Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Tagesspiegel: «Θα γίνει η παράταξη Dava το μακρύ χέρι του ΑΚΡ στην Ευρώπη;»

Tagesspiegel: «Το νέο παρακλάδι του Erdogan: Θα γίνει η παράταξη Dava το μακρύ χέρι του ΑΚΡ στην Ευρώπη;»

«Η Τουρκία επιθυμεί προφανώς να επεκτείνει την επιρροή της στην πολιτική της ΕΕ. Υπάρχει πλέον ένα κόμμα που θέλει να κατέβει στις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου –και βρίσκεται πολύ κοντά στο ΑΚΡ».

Σε άρθρο των Büşra Delikaya, Christiane Rebhan και Viktoria Bräuner γίνεται αναφορά στην ίδρυση του νέου κόμματος ‘Dava’, για την επιρροή του οποίου στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας έχει ξεσπάσει έντονος διάλογος, δεδομένου ότι φαίνεται να υπάρχει διασύνδεση με το κόμμα του Τούρκου Προέδρου ΑΚΡ, όπως συνάγεται και από το βιογραφικό των ιδρυτικών στελεχών της νεοϊδρυθείσας παράταξης.   

Στο δημοσίευμα φιλοξενούνται οι απόψεις ειδικών, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, αναφέρουν ότι, ανεξαρτήτως του τι επικαλείται το νέο κόμμα  στις προγραμματικές του δηλώσεις, θα αποτελεί παρακλάδι του ΑΚΡ στη Γερμανία, το οποίο ως ομάδα πίεσης θα εργαστεί προς συμφέρον του καθεστώτος Erdogan, μετά τις ευρωεκλογές ενδεχομένως και στα ευρωπαϊκά όργανα, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διχασμό και εντάσεις εντός της τουρκικής κοινότητας. Επίσης επισημαίνεται η πιθανότητα να επιτύχει την είσοδό του στην Ευρωβουλή, εφόσον επιτύχει να κινητοποιήσει τους πιθανούς ψηφοφόρους, αποκομίζοντας έως και 2,5 εκατομμύρια ψήφους.

Ως προς τη χρηματοδότηση του ‘Dava’, υπογραμμίζεται πως οι εκπρόσωποι του κόμματος αποκρούουν τους ισχυρισμούς ότι λαμβάνει ενισχύσεις από την Τουρκική Κυβέρνηση, ενώ την ανησυχία τους διατυπώνουν και εκπρόσωποι γερμανικών κομμάτων, ως προς την ύπαρξη ενός νέου ακροδεξιού κόμματος στη Γερμανία. Υπάρχουν ωστόσο και καθησυχαστικές φωνές, όπως αυτή του Macit Karaahmetoğlu (SPD), τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να ελέγχεται η πιθανή εγγύτητα προς το AKP.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις σε επίπεδο ΕΕ, στο άρθρο αναφέρεται ότι, δεν θα πρόκειται για την πρώτη φορά που θα επιτύχει την είσοδό του στην ευρωβουλή κόμμα με ισλαμιστικό προσανατολισμό, εστιάζοντας ωστόσο στην ιδιαιτερότητα ότι, στην περίπτωση του κόμματος ‘Dava’ υπάρχει διασύνδεση με τον Τούρκο Πρόεδρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.