων μεταναστών από τη Γερμανία, ο Scholz υπογραμμίζει ότι πρέπει σαφώς να εναντιωθούμε σε τέτοιες συμπεριφορές. Με τον νόμο για την εισροή εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού στη Γερμανία και τον νόμο για την ιθαγένεια η κυβέρνηση έδειξε αφενός μεν ότι είναι ανοιχτή στην είσοδο εργατικού δυναμικού στη χώρα και αφετέρου ότι προτίθεται να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση. Ο Καγκελάριος τονίζει πως σε ό,τι αφορά, για παράδειγμα, τη μετανάστευση, η κυβέρνηση προχωρά σε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν είχε κάνει έως τώρα κανένας Υπουργός Εσωτερικών του CDU ή του CSU. Σχετικά με τη συζήτηση για το αν πρέπει ή όχι να απαγορευτεί το AfD, επισημαίνει ότι αυτό είναι ζήτημα που απασχολεί τις αρμόδιες Αρχές, και ειδικότερα την Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος, χαρακτηρίζει «σημαντική» την απόφαση για αποκλεισμό του διάδοχου κόμματος του NPD από την κρατική χρηματοδότηση, παρατηρεί όμως ότι η μάχη κατά του AfD πρέπει να είναι πρωτίστως πολιτική.
Περαιτέρω αναφέρεται στη συζήτηση για την πυρηνική ενέργεια και κάνει λόγο για μια πολύ επικίνδυνη και ακριβή τεχνολογία, ενώ σημειώνει ότι με βάση τα όσα είναι έως τώρα γνωστά, το διαθέσιμο ουράνιο στον πλανήτη επαρκεί για τα επόμενα 50 με 70 χρόνια. Ο Scholz συνοψίζει επίσης τα μέτρα της κυβέρνησης για τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ διαψεύδει πληροφορίες ότι υπήρξε συνάντηση στην Καγκελαρία για υποτιθέμενη παραίτησή του και υπογραμμίζει ότι ποτέ δεν σκέφτηκε να παραιτηθεί.
Τέλος, τονίζει ότι η Γερμανία πρέπει να ενισχύσει την «ικανότητα άμυνάς της», για αυτό και δαπανά το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα και προσθέτει ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγή αρμάτων μάχης και λοιπού εξοπλισμού, όπως και πυρομαχικών. Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την στήριξη της Ουκρανίας, δηλώνει ο Γερμανός Καγκελάριος, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για το ότι τα ευρωπαϊκά κράτη μέχρι στιγμής δεν έχουν προβλέψει επαρκή βοήθεια για την Ουκρανία για το τρέχον έτος, καθώς και την ενόχλησή του για το ότι ο ίδιος εντός Γερμανίας δέχεται έντονη κριτική ότι η χώρα δεν στηρίζει επαρκώς την Ουκρανία και τηρεί πολύ επιφυλακτική στάση, παρόλο που στην πραγματικότητα κάνει πολύ περισσότερα από ό,τι τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., για αυτό και ο ίδιος, όπως λέει, είναι σε τηλεφωνική επικοινωνία με ομολόγους του, προκειμένου να ενισχύσουν την στήριξή τους προς την Ουκρανία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.