Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024

Tageszeitung: «Ηχηρό χαστούκι για την Αθήνα»

«Το ευρωκοινοβούλιο προειδοποιεί την Ελλάδα και την κυβέρνησή της εξαιτίας αντιδημοκρατικών τάσεων. Θα μπορούσε να έχει οικονομικές συνέπειες».

Ο Ferry Batzoglou σε άρθρο του αναφέρεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, βάσει της οποίας καλείται η Επιτροπή να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να ‘επιστρέψει στον δρόμο της διαφάνειας, της ελευθερίας του Τύπου και του κράτους δικαίου’ και, μεταξύ άλλων, καλείται ‘να εξετάσει’ την εκταμίευση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Ελλάδα. Του ψηφίσματος είχε προηγηθεί επιστολή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας του Τύπου προς την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, απαιτώντας, όπως αναφέρεται στο άρθρο, να προβεί το Ευρωπαϊκό Όργανο άμεσα σε ενέργειες. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, κατά την περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη, ο κατάλογος με τα ‘παραπτώματα’ της Ελλάδος είναι μακρύς, απαριθμώντας, μεταξύ άλλων, αύξηση της διαφθοράς και αδιαφάνειας, επαναλαμβανόμενες επιθέσεις στην ελευθερία του Τύπου, καταπάτηση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεπεία ενός τεράστιου σκανδάλου παρακολουθήσεων και αυξημένης αστυνομικής βίας.

Περαιτέρω, ο Batzoglou αναφέρεται στην κατάταξη της Ελλάδος στον κατάλογο της ΜΚΟ  ‘Transparency International’ (TI), ως προς τα φαινόμενα διαφθοράς, η οποία καταλαμβάνοντας την 59η θέση σε παγκόσμιο επίπεδο και την 24η ανάμεσα στα 27 κ-μ της ΕΕ, φαίνεται να έχει ‘σοβαρό πρόβλημα διαφθοράς’, με το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων να έχει συμβάλει καθοριστικά στη φετινή κατάταξη, η οποία είναι χειρότερη εν συγκρίσει με πέρυσι. Το ίδιο, σύμφωνα με τον Batzoglou , ισχύει και για την ελευθερία του τύπου, καθώς στην παγκόσμια κατάταξη των ‘Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα’ η Ελλάδα καταλαμβάνει την ‘ντροπιαστική’ 107η θέση, χειρότερη εν συγκρίσει με το 2019 (65η).

Τέλος, σχολιάζεται αρνητικά το γεγονός ότι Ελλάδα φέρεται βάσει ειδικής έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ (ECPMF) –το οποίο εδρεύει στη Λειψία- να είναι ‘η μοναδική χώρα όπου στην παρούσα φάση δεν τιμωρήθηκαν οι υπαίτιοι σε δύο περιπτώσεις δολοφονιών δημοσιογράφων’, προσθέτοντας, προς επίρρωση της έλλειψης ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, ότι η προαναφερθείσα καταδίκη της Ελλάδος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αναφέρθηκε στα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης.

Tageszeitung

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.