Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Deutsche Welle: «Ελλάδα: Αναταραχή στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ»

«Από το συνέδριό της η αριστερή ελληνική παράταξη ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να περάσει στην αντεπίθεση. Αντ’ αυτού υπήρξαν διαφωνίες και αναταραχή. Ο νέος Πρόεδρος ναι μεν επικράτησε, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος για περαιτέρω διάσπαση».

Η Kaki Bali σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα, αναφερόμενη στις εργασίες του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει πως, σε αντίθεση με το αρχικό κάλεσμα για ‘προοδευτική αντεπίθεση’, τελικά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε να ‘διασπάται σε ζωντανή αναμετάδοση’, καθώς κυριάρχησαν εχθρικό κλίμα, αλληλοκατηγορίες και αποδοκιμασίες, με τον Πρόεδρο να επιτυγχάνει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα από την εκλογή του τον Σεπτέμβριο του 2023 να απομακρύνονται από κοντά του στελέχη του κόμματος που αρχικά τον είχαν στηρίξει.

 

Στη συνέχεια η αρθρογράφος προβαίνει σε σύντομη αναδρομή της εκλογής του Στέφανου Κασσελάκη, σχολιάζοντας πως, ούτε κατά την εκλογή του τον περασμένο Σεπτέμβριο, ούτε σήμερα είναι ευδιάκριτες οι πολιτικές του θέσεις, με το πολιτικό του προφίλ να μη συνάδει με την παραδοσιακή αριστερά, ‘μιλώντας απευθείας με τον λαό’ και αποφεύγοντας να λαμβάνει καθοδήγηση από τα όργανα του κόμματος.

 

Η Bali αναφέρει περαιτέρω ότι, η πρώτη ρήξη επήλθε στο κόμμα μόλις λίγες εβδομάδες μετά την εκλογή του νέου Προέδρου, οδηγώντας στην αποχώρηση 11 βουλευτών και στην ίδρυση του κόμματος ‘Νέα Αριστερά’, ενώ η δεύτερη παραλίγο να σημειωθεί το περασμένο Σαββατοκύριακο, όταν ο Κασσελάκης ζήτησε λευκή επιταγή  έως τις εθνικές εκλογές του 2027. Επίσης, γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες πυροδότησαν την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη και σχεδόν οδήγησαν την παράταξη εκ νέου σε εσωκομματικές εκλογές, με την Όλγα Γεροβασίλη, μέσα σε μια ‘ατμόσφαιρα που θύμιζε αγώνα πυγμαχίας’, να δηλώνει υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος, υποψηφιότητα που λίγο αργότερα εν τέλει απέσυρε.

 

Σύμφωνα με τη συντάκτρια, δεν υπήρξε νικητής από την ανωτέρω διένεξη, με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ να σημειώνει κυρίως απώλειες, καθώς επλήγη σοβαρά η δημόσια εικόνα του κόμματος και τον Πρόεδρο, με την ‘αλαζονική’ συμπεριφορά του να χάνει την εμπιστοσύνη μεγάλου μέρους των υποστηρικτών του. Ωστόσο, η Bali εκτιμά ότι, και οι εσωκομματικοί αντίπαλοι δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν μία πολιτική εναλλακτική, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επίσης δεν παρέμεινε αλώβητος από τις εξελίξεις. 

 

Τέλος, στο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η παράταξη βρίσκεται μπροστά από μια νέα διάσπαση, ακόμη και απόσυρση μελών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, όπως αναφέρει η Bali, ενδεχομένως να μειωθούν ακόμα περισσότερο έπειτα από το ‘καταστροφικό συνέδριο και τους πολιτικούς αναλυτές να κάνουν λόγο και για μονοψήφιες επιδόσεις στις επόμενες εκλογές, εάν συνεχίσει το κόμμα να ‘τρώει τις σάρκες του’.


 Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.