Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Ελλάδα: Περιπολίες γονέων εξαιτίας της αυξημένης νεανικής εγκληματικότητας

Deutschlandfunk: «Ελλάδα: Οι γονείς διοργανώνουν περιπολίες εξαιτίας της αυξημένης νεανικής εγκληματικότητας»

Ρεπορτάζ του Moritz Pompl εστιάζει στην ολοένα αυξανόμενη νεανική εγκληματικότητα στην Ελλάδα, με τους δράστες, όπως υπογραμμίζεται, σε κάποιες περιπτώσεις να είναι μάλιστα μαθητές δημοτικού.

Στη συνέχεια παρατίθεται η μαρτυρία γονέα, κατοίκου Κηφισιάς, περιοχή στην οποία δραστηριοποιούνται μικρές ομάδες ανηλίκων που προβαίνουν σε επιθέσεις εναντίον συνομήλικών τους καθώς και εναντίον μεγαλύτερων ανθρώπων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η βία έχει λάβει νέες διαστάσεις, με τους δράστες πολλές φορές να καταγράφουν τις πράξεις τους, αναρτώντας στη συνέχεια το περιεχόμενο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Περαιτέρω, επισημαίνεται η πρωτοβουλία γονέων να συγκροτήσουν ομάδες περιπολίας και να οργανώσουν δράσεις, προκειμένου να ενημερώσουν ως προς το φαινόμενο της αυξανόμενης νεανικής εγκληματικότητας, το οποίο παρουσιάζεται και στα σχολεία. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη βούληση του Έλληνα Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, να θέσει πρώτον, σε λειτουργία ειδικό τηλεφωνικό κέντρο προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους περιστατικά, και δεύτερον, να υπάρχει δυνατότητα τα θύματα μέσω χρήσης ‘κουμπιού πανικού’ (panic button), να καλούν άμεσα την αστυνομία.

Τέλος, επισημαίνεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ καταπιάνονται με το εν λόγω ζήτημα, προσπαθώντας να εξηγήσουν σε τι οφείλεται η έξαρσή του, με την περίοδο της πανδημίας και τη συνεπαγόμενη έλλειψη κοινωνικής επαφής, τη βία που εισπράττεται μέσω των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και την αποτυχημένη ανατροφή να αποτελούν κάποια από τα αίτια που καταγράφονται.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.